V dokonalé symbióze s přírodou. Dánové navrhují u Kodaně unikátní dřevěné sousedství, kde beton nemá místo

Filip HouskaFilip Houska

henning-larsen_faelledby-3

Foto: Henning Larsen

Sousedství u Kodaně, které má reflektovat okolní přírodu

0Zobrazit komentáře

Myšlenka minimalistického bydlení v přírodě zajímá čím dál více lidí, a to nejen z důvodu zvyšujícího se důrazu na životní prostředí, ale také díky novodobým architektonickým trendům, které dokáží velmi dobře pracovat s přírodním okolím. V hlavní roli zpravidla stojí dřevo, které mají v oblibě i architekti ze slavného dánského ateliéru Henning Larsen.

Tvůrci kodaňské opery a mimo jiné jedni ze soutěžících, jež měli navrhovat novou koncertní halu v Ostravě, ukázali podobu sousedství nové generace, které by se nacházelo v blízkosti Kodaně, hlavního města této severské země. To by bylo vybudováno výhradně ze dřeva, aby zdůrazňovalo, že i lidé mohou v moderní éře žít v dokonalé symbióze s přírodou.

Ačkoliv jde zatím pouze o vizualizace, je patrné, že tým z Henning Larsen ve spolupráci s inženýry a biology z institutu MOE má celý plán dobře promyšlený. Pro vybudování nové ekologické vesnice chtějí zužitkovat tamní skládku o výměru okolo osmnácti hektarů, kterou prakticky srovnají se zemí, aby bylo vytvořeno ideální zázemí pro stavbu.

henning-larsen_faelledby-4

Foto: Henning Larsen

Vesnice má být vzdálená pouze dvě minuty chůze od louky a lesů

S pomocí kodaňského magistrátu pak na plochu naženou stavitelské firmy s dostatečnou zásobou dřeva a dřevěných materiálů, z nichž vytvoří všechny objekty pro bydlení i venkovní relaxaci. V plánu je postavit tolik domů o různých velikostech a tvarech, aby v nich mohlo být na sedm tisíc lidí, což je obdobná populace, jakou má třeba Mikulov na jižní Moravě.

Současně by se z vesnice, která ponese název Fælledby, mělo stát vůbec první kodaňské sousedství, na jehož výstavbu by nebyl použit beton ani ocel. „Rozhodnutí o postavení Fælledby v obklopení přírodní krajiny přichází se závazkem pro zajištění rovnováhy mezi lidmi a přírodou,“ dodávají tvůrci.

faelledby-henning-larsen-1

Foto: Henning Larsen

Nedílnou součástí budou i ovocné sady, k nimž povedou dřevěné mostky

Domy, v nichž mají hnízdit i ptáci

Protože je hlavní vizí přímé propojení běžného života lidí se životem fauny a flóry, budou tomu uzpůsobeny nejen jednotlivé domy a bytové jednotky, ale také jejich dvory a navazující uličky. Každá procházka vesnicí tak má působit jako nerušený výlet přírodou, přičemž z každé strany budou viditelné stromy, rybníčky a velmi pravděpodobně i menší tvorové, které v novém zázemí najdou svůj domov.

Architekti přemýšlí i nad tím, že každý z postavených domů bude sloužit jako hnízdo pro ptáky. Umělé vytvořené rybníky pak poslouží jako přirozené prostředí pro žáby a okolní kameny jako ideální vyhřívací místo mloků. Je zřejmé, že lidé, kteří se jednoho dne do nové přírodní vesnice nastěhují, budou muset počítat s aktivním výskytem tvorů, které by jinak ve svém okolí nemuseli vůbec snášet.

henning-larsen_faelledby-5

Foto: Henning Larsen

Pohled z balkónu do „vnitrobloku“

„Ve vybudování nového městečka vidíme potenciál promlouvající ke vnímavosti mladší generace. Chceme postavit domov pro ty, kteří hledají řešení, jak žít v lepší harmonii s přírodou. Fælledby je pro nás důkazným konceptem, že něco takovému může být skutečně uděláno,“ komentují architekti z Henning Larsen pro magazín Dezeen.

Z jedné budou tři

Ačkoliv celý koncept působí jako jedna větší vesnice, nastavený scénář hovoří o tom, že bude rozdělen na tři menší, separátní sousedství, která budou od sebe vzdálena pár minut pěší chůze, potažmo jízdy na kole (s veřejnou dopravou se ve Fælledby nepočítá). Každé z nich však má nabízet ty stejné podmínky pro žití, byť je zřejmé, že se bude lišit například struktura vystavěných bytových jednotek.

Ve výsledku ale mají plnit hlavní cíl, pomocí něhož se tamní obyvatelé budou podílet na snižování zátěže na životní prostředí, jelikož bude celková zástavba karbonově minimální. To znamená, že bude do ovzduší vypouštět jen nutné množství oxidu uhličitého pro plnohodnotný život moderní generace lidí.

Print

Foto: Henning Larsen

Fælledby z ptačího pohledu, který ukazuje rozložení jednotlivých vesniček

Nyní je otázkou, kdy budování začne. Dánský ateliér podle všeho zatím nemá konkrétní časový rámec a je zatím ve hvězdách, zda se něco takového vůbec uskuteční. Na druhou stranu je to právě Kodaň, která se snaží být co nejekologičtějším městem (minimálně v Evropě) a staví svou životní kulturu na dostatku zeleně a uvědomění lidí k zodpovědnějšímu chování k okolí.

Na dřevo slyší i studio Zahy Hadid

Bylo by nicméně pošetilé si myslet, že koncept architektů z Henning Larsen je ojedinělý, co se týče použití dřeva coby základního stavebního materiálu. Není tomu tak dávno, co renomované architektonické studio Zaha Hadid vyrukovalo s plánem k postavení unikátního dřevěného fotbalového stadionu pro anglický tým Forest Green Rovers, který je mimochodem prvním fotbalovým týmem, jenž drží veganskou certifikaci).

Od věci také není prozkoumat alternativní mobilní příbytky, které jsou také z velké části postaveny na dřevěných komponentech. Jedním z příkladů může být i ekologický domeček z Chile, který má sloužit jako ideální útočiště pro všechny, kdo hledají klid v obklopení nerušené přírody.

zaha-hadid-fotbalovy-stadion-2

Foto: Zaha Hadid/MIR

Vizualizace dřevěného fotbalového stadionu týmu Forest Green Rovers

Diskuze (0)

Novinka

Anonym