Když stroj potká design. Frontman skupiny Metallica vystavuje nejcennější kousky své automobilové sbírky

hetfield-car

Foto: Kahn Media

Frontman hudební skupiny Metallica James Hetfield a jeden z jeho sběratelských kousků

0Zobrazit komentáře

Sbírání automobilů je koníček celé řady lidí. Je to však náročné hobby, které vyžaduje množství času, dostatečně velké prostory a v neposlední řadě kupu peněz. Ty nemusí příliš řešit frontman kapely Metallica, podle čehož jeho sbírka vozů také vypadá. To nejlepší ze své kolekce nyní představí veřejnosti a bude to výlet mezi automobily, které jsou víc uměleckým dílem než dopravním prostředkem.

Metallicu můžeme zcela bez pochyb zařadit mezi nejvýznamnější hudební tělesa naší doby. Jméno kapely zná snad každý, a to i přesto, že žánr, který hrají, rozhodně nespadá do popmusic. Jedná se o heavy či thrash metalovou kapelu, což je žánr, který přeci jen poslouchá o něco skromnější skupina posluchačů. I tak je ale kapela extrémně populární a její melancholické rify jí v roce 2009 vynesly až do Rokenrolové síně slávy.

metallica

Foto: Wikimedia.org

James Hetfield s kapelou

Samotná skupina byla založena již v roce 1981, kdy si bubeník kapely Lars Ulrich podal inzerát do novin, že shání kumpány pro založení kapely. Na inzerát odpověděli sólový kytarista Kirk Hammet a zpěvák a doprovodný kytarista James Hetfield, který, jak už to u zpěváků bývá zvykem, na sebe vzal roli frontmana kapely. Od té doby má kapela na svědomí deset studiových alb, čtyři živá alba, šest EP, celkem osmkrát byla ověnčena cenou Grammy a album Metallica z roku 1991 je 25. nejoblíbenější deskou ve Státech.

Metallica je zkrátka pojem, za kterým stojí miliony fanoušků po celém světě, pro které je seskupení doslova kultovní záležitostí, nenechají si ujít žádný z koncertů, ani žádnou z výstav spojených buď přímo s kapelou, nebo s některým z jejích členů. Jedna taková výstava bude probíhat i příští sobotu v Los Angeles a dozajista přiláká i ty, kteří Metallicu vůbec neposlouchají.

Pan sběratel

Na výstavě, která je věnovaná osobnosti Jamese Hetfielda, totiž budou vystavovány nejen jeho kytary, fotografie a další memorálie, ale i některé kousky z Hetfieldovy sbírky automobilů, což je také důvod, proč je výstava pořádána v Petersenově automobilovém muzeu.

metallica-vozy5

Foto: Kahn Media

Voodoo Priest (Lincoln Zephyr-1937)

Hetfield je velkým automobilovým nadšencem, a jelikož je Metallica vysoce výdělečným projektem, nikdy neváhal vynaložit jakoukoliv částku na to, aby si pořídil byť i velmi cenný kousek. Nečekejte však žádné italské supersporty přilepené těsně u země. V Los Angeles bude k vidění celkem devět vozů ve stylu tzv. custom-vintage, tedy upravované historické perly, které v Hetfieldově sbírce platí za nejdražší kousky.

Vozy byly zcela od základu postaveny Hetfieldovým dvorním konstruktérem a celebritou v oblasti automobilového designu Rickem Dorem. Ten tvoří unikátní modely na bázi klasických produkčních vozů, kterým však propůjčuje zcela osobitý jízdní a designový charakter. V případě vystavovaných vozů má však design na svědomí především Hetfield, který ve své kolekci automobilů vidí formu, jak vyjádřit svou uměleckou energii a osobnost.

metallica-vozy4

Foto: Kahn Media

Black Pearl (Jaguar-1948)

Mezi klíčové automobily celé sbírky patří především Jaguar z roku 1948 pojmenovaný Black Pearl, model Aquarius postavený na Balardu z roku 1934, z roku 1937 je model Lincoln Zephyer, ze kterého vznikl Woodoo Priest. Nechybí ani Auburn z roku 1936 pojmenovaný Slow Burn a na vůbec nejmladším automobilu stojí projekt Skyscraper, jehož základem je Buick z roku 1953.

„Je to vůbec poprvé, kdy bude Hetfieldova sbírka představena veřejnosti a my se nemůžeme dočkat, až se podělíme o inspiraci stojící za těmito mimořádnými vozidly se světem,“ uvedl v oficiálním vyjádření Terry I. Karges, výkonný ředitel Petersonova muzea. Výstava pojmenovaná Reclaimed Rust totiž propojuje dvě Hetfieldovi největší vášně, což jsou právě vozy a hudba, které v jeho životě tvoří jeden kompaktní celek.

metallica-vozy3

Foto: Kahn Media

Slowburn (Auburn-1936)

metallica-vozy2

Foto: Kahn Media

Skyscraper (Buick Skylark-1953)

metallica-vozy1

Foto: Kahn Media

Mezi vystavovanými vozy nebude chybět ani Aquarius (Packard-1934)

bl

Foto: Kahn Media

Lincoln Continental Custom (1961)

pickup

Foto: Kahn Media

Ford F100 Str8 Edge (1956)

Diskuze (0)

Novinka

Anonym