Amazon ve vlastním velitelství v Seattlu otevře přístřešek pro bezdomovce. Technologičtí obři reagují na krizi bydlení

Michal MarekMichal Marek

jeff-bezos-amazon-crop

Foto: Amazon

Jeff Bezos, zakladatel Amazonu

0Zobrazit komentáře

Velké technologické společnosti, kterým se v angličtině někdy souhrnně přezdívá Big Tech, kontinuálně rostou. Firmy jako Facebook, Google, Apple, Amazon či Microsoft se postupem času staly vůdčími činiteli nejen v oblasti inovací, ale čím dál více se stávají také hlasy, které artikulují největší společenské i politické problémy dneška.

Technologičtí giganti v posledních letech skrze všemožné dobročinné iniciativy upozorňují na výzvy, jako je ochrana životního prostředí, ochrana soukromí nebo třeba řešení sociálních problémů. Zajímavá je v této souvislosti iniciativa Amazonu, který ve svém velitelství buduje bydlení pro bezdomovce, jak píše magazín Business Insider.

Jedním ze zásadních problémů dnešní západní společnosti jsou rozevírající se nůžky mezi bohatými a chudými. Zatímco někteří se dopracovali k blahobytu, jiní nemají prostředky na to, aby si pořídili důstojné bydlení. Tento jev je dobře pozorovatelný i právě ve městech, kde působí zmíněné velké technologické společnosti. Ty totiž přináší práci a bohatství vzdělanější části populace, ale v důsledku extrémních růstů cen nemovitostí komplikují život těm, kteří na slušné uplatnění nedosáhnou.

Dnes si to již firmy uvědomují a přichází s vlastními řešeními situace. Například Facebook před rokem skrze svou nadaci Chan Zuckerberg Initiative a ve spolupráci s partnery vytvořil skupinu nazvanou Partnership for the Bay’s Future, která si dala za cíl alokovat stovky milionu dolarů na budování dostupného bydlení.

Cílem iniciativy je posílit výstavbu cenově dosažitelného bydlení pro nižší příjmovou třídu a chránit sociálně slabší nájemníky v pěti hlavních okrscích v San Francisku a okolo něj. Dokonce 2,5 miliardy dolarů chce na stejný účel vyčlenit i Apple, který má na krizi bydlení v Kalifornii také svůj jednoznačný podíl.

apple-tim-cook-housing

Foto: Apple

Šéf Applu Tim Cook s kalifornským guvernérem Gavinem Newsomem diskutuje výstavbu obydlí

S podobnou iniciativou pak přišel i Microsoft, který přislíbil 500 milionů dolarů na výstavbu dostupného bydlení v Seattlu. Neúnosně rostoucí ceny nemovitostí a nájmů totiž rozhodně nejsou jen doménou kalifornského Silicon Valley, ale pracující se středním či nižším příjmem vyhání i z domoviny Microsoftu ve státu Washington.

Právě v Seattlu se nyní činí i Amazon, který ve svém novém ústředí buduje ubytovnu pro lidi bez domova, která se má stát vůbec největším zařízením svého druhu v celém státu na severozápadě USA. Přístřešek má každou noc poskytnout zázemí 275 lidem bez domova a bude disponovat také soukromými pokoji pro rodiny, které si budou moci přivést i domácího mazlíčka.

Ročně má přístřešek posloužit 400 rodinám a součástí objektu je i vývařovna, která má ročně navařit na 600 tisíc jídel. Ubytovna poskytne nad rámec základní kapacity ještě 75 provizorních míst navíc pro případ nepříznivého počasí. Celkem 30 pokojů je pak vyhrazeno rodinám s dětmi postiženými těžkou nemocí.

Nová střecha nad hlavou pro lidi bez domova má být otevřena již v prvním kvartálu letošního roku a Amazon ji bude provozovat ve spolupráci s neziskovou organizací Mary’s Place, se kterou firma Jeffa Bezose spolupracuje dlouhodobě a menší přístřešek pro bezdomovce s ní provozuje již od roku 2016, na původním kampusu Amazonu.

Nový přístřešek bude ve vlastnictví Amazonu a firma nejbohatšího muže světa přislíbila, že se postará o zaplacení nájmu, příslušenství, údržby i bezpečnostní služby, bude-li to nezisková organizace potřebovat. Mary’s Place finančně zajistí vlastní chod, zaměstnance a doprovodné programy pro ubytované.

amazon_homeless_shelter_construction

Foto: Mitch Pittman/Amazon

Chystaný přístřešek pro bezdomovce

Organizace Mary’s Place aktuálně provozuje 10 přístřešků pro bezdomovce a je tedy poměrně významným hráčem na poli péče o lidi bez domova. Nová ubytovna naproti ústředí Amazonu zvýší kapacitu pro přespání bezdomovců takřka o polovinu. Neziskovka je známá využíváním opuštěných budov a jejich přizpůsobení potřebám lidí bez domova, přičemž organizace takto využívá například bývalou banku, opuštěnou nemocnici či starou kancelář šerifa.

Chystaný přístřešek má dle Marty Hartmanové, šéfky Mary’s Place, tu velkou výhodu, že je přímo v centru města a tedy tam, kde se zdržuje nejvíce bezdomovců. V centrální části města je navíc podle ní nejsnazší získávat dobrovolníky, kteří se budou o ubytované starat. Součástí zařízení má být rovněž klinika s bezplatnou zdravotní péčí a právní poradna, kterou Amazon taktéž zafinancuje.

cc20191-boxed

Přečtěte si takéNovoroční čtení a inspirace. Vybrali jsme 25 nejlepších rozhovorů a příběhů na CzechCrunchi za rok 2019Novoroční čtení a inspirace. Vybrali jsme 25 nejlepších rozhovorů a příběhů na CzechCrunchi za rok 2019

Amazon plánuje nové zařízení pro sociálně slabé využít i coby místo pro seberealizaci vlastních zaměstnanců. Ti budou mít možnost například pomoci s přípravou jídla, číst místním dětem, ale také se zapojit do organizace různých vzdělávacích programů. Plánovány jsou kurzy programování, kurz psaní životopisu a přípravy na pracovní pohovory a podobně.

amazon_homeless_shelter_bathroom

Foto: Mitch Pittman/Amazon

Koupelna v chystaném přístřešku pro bezdomovce

Dalo by se samozřejmě namítnout, že ubytovna pro 275 lidí je jen chabou odpovědí na krizi, v rámci níž je v okrsku King County bez domova na 12,5 tisíce lidí. Jedná se ale – především v rámci Big Tech – o poměrně zásadní gesto, které je navíc umocněné tím, že Amazon bezdomovce ubytovává přímo ve vlastním kampusu. Bezosova firma tak ukazuje, že před problémem nestrká hlavu do písku a alespoň na pohled se nezavírá ve své zlaté kleci.

Problémem fenoménu bezdomovectví je totiž právě i ignorace tohoto problému a izolování se od sociálně slabých. Důkazem je například iniciativa starostky San Franciska London Breedové, která přišla s nápadem přetvořit velké parkoviště ve městě v zařízení, které bude poskytovat zázemí a zdravotní péči 200 ze zhruba sedmi tisíc lidí bez domova. Odmítavá kampaň místních rezidentů málem vyústila ve zrušení iniciativy.

Na druhou stranu, ani líbivé konání Amazonu nelze opěvovat bez výhrad. Jedná se sice o hezké gesto, které firmu bude stát mnoho peněz, ale faktem je, že ačkoli Bezosova společnost za rok 2018 vydělala více než 11 miliard dolarů, vyhnula se zaplacení jakékoli federální daně. Zapomenout nelze ani na to, že Amazon během roku 2018 pohrozil, že pokud bude zavedena korporátní daň pro velké firmy, která měla přinést prostředky na výstavbu dostupného bydlení, Amazon zastaví výstavbu v Seattlu.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym