Přepravnímu startupu Bolt pomůže v souboji s konkurencí Evropská unie. Půjčí mu 1,2 miliardy korun

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

bolt_markusvillig_car-min

Foto: Bolt

Markus Villig, spoluzakladatel a CEO Boltu

0Zobrazit komentáře

Celkem 30 milionů cestujících ve 35 zemích po celém světě obsluhuje přepravní aplikace Bolt, která dříve fungovala pod názvem Taxify. V Estonsku ji před sedmi lety založil Markus Villig a svádí na mnoha světových trzích včetně Prahy souboj s americkým konkurentem v podobě Uberu (a dalšími). Aby své služby mohl dál vylepšovat a rozšiřovat, nabírá novou investici.

Na rozdíl od předchozích investičních kol, kdy v rámci toho posledního Bolt loni v červenci získal 60 milionů eur, se však nyní nejedná o klasickou záležitost v podání venture kapitálových fondů. Markus Villig tentokrát vyjednal další finanční injekci s Evropskou unií.

Evropská investiční banka (EIB) pošle do Boltu investiční úvěr ve výši 50 milionů eur, tedy více než 1,2 miliardy korun, které mají padnout na podporu dalšího výzkumu a vývoje současných i nových produktů, mezi něž nepatří jen aplikace pro přepravu cestujících, ale od loňska také třeba jídlo. I proto se z Taxify stal Bolt, protože už nechce být vnímán jen jako alternativa k taxíkům.

Pro inspiraci pochopitelně nemuseli manažeři estonského startupu chodit daleko. Jídlo již delší dobu pod značkou Uber Eats rozváží po celém světě taktéž úhlavní konkurent, pro něhož představuje food delivery paradoxně mnohem lukrativnější byznys, než je přeprava lidí. A tak si chce také Bolt z tohoto koláče ukrojit.

bolt-food2

Foto: Bolt

Kurýr služby Bolt Food

Kdy se svou službou Bolt Food vstoupí jeden z nejrychleji rostoucích evropských startupů, který se pyšní hodnotou přes miliardu dolarů a může si tak říkat jednorožec, na další trhy mimo svou domovskou zemi, zatím není jasné, ale peníze od Evropské unie mu s tím mohou pomoci. I EU má totiž zájem na tom, aby v souboji s americkými velikány měly evropské startupy úspěch.

„Bolt je dobrým příkladem evropského úspěchu v oblasti technologií a inovací. EIB je velmi ráda, že může podpořit tuto společnost při vylepšování jejích služeb a zároveň jí umožnit rozvoj v nových oblastech,“ uvedl viceprezident EIB Alexander Stubb.

Padesátimilionový úvěr má padnout také na zlepšení bezpečnosti, spolehlivosti a udržitelnosti služeb Boltu, který vedle objednání odvozu pasažérů či jídla vyvíjí také aplikace pro sdílení aut, kol a koloběžek. Jelikož oblast sdílených služeb mohou v budoucnu významným způsobem ovlivnit různé regulace, hodí se být Boltu s Evropskou unií zadobře, což nejnovější spolupráce indikuje.

„Mobilita je jednou z oblastí, ve kterých bude Evropa reálně profitovat z existence lokálního hráče, který sdílí hodnoty evropských spotřebitelů a regulátorů. Jsme proto nadšení, že se Evropská investiční banka připojila k těm, kteří Bolt podporují. Díky tomu budeme schopni rychleji obsloužit více lidí po celé Evropě,“ prohlásil spoluzakladatel Boltu Martin Villig.

bolt-founders

Foto: Bolt

Spoluzakladatelé startupu Bolt Martin a Markus Villigovi

Diskuze (0)

Novinka

Anonym