Dechberoucí barevná planeta. Google do svého Earth View přidal tisíc nových satelitních záběrů Země

Peter BrejčákPeter Brejčák

hail_provence_saudi_arabia_earth_view-max-2000×2000

Foto: Google

Hail Province, Saúdská Arábie

0Zobrazit komentáře

Když Gopal Shah před deseti lety letěl nad San Franciskem, z letadla si všiml zvláštního, avšak podle svých slov kaleidoskopicky nádherného výhledu. Po návratu domů zapnul Google Earth a po chvilce hledání zjistil, že přírodním zázrakem jsou slaná jezera.

„Mikroorganismy reagující na odtok soli tyto vody zbarvují do surrealistických odstínů a výsledná skvrna je viditelná míle nad povrchem země. Jako amatérský fotograf jsem instinktivně udělal screenshot. A z tohoto jednoduchého počinu se zrodil Earth View,“ popisuje Shah na blogu Googlu.

Na první obrázek na Earth View, který zachycuje právě unikátně barevná slaná jezera poblíž San Franciska, se můžete podívat níže. Pod ním je pak aktuální podoba slaných jezer, kterou můžete najít na Earth View zde.

earth-view-prvni-obrazek

Foto: Earth View

První obrázek na Earth View: slaná jezera v zátoce San Francisco

jezera

Aktuální podoba slaných jezer u San Franciska na Earth View

Earth View od Googlu je v podstatě galerie tisíců různých fotek naší planety z vesmíru a jako projekt funguje pod záštitou Google Earth stojícího za tvorbou map či Street View.

Kolekci Earth View mohou uživatelé po celém světě vidět například jako pozadí své obrazovky na Android telefonech, spořičích obrazovek na Chromecastu nebo Google Home či třeba v rámci rozšíření v prohlížeči Chrome (který autor článku doporučuje).

Tento týden se tato sbírka fotografií Země dočkala největšího rozšíření za svou desetiletou historii. Díky tisícovce nových snímků se rozšířila na celkových 2 500 záběrů. Aktualizované snímky obsahují více lokalit z celého světa a zároveň jsou lépe optimalizovány pro dnešní obrazovky díky jasnějším barvám, lepšímu zaostření i rozlišení do 4K.

Galerie navíc nově obsahuje také barevnou mapu, která uživatelům ulehčuje vyhledávání záběrů podle jejich oblíbených barev. Veškeré snímky si pak můžete prohlédnout přímo na Earth View.

„Během dekády vyrostlo z malého semínka několik ramen a do dnešního dne se na galerii podívaly miliony lidí po celém světě,“ píše Shah. „Doufám, že nám tenhle malý vtipný projekt, spolu s Google Earth jako celkem, pomůže víc dbát na tuhle zvláštní, ale kaleidoskopicky překrásnou planetu,“ dodává.

yellowstone_national_park_earth_view_m4vfi-max-2000×2000

Foto: Google

Yellowstonský národní park ve Spojených státech

egypt_earth_view-max-2000×2000

Foto: Google

Egypt

antartica_earth_view_5rjeepa-max-2000×2000

Foto: Google

Antarktida

hail_provence_saudi_arabia_earth_view-max-2000×2000

Foto: Google

Hail Province, Saúdská Arábie

Diskuze (0)

Novinka

Anonym