Tlačítko pro zhasnutí všech světel a spouštění dalších scén. IKEA představuje nový produkt své chytré domácnosti

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

ikea-button1

Foto: IKEA

Tlačítko zkratky Trådfri pro aktivování scén v chytré domácnosti

0Zobrazit komentáře

Přestože prodej nábytku všeho druhu stále představuje stěžejní část byznysu švédského giganta, IKEA už dnes není jen o kuchyňské lince nebo skříni v ložnici. Stále více promlouvá díky svému zásahu a zájmu zákazníků například do stravování, ale hlavně do chytré domácnosti. A teď přichází s další vlnou produktů.

Thomas Ricker z magazínu The Verge ve své nedávné velké reportáži přímo ze švédského ústředí firmy píše o velké proměně a označuje ji IKEA 2.0. „Švédský nábytkářský gigant dobyl naše obýváky, ložnice a koupelny – dokáže se ale udržet v budoucnosti našich domovů?“ ptá se Ricker a následně odhaluje velký plán, který v IKEA na ovládnutí chytré domácnosti mají.

Švédský nábytkář na to jde dobře. Podobně jako u svých jiných produktů sází také v chytré domácnosti, kterou dnes obecně reprezentují především chytré žárovky, termostaty, kamery a také reproduktory, na dostupnou cenu a dobrou kvalitu, jež většině uživatelů stačí.

Demokratizace produktů, které ještě nedávno využívali jen skuteční technologičtí nadšenci, skutečně přichází. IKEA ve své řadě Trådfri, což je švédský výraz pro „bez drátů“, dnes nabízí několik chytrých žárovek a osvětlovacích panelů, zatemňovací rolety, zásuvku a ve spolupráci se Sonosem prodává také chytré reproduktory.

ikea-smart-bulb

Foto: IKEA

Chytré žárovky z IKEA

Pořád je to ale teprve začátek a v roce 2020 představí IKEA jednak nové produkty a zároveň zásadně zlepší své stávající řešení tak, aby celý ekosystém kolem jejích chytrých produktů fungoval co možná nejjednodušeji a mohl ho využívat skutečně každý. Vylepšená tak bude například hlavní mobilní aplikace IKEA Smart Home, ve které bude jednodušší nastavení a propojení všech produktů.

Mezi nimi pak v únoru přibude novinka v podobě tzv. tlačítka zkratky, které dělá pouze to, co naznačuje jeho název – spouští konkrétní zkratku, což je v případě chytré domácnosti obvykle určitá scéna typu: zhasni všechna světla a vypni hudbu.

Kdo již chytrou domácnost má, o scénách jistě ví. Jde o propojení jednotlivých produktů do jednoho celku, tedy scény, kterou pak uživatel spouští najednou, čímž šetří čas. A spustit scénu může obvykle buď přes mobilní aplikaci, hlasovým příkazem přes Alexu, Siri nebo Google Assistant, a nově také přes fyzické tlačítko Trådfri.

„Dejte tlačítko zkratky ke vstupním dveřím, a tak až budete muset odejít, můžete vypnout všechna světla ve vaší domácnosti pouhým stisknutím tlačítka,“ popisuje jeden z příkladů užití scény a tlačítka IKEA. Výhoda je, že nemusíte sahat pro telefon ani nic hlásit chytrému reproduktoru, ale jen stisknete tlačítko, což může být někdy jednodušší.

ikea-button2

Foto: IKEA

Tlačítko zkratky Trådfri může mít různé podoby

IKEA pro CzechCrunch prozradila, že se nový produkt objeví také v Česku, a to od 1. února za 179 korun. Abyste mohli tlačítko do vaší chytré domácnosti napojit, budete potřebovat jednak zmíněnou mobilní aplikaci a také bránu Trådfri, přes kterou jsou všechny produkty propojené. Na tlačítko zkratky pak napojíte světla, hudbu nebo třeba rolety – vše od IKEA.

V jednoduchosti je krása, a tak na jedno tlačítko můžete napojit vždy jen jednu scénu. Ke dveřím si dáte například tlačítko se symbolem světel a budete je jím zhasínat, druhé si zase můžete dát k posteli a jedním stisknutím pustit hudbu na probuzení, vysunout rolety a rozsvítit světlo. Na každé tlačítko si můžete buď nalepit jeden z přiložených piktogramů, nebo vytvořit vlastní.

netatmo-smart-lock-keys0

Přečtěte si takéKombinace moderní technologie a klasiky. Netatmo uvádí nový chytrý zámek do dveří s NFC klíčemKombinace moderní technologie a klasiky. Netatmo uvádí nový chytrý zámek do dveří s NFC klíčem

Nový produkt řady Trådfri potvrzuje, že IKEA to myslí s chytrou domácností vážně. Loni dokonce tento byznys vyčlenila do vlastní divize, což je ve švédské firmě zásadní potvrzení, o jak důležitý byznys s vysokou prioritou se jedná. Vedle vlastních produktů, jimž zatím vládnou především žárovky, navíc skvěle zafungovala také spolupráce se Sonosem na reproduktorech a vše se potvrzuje také v rekordních číslech.

ikea-button3

Foto: IKEA

Tlačítko zkratky Trådfri slouží jako doplnění k mobilní aplikaci

Diskuze (0)

Novinka

Anonym