Přes 40 miliard na jednom místě. V Praze se sejdou hvězdy české a slovenské e-commerce v čele s Alzou a Zásilkovnou

Peter BrejčákPeter Brejčák

simona-kijonkova3

Foto: Nguyen Duy McLavin/CzechCrunch

Simona Kijonková, zakladatelka Zásilkovny

0Zobrazit komentáře

E-commerce v České republice dynamicky roste. Loni tuzemské e-shopy opět překonaly rekord a dohromady utržily přes 155 miliard korun s patnáctiprocentním meziročním růstem. Roste i důležitost oboru, na obratech maloobchodu se prodej zboží na internetu podílí již téměř třinácti procenty a očekává se, že si bude dál z tohoto obrovského koláče ukrajovat.

Aby mohly internetové obchody nadále úspěšně růst, důležité je sdílení zkušeností a know-how. Věří v to logistická společnost Zásilkovna, a proto pořádá největší společenskou akci tuzemské e-commerce s cílem propojit nejvýznamnější podnikatele českého internetu.

Slavnostního plesu, jehož je CzechCrunch hlavním mediálním partnerem, se účastní nejdůležitější lidé oboru v čele s „první dámou tuzemské e-commerce“ a zakladatelkou Zásilkovny Simonou Kijonkovou. Roční obraty zúčastněných firem díky tomu přesahují čtyřicet miliard korun.

„Sdílení know-how na českém trhu funguje určitě lépe než před deseti lety, kdy firmy byly hodně uzavřené. Ale rozhodně máme ještě co dělat k otevřenému sdílení a větší vzájemné pomoci,“ myslí si další z přislíbených účastníků Jan Řežáb, zakladatel českých startupů Socialbakers a Time is Ltd., který se objevil v nejnovějším díle CzechCrunch Podcastu. S jeho názorem souhlasí i další.

janrezab

Foto: Nguyen Duy McLavin/CzechCrunch

Spoluzakladatel analytického startupu Socialbakers a nyní také Time is Ltd. Jan Řežáb

„Myslím si, že jsme bohužel ve sdílení know-how v rámci naší země pořád pozadu. Stále u nás převládá pocit, že pokud se podělím o své zkušenosti, prozrazuji tím nějaké unikátní znalosti, které konkurence zaručeně nemá,“ říká bývalý youtuber a nyní především influencer a spolumajitel agentury Social Park Jirka Král.

„Zdravá a poctivá konkurence je potřeba.“

„Lepší se to, v poslední době například i díky nové vlně podcastů, ale pořád jsme – ostatně jako ve všem – jako Češi hodně opatrní. Jsou podnikatelé z oboru, které považuji za naše konkurenty, někteří z nich jsou pro nás zároveň i zajímavou inspirací. Zdravá a poctivá konkurence je potřeba, posouvá celý trh,“ dodává Král.

Na trhu se však najdou i světlé výjimky, mezi které patří například i jednička našeho e-commerce trhu. „Co se týká sdílení know-how, Alza je v tomto ohledu v posledních letech poměrně otevřená, pohybujeme se od studií, konferencí a meetupů až po oblast setkání v užším kruhu, kde debatujeme buď problémy nebo příležitosti e-commerce trhu,“ popisuje místopředseda představenstva Alzy Tomáš Havryluk.

Zároveň však varuje. „Co ale pozoruji a je dle mého názoru častou chybou začínajících podnikatelů, je přílišný fokus na shromažďování informací, ať už z knih nebo od konkurence, kdy ale následně už nezbude energie na zamyšlení, které informace jsou, nebo nejsou důležité, a hlavně, jaké kroky je potřeba na základě těchto informací realizovat. A realizace je ta těžká část.“

Kromě zmiňovaných osobností účast na E-commerce plesu přislíbil například komerční šéf Mall Group Igor Matejov, majitel módního portálu Different.cz Milan Polák či módní návrhářka Jitka Klett.

tomas_havryluk

Foto: Alza

Místopředseda představenstva Alzy Tomáš Havryluk

Moderátorem večera bude Petr Vondráček a program vyplní kapela Joybox, která spolupracuje s mnoha externími hudebníky, jako je například Ondřej Brzobohatý, Aleš Háma nebo vítězka páté řady pěvecké soutěže SuperStar Tereza Mašková.

„Tak velký a dynamicky rostoucí segment, jako je e-commerce, si svůj ples určitě zaslouží. Naším cílem je vytvořit z plesu každoroční prestižní kulturní událost, na které se potkají nejvýznamnější podnikatelé českého internetu. Zatím se nám to daří, a to máme teprve druhý ročník,“ dodává Milan Šmíd, marketingový ředitel skupiny Packeta, majitele Zásilkovny. Druhý ročník e-commerce plesu se bude konat v pátek 31. ledna v pražském Slovanském domě.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym