TikTok má v Česku stovky tisíc uživatelů. Čínská sociální síť chce více prorazit i v USA, kde otevřela novou pobočku

Jiří SvobodaJiří Svoboda

tiktok-la2-min

Foto: TikTok

Kanceláře TikToku v Los Angeles

0Zobrazit komentáře

TikTok je v posledních měsících celosvětovým fenoménem, který přitahuje stovky milionů zejména mladých uživatelů po celém světě a stovky tisíc z nich i v Česku. Původem čínská sociální síť nyní výrazně rozšiřuje svoje aktivity směrem na západ a snaží se odpojit od čínských kontroverzí. I proto v kalifornském Los Angeles vybudovala zbrusu nové kanceláře, ve kterých bude pracovat přes 400 amerických zaměstnanců.

Důvody jsou i v nutnosti větší kapacity a škálování místních aktivit. „Byť jsme globální firma, stálé kanceláře v Los Angeles znamenají větší závazky americkému trhu a prohlubují naše vztahy s městem, talenty a firmami, které jsou tu doma,“ uvedla šéfka TikToku v USA Vanessa Pappasová.

Nový pětipatrový komplex je v základní koncepci podobný jako prostory, které pro své zaměstnance vybudovaly například američtí giganti Google nebo Facebook. Celá budova má otevřené kanceláře, množství designových prvků i klasické zasedací místnosti nebo dekorace opírající se o aktuální trendy v aplikaci.

Pro TikTok už je to nejméně třetí pobočka ve Spojených státech, kanceláře má už oficiálně v Palo Altu a v New Yorku. TikTok uvádí, že jen za poslední rok vyrostl jeho americký tým na 400 lidí a nová pobočka jim umožní nabírat další a pochopitelně tak i zvyšovat svůj vliv na americkém trhu. Ostatně i nejsledovanější tiktokerkou je sedmnáctiletá Američanka Loren Grayová.

tiktok-la-min

Foto: TikTok

Kanceláře TikToku v Los Angeles

Jak také zjistila agentura Bloomberg, TikTok je v procesu hledání nového generálního ředitele, který by měl sídlit právě v USA. Ve své pozici má mít na starost zejména provoz a reklamu, ale je možné, že jeho či její pole působnosti se ještě bude upřesňovat. Ve své funkci by ale měla přesto zůstat i citovaná Vanessa Pappasová. TikTok prozatím oficiálně své plány nekomentuje.

Vlastník TikToku je čínský ByteDance, který je aktuálně nejhodnotnějším soukromě drženým startupem na světě. Firma si svá čísla přísně střeží a dnes tak lze jen odhadovat, že globálně má už přes miliardu uživatelů měsíčně. Šéf sociální sítě Snap Evan Spiegel si například myslí, že TikTok roste rychleji než Instagram.

(Ne)závislost na Číně

Ve své domovině provozuje ByteDance obdobu TikToku zvanou Douyin (sama má 400 milionů denních uživatelů), která – ačkoliv stála na začátku celé platformy – má dnes jiné vedení. To však neznamená, že by se TikTok, který je dostupný po celém světě, plně vymanil z vlivu čínské státní cenzury.

Ukázalo se to například v případu sedmnáctileté Američanky, která na TikToku vytvořila virální příspěvek kritizující praktiky čínské vlády vůči ujgurské etnické menšině. TikTok tvrdil, že takové příspěvky neblokuje, ale ve skutečnosti účet dívky smazal. V listopadu se síť omluvila a účet jí obnovila.

Podle dat agentur App Annie a Sensor Tower byl za rok 2019 TikTok druhou až čtvrtou nejstahovanější mobilní aplikací vůbec a vyrovnal se (respektive předběhl) aplikacím jako WhatsApp, Facebook nebo Messenger. Ty všechny dnes patří Facebooku a dohromady na měsíčně přistoupí necelé tři miliardy uživatelů.

Na CzechCrunchi jsme před rokem odhadli, že v Česku má TikTok mezi 400 až 600 tisíci uživateli. Od té doby však výrazně vyrostli i největší tuzemští tvůrci, kteří mají na platformě klidně přes půl milionu sledujících. Týdeník Respekt pak tento měsíc uvedl, že má TikTok v Česku 700 tisíc uživatelů.

lil-nas-tiktok

Foto: TikTok

Devatenáctiletý raper Montero „Lil Nas X“ Hill, který na TikToku vyrostl

Diskuze (0)

Novinka

Anonym