Další Muskovy akcie na burze? SpaceX chce udělat ze svých internetových satelitů veřejný byznys

Jiří SvobodaJiří Svoboda

elon-musk3

Foto: NASA/Aubrey Gemignani

Šéf NASA Jim Bridenstine (uprostřed) a šéf SpaceX Elon Musk (vpravo)

0Zobrazit komentáře

Automobilka Tesla vlastněná miliardářem Elonem Muskem způsobila v posledních dnech velký poprask, když její hodnota na burze raketově vzrostla a její počínání na burze se logicky vysvětlovalo už jen těžko. Nyní to navíc vypadá, že Musk prolomil svou známou averzi vůči veřejně obchodovatelným firmám, protože chce mezi akcionáře rozdělit další ze svých byznysů.

Tím by měl být Starlink, tedy systém na výrobu, vypouštění a provoz internetových satelitů, který zajišťuje Muskova vesmírná společnost SpaceX. Ta samotná je sice už od svého založení v roce 2002 soukromá, ale jak řekla provozní ředitelka SpaceX Gwynne Shotwellová, v budoucnu se možná samotný Starlink stane spin-offem, aby se mohl na burzu vydat.

„Starlink je typ firmy, ze které můžeme udělat veřejně obchodovatelnou. (…) To ze SpaceX udělá firmu se zaměřením na zákazníky,“ upřesnila Shotwellová podle Bloombergu ve čtvrtek na konferenci v Miami.

SpaceX jako takové se totiž věnuje vlastním projektům pouze v případě misí na Mars a právě satelitů Starlink, jinak funguje už zcela díky komerčním zákazníkům.

starlink

Foto: SpaceX

Vizualizace internetového satelitu Starlink od SpaceX

Pro investory by byl vstup Starlinku na burzu zřejmě vítanou událostí. I proto, že k dnešnímu dni je na oběžné dráze už kolem 240 satelitů Starlink, které by v budoucnu, až pokryjí celou Zemi, mohli podle Shotwellové zprostředkovat rychlejší a levnější internetové spojení, než jaké je dnes.

Vypouštění satelitů Starlink je pro SpaceX jednou z hlavních priorit tohoto roku. Ačkoliv je teprve začátek února, letos už Muskova firma vynesla tři dávky satelitů Starlink, každou po šedesáti kusech. Jednu testovací dávku už má za sebou z roku 2019 a letos by podobných misí mělo být celkem 14 až 15. Na konci roku už tedy orbitujících satelitů může být na devět stovek.

SpaceX už dříve získalo povolení vypustit celkem 25 tisíc satelitů, ovšem na záda mu dýchá konkurence v podobě Amazonu i startupu One Web. Obě dvě firmy se snaží docílit stejné věci jako Starlink – tedy levného, rychlého a hlavně celosvětově dostupného připojení k internetu.

Amazon uspěl s žádostí o vypuštění více než tří tisíc satelitů a One Web v noci ze čtvrtka na pátek provedl svůj celkově druhý let, při kterém úspěšně vypustil 34 svých satelitů z ruské lodi Sojuz. I jeho konstelace by měla dorůst až do počtu devíti set.

crew-dragon3

Foto: SpaceX

Vizualizace vesmírné lodi Crew Dragon při připojování k Mezinárodní vesmírné stanici

SpaceX patří mezi nejhodnotnější soukromé firmy na světě s valuací 33 miliard dolarů (750 miliard korun) a podle CNBC jsou i tak její akcie velmi žádané mezi soukromými investory.

Aby také ne – SpaceX mělo i přes chyby a zdržení v programu Crew Dragon slibný rok 2019. Letos už navíc úspěšně zvládla kritickou zkoušku posádkového modulu a nic tak nebrání tomu, aby se po letech snažení proletěli na palubě rakety Falcon 9 lidé.

filip-horky-boxed2

Přečtěte si takéFilip Horký z Livesportu: Česko pro nás není limit. Stavíme nejlepší agregátor dění a zpráv na světěFilip Horký z Livesportu: Česko pro nás není limit. Stavíme nejlepší agregátor dění a zpráv na světě

Konečný a do jisté míry bláznivý cíl Elona Muska zůstává ale pořád stejný: dostat lidstvo na Mars a kolonizovat ho. I k tomuto konečnému cíli začaly minulý rok týmy vytvářet prototypy nové rakety, u nichž se letos můžeme těšit na další pokrok.

A až začne SpaceX pravidelně létat s posádkou až k Marsu, mohl by pak Elon Musk vstoupit na burzu i s celým svým vesmírným vehiklem. Právě o takovém plánu ambiciózní podnikatel hovoří, když se debatuje, zda se někdy začne i SpaceX veřejně obchodovat.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym