Tesla prodala v roce 2019 více aut než za předchozí dva roky dohromady a její akcie opět boří rekordy

model3performance

Foto: Tesla

Tesla Model 3

0Zobrazit komentáře

Minulá dekáda představovala pro Teslu zkoušku ohněm, ze které na konci roku 2019 vzešla jako vítěz. Nejenže se jí podařilo stabilizovat výrobu a rozjet první továrnu mimo území Spojených států, teď navíc hlásí více dodaných vozů než v předchozích dvou letech dohromady, na což její akcie zareagovaly prudkým růstem.

367 500 vozů, to je číslo, na kterém se zastavilo počítadlo kompletního součtu všech vozů, které americká automobilka Tesla dodala v minulém roce. Je to sice číslovka, která se drží spíše u spodního okraje odhadů, které mluvily až o 400 tisících vozech, pořád se však jedná o rekordy lámající číslo, jež strká do kapsy i součet prodejů z předchozích dvou let.

Tesla za rekord může poděkovat především silnému poslednímu kvartálu roku 2019, během kterého dodala 112 tisíc vozů. Úspěšné zvládnutí dodávek do konce toku 2019 bylo ostatně pro Teslu prioritou, jak se nechal slyšet sám Elon Musk v otevřeném dopise zaměstnancům.

elon-musk4

Foto: TED

Elon Musk

Klíčovou roli v tomto úspěchu sehrál oblíbený Model 3, tedy nejdostupnější elektromobil v nabídce automobilky, který je u nás prodáván od částky 1 199 200 korun. Tohoto modelu se jen za poslední kvartál roku 2019 dočkalo 92 550 nových majitelů a Modelu S s Modelem X pak za stejné období dalších 19 450 zákazníků.

Na úspěch okamžitě zareagovaly akcie Tesly, které se již dlouhodobě drží v režimu růstu. Jejich hodnota již dříve překonala hranici 400 dolarů za kus a nyní si odškrtla další 450dolarový checkpoint, protože po oznámení rekordních čísel za rok 2019 poskočily zhruba o pět procent nahoru.

Další růst akcií by mohl přijít během dalších týdnů, ve kterých Tesla zveřejní své kompletní finanční výsledky za poslední čtvrtletí i celý rok 2019. V roce 2020 by se mělo tempo výroby opět navyšovat, a to díky nově postavené továrně v Šanghaji i zahájení výroby nového SUV Tesla Model Y. I ten by měl být podobně jako dostupnější Model 3 pro budoucnost automobilky Elona Muska klíčový.

tesla-models

Foto: Tesla

Tesla Model S, Model 3 a Model X

Diskuze (0)

Novinka

Anonym