Rostlinné hovězí a kuřecí už známe, teď přichází Impossible Foods s alternativou vepřového masa a klobás

Nela VítováNela Vítová

impossible-pork1

Foto: Impossible Foods

„Vepřové“ bao od Impossible Foods

0Zobrazit komentáře

Byznys s falešným masem, respektive jeho rostlinnými alternativami, které nepocházejí ze zvířat, je roztočen na plné obrátky. Světoví výrobci navíc stále ukazují, že je vše teprve na začátku, byť se nyní o kuřecích křidélkách bez masa a především nemasových burgerech, které přesto připomínají hovězí, mluví na každé rohu.

Tématu často veganského „masa“, které rezonuje už nějakou dobu napříč celým gastronomickým světem, se začíná zabývat stále více firem, které se snaží do tohoto rozjetého vlaku nastoupit. Jen v Česku je několik výrobců, kteří rostlinnou alternativu masa vyrábějí, a to přímo u nás. Je to například švýcarská firma Nestlé, v jejíž nabídce nechybí veganské masové kuličky, mleté maso ani burgery.

Nedávno se tímto směrem rozhodla nečekaně vydat i česká firma Mana, známá zejména jako výrobce nutričně vyvážené funkční stravy ve formě prášku či hotového nápoje. Ta představila vlastní ManaBurger vyrobený čistě z rostlinných ingrediencí a obsahující vyvážený poměr všech živin.

impossible-pork4

Foto: Impossible Foods

Syrové „vepřové“ od Impossible Foods

Jedním z průkopníků alternativních rostlinných pokrmů, které mají nahradit maso, byl ovšem americký výrobce Impossible Foods, který do byznysu naskočil v roce 2016, kdy představil svůj průlomový Impossible Burger, jenž měl spolehlivě nahrazovat hovězí maso. Výrobek si relativně rychle našel oblibu nejen u jedinců, kteří se stravují rostlinně, ale náhražku hovězího burgeru si oblíbili i ti, kteří se masu běžně nevyhýbají.

Firma se ale rozhodla, že jen veganské hovězí jí nestačí, a téměř po čtyřech letech představuje svůj další inovativní produkt, kterým je rostlinná náhražka vepřového masa, zvaná jednoduše Impossible Pork, kterou doplňuje také alternativní klobása Impossible Sausage. Právě tu budou moci první zákazníci ochutnat ve vybraných amerických pobočkách řetězce Burger King už v druhé polovině ledna.

„Impossible Foods prolomil molekulární kód masa. Začali jsme mletým hovězím, které je pro americký trh typické. Nyní zrychlujeme rozšiřování našeho produktového portfolia o další světově oblíbená jídla,“ okomentoval uvedení novinky na trh zakladatel a šéf Impossible Foods Patrik Brown. „Nepřestaneme, dokud nesnížíme potřebu používat zvířecí maso v jídlech a neuděláme globální potravinový systém udržitelným.“

Bez lepku a hormonů

Firma Impossible Foods svou přelomovou novinku představila v rámci amerického veletrhu spotřební a výpočetní elektroniky CES 2020 v Las Vegas, kam jsou tento týden upřeny zraky celého a zdaleka ne již jen toho technologického světa.

impossible-pork2

Foto: Impossible Foods

„Vepřové“ knedlíčky od Impossible Foods

Stejně jako známý Impossible Burger, tak i rostlinné vepřové „maso“ Impossible Pork nabízí zákazníkům nutričně vyvážený výrobek, který má 100% rostlinné složení, neobsahuje lepek, antibiotika, zvířecí hormony ani další chemické látky. Hovězí náhražka se s vepřovou shoduje i v hlavní ingredienci, kterou je v obou případech sója a speciálně upravené droždí s názvem heme, které stojí za tím, že materiál dokáže nahradit chuť a vzhled masa.

„Nepřestaneme, dokud nesnížíme potřebu používat zvířecí maso v jídlech.“

Kromě již zmíněného výrobce vyzdvihuje především vyvážené složení, které ve zhruba 115gramové porci obsahuje 16 gramů bílkovin, 13 gramů tuků, 3 miligramy železa, 220 kalorií a především nulový cholesterol. Běžné vepřové maso má oproti tomu mnohem vyšší obsah cholesterolu i více kalorií, zatímco množství bílkovin na stejnou porci je prakticky stejné.

Na vývoji rostlinného vepřového masa v Impossible Foods spolupracovali se šéfkuchaři z předních světových metropolí, jako je Hongkong a Singapur. Důležitým trhem, na který se chtějí v blízké době soustředit, je totiž také Čína, která je v současnosti zemí s největší konzumací vepřového masa na celém světě.

Snídaňový Impossible Croissan’wich

Impossible Foods sice zatím neoznámili, kdy bude rostlinné vepřové maso dostupné k volnému zakoupení v obchodech, první zájemci ho však budou moci poprvé vyzkoušet už v lednu ve formě veganské klobásy pod názvem Impossible Croissan’wich jako součást časově omezené snídaňové nabídky Burger Kingu ve 139 vybraných pobočkách ve Spojených státech. Zmíněná Impossible Sausage má být totiž ideálním snídaňovým pokrmem.

impossible-burger-king-min

Foto: Impossible Foods

Impossible Croissan’wich pro Burger King

Firmy tak navazují na svou předchozí spolupráci, která slavila úspěch díky veganskému burgeru Impossible Whopper. Po obřím zájmu v prvních desítkách poboček se horká novinka na pultech fastfoodu brzy dostala do více než sedmi tisíc míst po celých Spojených státech a nakonec i do Evropy. Tam ovšem Burger King nespolupracuje s Impossible Foods, pro svůj rostlinný Rebel Whopper, který se prodává i v Česku, zvolil jiného dodavatele, protože v Evropě zatím americká průkopnická firma prodávat nemůže.

cider-kofola

Přečtěte si takéKofola pokračuje v lovu a kupuje Pragerovy cidery a limonády. Rozšíří s nimi své řemeslné a přírodní produktyKofola pokračuje v lovu a kupuje Pragerovy cidery a limonády. Rozšíří s nimi své řemeslné a přírodní produkty

Impossible Foods vkládá do své „vepřové“ novinky velké naděje a věří, že bude sloužit jako plnohodnotná náhražka do různých pokrmů, které by běžně využívaly mleté vepřové maso z prasat. Jak už bylo zmíněno, výrobce se plánuje soustředit z velké části na asijský trh, proto také doporučuje svou novinku do desítek asijských pokrmů. Veganské vepřové se dá mimo jiné využít do jarních závitků, plněné zeleniny i na přípravu různých druhů asijských knedlíčků.

Impossible Foods přitom není první firmou, která světu představila rostlinnou alternativu klobásy, respektive párku. Podobný výrobek představil jeden z největších konkurentů, a to společnost Beyond Meat. Ta zase pro změnu spolupracuje například s McDonald’s a rostlinný párek nabízí už od roku 2018, dá se navíc zakoupit i v běžných supermarketech.

Jak se uchytí aktuální novinka Impossible Foods z letošního roku, ukáže teprve čas. Jelikož ale již dobře funguje jak rostlinná náhražka hovězího, tak i kuřecího masa, není důvod, proč by se nemělo prodávat i to vepřové.

impossible-pork3

Foto: Impossible Foods

Italské klobásky z „vepřového“ od Impossible Foods

Diskuze (0)

Novinka

Anonym