Přes český startup Roger loni prošly faktury za 2 miliardy korun. Letos začne firmám pomáhat i s financováním zásob

Peter BrejčákPeter Brejčák

Roger-Adam-Soukal2Insider

Foto: Roger

Adam Šoukal, spoluzakladatel a CEO startupu Roger

0Zobrazit komentáře

Platební instituce Roger hlásí nejúspěšnější rok své šestileté historie. Tuzemská platforma umožňující proplácení faktur pomocí investorů třetích stran naplnila svůj cíl a během loňského roku podle svého vyjádření profinancovala faktury o hodnotě dvou miliard korun. Zpomalit se nechystá ani letos, plánuje profinancovat faktury za 4,5 miliardy korun a chystá se konečně získat i licenci PSD2.

Roger umožňuje malým a středním podnikům zkrátit čekání na několikaměsíční splacení jejich faktur pomocí aukcí od investorů třetích stran. Obdoba bankovního faktoringu tak firmám pomáhá při řízení jejich cashflow.

Během roku 2019 Roger dosáhl mety celkově profinancovaných tří miliard korun. Na ní fintech, který ve svých začátcích působil pod názvem Investiční aukce, ukazuje rychlost svého růstu – na první profinancovanou miliardu čekal čtyři a půl roku, na druhou patnáct měsíců a ta třetí přišla již po osmi měsících.

„Zastánci venture přístupu Silicon Valley mohou namítat, že nerosteme dost rychle, když nepálíme peníze.“

„Co se týká objemů, které jsme financovali, bylo to 0,7 miliardy za rok 2018 a 1,4 miliardy za rok 2019, protože faktury nefinancujeme celé, ale jen přibližně tři čtvrtiny z každé faktury,“ přibližuje pro CzechCrunch šéf Rogera Adam Šoukal s tím, že na aukčním portálu během loňska proběhlo celkem 10 174 aukcí, zatímco rok předtím necelých 4,5 tisíce.

To se podepsalo také na růstu tržeb, které za 2019 překonaly hranici 15 milionů korun se sedmdesátiprocentním meziročním růstem. „I v loňském roce se nám podařilo zůstat v černých číslech. Zastánci venture přístupu Silicon Valley mohou namítat, že nerosteme dost rychle, když nepálíme peníze. Nám ale přijde naše strategie ‚bez steroidů‘ dlouhodobě udržitelná a správná,“ doplňuje Šoukal.

Směr Řecko a Polsko

Během loňského roku však úplně vše podle původních plánů neprobíhalo, zejména co se týče zahraniční expanze. Roger rozšířil svoji působnost na slovenský trh, k avizovanému vstupu do Polska nebo Španělska už nicméně nedošlo.

„Na další expanzi stále pracujeme, ale nechceme postupovat tak, jako jsme to viděli například u Finiaty (německý fintechový startup – pozn. red.) s její expanzí do Polska. Z těchto důvodů jdeme na další trhy přes technologické partnery, se kterými aktuálně pracujeme na integraci. Až budeme mít hotovo, začneme společné řešení představovat našim klientům,“ osvětluje Šoukal.

Roger-Adam-Soukal

Foto: Roger

Adam Šoukal, spoluzakladatel a CEO Platební instituce Roger

Podle jeho slov v Rogeru replikují to, co se naučili a co jim funguje na domácím trhu. „Aktuálně probíhají jednání a zvažujeme konkrétní možnosti kontraktů s Řeckem a Polskem,“ doplňuje.

Plán profinancovat 4,5 miliardy korun

V letošním roce pak Roger plánuje profinancovat faktury v nominální výši za 4,5 miliardy korun. Naplnit tento cíl by se mu mělo podařit zejména díky loni představené produktové novince, takzvaným Supply Chain Financing nástrojů, které dodavatelům umožňují nechat si významně zkrátit splatnost vystavených faktur pro zapojenou společnost.

„Nabízením Invoice financingu si internetové obchody mohou rozšířit sortiment o portfolio menších dodavatelů, kteří často nabízejí netypické a zajímavé malosériové produkty, které konkurence nemá,“ popisuje Šoukal s tím, že aktuálně je rozjetý tento druh spolupráce s Alzou nebo Rohlíkem a další firmy by měly následovat.

Roger zároveň dokončuje integraci s účetními systémy iDoklad a FlexiBee a brzy by se jeho klienti a investoři měli dočkat i nové mobilní aplikace. Tím navíc výčet novinek pro letošek nekončí, P2P platforma plánuje spustit také financování zásob.

„To obecně banky nenabízejí, protože nemají přehled, co se ve skladech nachází a kolik produkty stojí. My díky integraci do skladového systému o nich můžeme mít přehled. Budeme mít kontrolu nad množstvím i cenou zboží ve skladech, čímž snížíme riziko spojené s financováním zásob. Klienti tak budou mít prostředky ještě před samotným doručením zásilky odběrateli,“ vysvětluje Šoukal.

Roger_ilustrační

Další novinkou by mělo být také udělení licence PSD2, které Roger očekává již během prvních tří měsíců roku. Podle firmy jsou technologické přípravy na implementaci v plném proudu a od jejího získání očekává urychlení procesu financování.

Poprvé přitom o důležitou licenci žádal Roger už před dvěma lety, kdy Adam Šoukal neočekával ze strany ČNB žádné průtahy, ale nakonec se celý proces zásadně protáhl. V Česku je stále jen minimum nebankovních subjektů, kteří licenci PSD2 drží. První ji získalo Spendee, loni pak i konkurenční Budgetbakers.

„PSD2 využijeme s obchodními partnery z řad ERP a účetních softwarů pro prohloubení spolupráce a společnou nabídku služeb pro jejich uživatele. Co se týče stávajícího obchodního modelu, tak by PSD2 měla urychlit proces financování. Jako třetí strana budeme obsluhovat účty našich klientů i investorů a urychlíme tak peněžní toky na platformě,“ dodává Šoukal.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym