Toyota na úpatí posvátné hory Fudži postaví město budoucnosti. Bude pro dva tisíce lidí a plné technologií i vodíku

Jiří SvobodaJiří Svoboda

toyota7

Foto: Toyota

Woven City má stát přímo v blízkosti posvátné hory Fudži

0Zobrazit komentáře

Na lidských sídlech lze obvykle na první pohled poznat, jak jsou jejich obyvatelé daleko v technické vyspělosti. V časech, kdy se městské chytré technologie rodí rychleji než kdy předtím, tak vzniká nejeden koncept prototypu města budoucnosti. Plány na ten svůj však nyní odhalil i gigant automobilového průmyslu, japonská Toyota.

Město, které bude stát na úpatí posvátné hory Fudži, se bude jmenovat Woven City, v překladu Tkané město. A vskutku, protkané bude vším, co si milovník nových technologií může přát. Samotný název města by měl implikovat propojení třech typů cest, které ve městě budou – jedna pro chodce, druhá pro elektrické koloběžky a podobná zařízení a třetí pro středně velká autonomní vozidla.

Systém má zlepšit a zabezpečit možnosti přepravy z bodu A do bodu B po celém městě, které bude mít rozlohu zhruba 70 hektarů. Je to však teprve začátek. Toyota například všechny autonomní vozidla bude pohánět na vodík a stejnou surovinu bude používat na pohon celého města.

toyota8

Foto: Toyota

Takto by mohla vypadat obytná čtvrť

Samozřejmostí budou také robotické vychytávky a chytrá zařízení všeho druhu. „S lidmi, budovami a dopravními prostředky, které budou propojeny a budou spolu komunikovat (…), budeme moci otestovat umělou inteligenci, a to jak ve virtuální, tak fyzické rovině,“ prohlásil Akio Toyoda na veletrhu spotřební elektroniky CES 2020 v Las Vegas, kde novinku odhalil.

Více než dva tisíce budoucí nájemníků (především partneři a zaměstnanci Toyoty s jejich rodinami) se také mohou těšit na domácí robotické asistenty (jak jinak než od Toyoty), ale i konvenčnější možnosti, jako je spousta zeleně, veliký centrální park a náměstí.

Budovy přitom budou postaveny hlavně ze dřeva – tak, aby se co nejvíce snížila jejich uhlíková stopa. Design celého budoucího komplexu si vzal na starosti dánský architekt Bjarke Ingels a jeho tým. Jedná se mimochodem o stejného člověka, který má na svědomí například sídla Googlu v Mountain View a Londýně, pracuje na plovoucích městech a podílel se i na sjezdovce na střeše kodaňské spalovny.

toyota5

Foto: Toyota

V japonském městě budoucnosti nebude chybět ani množství zeleně

Jak je vidět z dosavadních vizualizací, Ingels propojil technologie a tradiční japonské tvary budov a velkým množstvím skla. Domy také budou pochopitelně vybaveny fotovoltaickými panely, na zemi nemohou chybět ani tradiční japonské třešně.

Woven City by zkrátka mělo být zcela bezemisní a plně automatizované. Na detailní informace si však budeme muset ještě počkat, a tak můžeme zatím jen hádat, jaký skutečně bude život ve městě, kde celému dni i celé noci vládnou nejmodernější technologie. Toyota chce položit základní kámen svého experimentu v roce 2021.

S městy budoucnosti se roztrhl pytel

Se svými zdroji má nejspíš Toyota velkou šanci, že se jí nové experimentální město podaří dokončit v obstojnějším čase. Mezitím však na celém světě vznikají návrhy i realizace měst a čtvrtí, které se snaží o podobné cíle jako Woven City.

toyota3

Foto: Toyota

Takto může vypadat Woven City v noci

Svou ekologickou vesnici zvanou ReGen, s důrazem na soběstačnost a zemědělství, navrhli v roce 2018 Holaďané. V téže zemi dále architekti chtějí postarat i o realizaci udržitelného domu, který doslova překypuje zelení.

Více technickým směrem se vydal miliardář Jeffrey Berns. V Nevadské poušti by totiž chtěl vytvořit vlastní futuristické město, které celé bude fungovat díky blockchainu. Ačkoliv se může zdát jeho snaha jako utopická, očividně to myslí s projektem vážně, protože nakoupil pozemky v přepočtu za 4 miliardy korun a na stavbu ze svého dal v přepočtu 7 miliard korun.

australia-boxed

Přečtěte si takéAustrálie v plamenech. Co stojí za vznikem extrémních požárů, jak ovlivní planetu a jak můžeme z Česka pomoci?Austrálie v plamenech. Co stojí za vznikem extrémních požárů, jak ovlivní planetu a jak můžeme z Česka pomoci?

Reálné projekty však nejsou daleko a daleko nemusíme ani z Česka, abychom chytré městské technologie mohli zažít na vlastní kůži. Ve Vídni totiž roste nová čtvrť Seestadt, která bude kromě pokrytí poptávky obří poptávky bydlení sloužit i jako laboratoř pro nové technologie pro chytré město.

toyota1

Foto: Toyota

Chytrý domov ve Woven City, vybavený domácímy roboty

toyota2

Foto: Toyota

Festivalové náměstí ve Woven City

Diskuze (0)

Novinka

Anonym