Středozem Jeffa Bezose. Amazon zahajuje natáčení miliardové adaptace Pána prstenů a využije i herce z Hry o trůny

Filip HouskaFilip Houska

jeff-of-the-rings-1x

Foto: Amazon/CzechCrunch

Šéf Amazonu Jeff Bezos

0Zobrazit komentáře

Dost možná jeden z nejočekávanějších televizních seriálů posledních let se blíží. Amazon ve spolupráci s filmovým studiem New Line Cinema dává dohromady vše potřebné a objednává letenky na Nový Zéland, kde začátkem příštího měsíce zahájí natáčení vlastní adaptace Pána prstenů, nad kterou prostřednictvím své filmové divize Amazon Studios trávil poslední dva roky.

Zpočátku bylo až neuvěřitelné, kam chapadla Amazonu mohou dosáhnout. Vzít si na starost v podstatě kulturní dědictví, které Pán prstenů představuje, vyžaduje velké odhodlání a vizi. O to víc pro firmu pod vedením miliardáře Jeffa Bezose, která ve filmovém průmyslu se svým Amazon Prime Video prozatím není vidět tolik, jak by si jistě přála, protože konkurence v podobě Netflixu, HBO a nově i Disney nebo Applu na poli streamovacích služeb roste.

Pojďme si proto společně shrnout celý plán, co má Amazon s Pánem prstenů za lubem, od počátku v podobě zakoupení práv přes výběr scénáristů a režiséra až po herecké obsazení a termín vydání.

Obrovské, ale zároveň nebezpečné ambice

Vše se rozjelo koncem roku 2017. Tehdy Amazon prostřednictvím své filmové divize Amazon Studios ohlásil, že zpracuje televizní seriál na motivy Pána prstenů, a to ve spolupráci s New Line Cinema a nakladatelstvím HarperCollins. Téměř ihned po oznámení tohoto velkolepého plánu se vyrojili kritici a skalní fanoušci původní filmové trilogie, kteří tento krok příliš nechápali. A měli k tomu pádné důvody.

Od padesátých let minulého století, kdy J. R. R. Tolkien Pána prstenů napsal ve třech výživných knižních eposech, tato značka nabírala na ohromné síle. Nejen, že šlo o vrcholového dílo tohoto legendárního anglického spisovatele, ale také o dost možná nejlepší fantasy námět všech dob. Pána prstenů pak k široké veřejnosti posunula trojice veleúspěšných filmů od Petera Jacksona.

lotr-1

Foto: New Line Cinema

Peter Jackson natočil film Pán prstenů: Společenstvo Prstenu v roce 2001

Nelze opomenout ani filmovou trilogii Hobit, které se v letech 2012 až 2014 chopilo Warner Bros. na základě Tolkienovy knižní předlohy Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky. Vzhledem k tomu, že tyto tři snímky vycházely ze stejného světa a byly takzvaným prequelem hlavní ságy, zaznamenaly u divácké obce velké ohlasy.

Obecně tak okolo Pána prstenů rezonuje silná aura, která je právem velmi citlivá a pro Amazon nevytváří příliš dobré podmínky, co se týče přijetí ze stran fanoušků a filmových, potažmo knižních kritiků. Relevantní obavou je i možná přesycenost děl z tohoto světa, o čemž může vyprávět například Disney s pokračováním rovněž kultovní ságy Star Wars.

Tak či tak, hranice mezi úspěchem a selháním je v tomto konkrétním případě tenká, což je ovšem pro e-commerce giganta pod vedením Jeffa Bezose velká výzva, kterou se nebojí podstoupit.

Rozpočet, který šokoval filmový průmysl

Onu nebojácnost dokazuje i to, kolik peněz bude celá seriálová adaptace stát. K tomu, aby Amazon mohl nad zpracováním vůbec přemýšlet, musel koupit potřebná autorská práva, která spadají pod Tolkien Estate and Trust (subjekt spravující Tolkienův majetek). Za ně vynaložil až 250 milionů dolarů, tedy zhruba 5,8 miliardy korun. To byl ovšem pouhý začátek obrovského kolotoče.

Za čtvrt miliardy dolarů si Amazon zajistil pouze to, že může adaptaci udělat. Nic dalšího. V ceně nebyly herecké castingy, najmutí producentů, tvorba vizuálních efektů a už vůbec ne honoráře všem zakomponovaným pracovníkům, které bude muset firma vyplatit. Odhaduje se proto, že celkové náklady spolknou více než jednu miliardu dolarů, čímž si vyslouží rekord nejdražšího televizního projektu vůbec.

jeff-bezos-amazon

Foto: Amazon

Jeff Bezos, zakladatel Amazonu

K tomu všemu musel Amazon naplánovat zevrubnou marketingovou kampaň, aby toto chystané veledílo náležitě zpropagoval. Již nyní se objevují první střípky, jež na něj lákají, ale zatím nejde o nic zcela zásadního. Pokud je však možné se odvíjet od předpokladů z roku 2017, celý marketingový plán má stát desítky milionů dolarů.

Přičtou-li se pak náklady na sérii, celá zábava může Amazon přijít na 500 milionů dolarů, aniž by diváci viděli vteřinu děje na svých obrazovkách. Není tedy divu, že tento rozpočet vyvolal ve filmovém průmyslu pořádný rozruch.

Nelítostný závazek

„Jeden z nejkomplikovanějších dealů, jaký jsem kdy viděl.“ Těmito slovy okomentoval právník Matt Galsor před dvěma lety smlouvu, kterou pro Amazon a Tolkien Estate and Trust připravil. Protože jde skoro o kulturní dědictví, její pokrytí mělo být co nejdetailnější a v některých případech i dost tvrdé. Především tedy v kapitole o zahájení produkce.

Smlouva totiž jasně stanovila, že Amazon musí započít produkci do dvou let od podpisu. Tehdy to vycházelo na přibližně konec roku 2019, což s předpokladem, že Amazon zahájí natáčení začátkem příštího měsíce, plus minus odpovídá. Nepochybně ale šlo o velice těžký úkol – uchopit takový skvost jako Pán prstenů a vytvořit z něj seriál, a to hned o několika sériích, za nějakých čtyřiadvacet měsíců není žádný med.

„Připadá mi to šílené,“ říkal ke smlouvě představitel Froda Pytlíka Elijah Wood

Bezosova společnost se totiž mimo jiné zavázala k tomu, že dohromady natočí rovných pět sérií. S ohledem na komplexní a propracovaný svět Středozemě, kterému Tolkien položil základy ve svých knihách, aby je následně filmový Jackson uvedl na plátna, však nemusí jít o nereálný úkol – vymyslet se dá cokoliv. Nicméně šlo o další bod, který jen potvrdil, že do toho Amazon šlápne ve velkém.

Když Společenstvo Prstenu ještě neexistovalo

To, co všechny ihned po ohlášení plánu pro natočení seriálové adaptace zajímalo, byl děj a dějové zasazení. Z podstaty se nabízel buď sequel, který by pojednával o příběhu v době po původní trilogii, nebo prequel, tedy před ní. Amazon vše uvedl na pravou míru a potvrdil, že půjde o prequel, respektive děj před událostmi prvního dílu Pán prstenů: Společenstvo Prstenu.

Postupem času se začaly rojit další dějové detaily, jež budou diváky na Amazon Prime Video provázet. Základem však je, že bude seriál zařazen do takzvaného Druhého věku Středozemě, tedy několik tisíc let před érou Třetího věku, na jehož konci se odehrávají trilogie původního Pána prstenů a Hobita.

Posazení děje do Druhého věku prozradil samotný Amazon na Twitteru, a to ikonickou mapou, ze které mohli fanoušci zjistit typické lokality pojící se k této éře. Například ostrov Númenor.

Je tedy pravděpodobné, že budeme svědky dění v období, kdy Temný pán Sauron ukul v Hoře osudu Prsten moci, který vládne všem dalším prstenům a je alfou a omegou celého univerza. Amazon navíc dostane spoustu místa pro větvení jednotlivých linek, jelikož Druhý věk trvá přesně 3 441 let.

Pero drží tvůrci Star Treku, režii bere Španěl Bayona

Ještě předtím, než se na veřejnost dostal nástin jakéhokoliv dějového zasazení, vědělo se, kdo se chopí scénáře. A pro mnohé šlo o velké překvapení. Amazon svěřil celou linku do rukou dvojici JD Payne–Patrick McKay, která stála za původním scénářem ke snímku Star Trek: Do neznáma (2016) a aktuálně pracuje také na novém dílu této vesmírné ságy, neoficiálně nazvaném jako Star Trek 4.

I když jde o relativní nováčky, Payna a McKaye měl na pozici hlavních scénáristů seriálové adaptace Pána prstenů dohodit J. J. Abrams, uznávaný režisér a producent, který měl pod palcem první a třetí díl nové trilogie vesmírné ságy Star Wars, Star Wars: Síla se probouzí Star Wars: Vzestup Skywalkera.

jd-payne-patrick-mckay

Foto: Amazon

JD Payne a Patrick McKay, scénáristé Pána prstenů od Amazonu

Patrně tak v tomto duu, jež společně píše od svých středoškolských let, dříme velký potenciál, který mohou nyní dokázat. Jejich linky pak do filmové podoby přetvoří Juan Antonio Bayona, španělský režisér, jehož nejúspěšnějšími díly byly Sirotčinec (2006) a Jurský park: Zánik říše.

V celém produkčním procesu figurují samozřejmě i další lidé, přičemž jednou z nich je padesátiletá producentka ze španělského Madridu Belén Atienza, která má být Bayonovou pravou rukou. Svůj podíl má mít také například Bruce Richmond z fenoménu Hra o trůny, Gennifer Hutchison ze seriálu Perníkový táta nebo Justin Doble, který figuroval během produkce ve Stranger Things.

Mladý Ned Stark i americká Slovenka

Dlouhou dobu byly pod rouškou tajemství skryti herci, které se v nové adaptaci chopí svých rolí. Spekulovalo se nad tím, zda Amazon nesáhne po ověřených borcích jako Ian McKellen, který v původní trilogii Pána prstenů ztvárnil Gandalfa, nebo Andy Serkis, jenž vdechl život slizkému Glumovi. Nyní to vypadá, že tvůrci půjdou po nové, mladší a ne tolik známé krvi.

Během nedávné tiskové konference v rámci Television Critics Association Amazon Studios bylo zveřejněno prvních patnáct jmen, které se budou v seriálu pravidelně objevovat. I když se zatím nejedná o žádné velké hvězdy, pár herců a hereček z výčtu přeci jen vyčnívá.

Jmenovitě jde o Brity Roberta Aramaya a Josepha Mawleho, kteří figurovali ve Hře o trůny. Aramayo zpodobnil mladého Nedda Starka, Mawle pak Nedova mladšího bratra Benjena. V novém seriálu se patrně chopí záporných rolí, minimálně tedy v případě Mawlea, jehož působení má být založeno na padouchovi se jménem Oren.

Své místo má zajištěné i Ema Horvath, šestadvacetiletá Slovenka narozená v Spojených státech, která ztvárnila Shell v psychologickém hororu Like.Share.Follow, kde zahájila svou hereckou kariéru. Co se týče dalšího obsazení, potvrzení jsou Nazanin Boniadi, Owain Arthur, Ismael Cruz Córdova, Sophia Nomvete, Tyroe Muhafidin, Tom Budge, Charlie Vickers, Morfydd Clark, Daniel Weyman, Markella Kavenagh, Dylan Smith nebo Megan Richards.

blumhouse

Foto: Blumhouse Productions

Ema Horvath v hororu Like.Share.Follow.

Letenky směr Nový Zéland

Jak už bylo naznačeno v úvodu, Amazon (respektive scénáristé Payne a McKay) si jako ideální destinaci pro natáčení vybral Nový Zéland, který si oblíbil mimo jiné i Peter Jackson pro díly Společenstvo Prstenu, Dvě věže a Návrat krále a také všechny tři snímky z trilogie Hobit. Dokonce se bude natáčet i ve stejných kulisách, byť se neočekává, že seriál pod taktovkou J. A. Bayony bude mít stejný vizuální nádech.

kingdom-come-deliverance-castle

Přečtěte si takéNa Apple TV+ vyjde seriál Mythic Quest o vývoji her. Objeví se v něm i česká hra Kingdom Come: DeliveranceNa Apple TV+ vyjde seriál Mythic Quest o vývoji her. Objeví se v něm i česká hra Kingdom Come: Deliverance

Na konec to nejdůležitější: kdy novinka vyjde? Pokud vše půjde podle plánu, první série o dvaceti epizodách vyjde v průběhu příštího roku, exkluzivně na Amazon Prime Video. Potvrzena je také série druhá, nad kterou mají scénáristé nyní přemýšlet, co se dalších dějové linky týče. Jedno je ale jisté – v únoru se oficiálně začíná natáčet a mašina nabere svou požadovanou rychlost.

Seriáloví fanoušci a příznivci fantasy se každopádně budou mít na co těšit. Po obřím úspěchu Hry o trůny, který si hýčkají v HBO, se totiž zdá, že podobně populární díla z fantaskních světů založených na úspěšných předlohách, ať už v knihách, filmech či počítačových hrách, budou chtít vytvořit i další streamovací služby. Netflixu se to pomalu daří se Zaklínačem a Amazon má jisté, že už jen kvůli jménu Pán prstenů bude jeho chystaný seriál přitahovat obrovskou pozornost.

hobitin

Hobitín

Diskuze (0)

Novinka

Anonym