Životní povýšení šéfa Googlu. Sundar Pichai si díky vedení celého Alphabetu přijde až na čtvrt miliardy dolarů

sundar-pichai-google

Foto: Google

Sundar Pichai, CEO Googlu

0Zobrazit komentáře

Málem vedl dnes již znovu úspěšný Microsoft, nakonec se ale původem materiálový inženýr dostal až do čela Googlu. Sundar Pichai ve svých 47 letech neskrývá své ambice a v roli šéfa největšího vyhledávače se mu za poslední roky skvěle dařilo. I proto se k němu před několika měsíci dostala nabídka, kterou jednoduše nešlo odmítnout.

Vedle vedení Googlu se totiž oficiálně od tohoto měsíce stará také o vedení celé skupiny Alphabet, pod kterou Google od roku 2015 patří. Zpráva přišla krátce poté, co z ní definitivně odešli po téměř 22 letech původní zakladatelé Googlu Larry Page a Sergej Brin. Na bedrech Pichaie tak leží poměrně dost práce a především zodpovědnosti, ale také mu přistane slušný balík peněz.

V nové roli si Pichai od ledna přijde na 2 miliony dolarů (46 milionů korun) ročně a zároveň mu byl vůbec poprvé v historii skupiny udělen kompenzační balíček v podobě akcií, jejichž vydání je vázáno na výkon. Celkem si tak může mimo pravidelného platu během tří let Pichai přijít až na 240 milionů dolarů (5,5 miliardy korun), a dokonce i na devadesátimilionový bonus, pokud se podaří Alphabetu překonat hodnotou akcií indexu S&P 100.

Spoluzakladatel Googlu Sergej Brin s Google Glass

I zmíněné dva miliony dolarů budou pro původem indického sympaťáka navýšením – loni si totiž přišel na 1,8 milionu dolarů, přičemž už tehdy byl jedním z nejlépe placených šéfů v celém Silicon Valley. Pichai tak dál šplhá po kariérním žebříčku a vedení celého Alphabetu by mohla být jeho životní příležitost. Není to ale poprvé, co obdržel štědrý akciový balíček.

V roce 2014 mu byl udělen grant v hodnotě 250 milionů dolarů (5,7 miliardy korun) a několik let po sobě několik dalších grantů v hodnotě 300 milionů dolarů (6,9 miliardy korun), informuje server Bloomberg.

Jmění rodáka z indického Madurai, který se dostal do Spojených států díky studiím a v Googlu působí od roku 2004, se tak odhaduje na zhruba miliardu dolarů (23 miliard korun) a rychle stoupá. Loni dokonce Sundar Pichai další grant odmítl, jelikož už má jednoduše dost.

google-search

Google vyhledávání

Nic není ovšem až tak růžové, jak se může na první pohled zdát. V rámci Googlu neustále roste napětí mezi zaměstnanci a managementem. Na jednom z loňských zasedání firmy se podle Bloombergu jeden ze zaměstnanců Googlu Sundara Pichaie zeptal, jak je možné, že má tak vysoký plat, když si ostatní zaměstnanci sotva mohou dovolit život v Silicon Valley. A nebylo to rozhodně poprvé, kdy se zaměstnanci ozvali.

Loni například zorganizovali masivní pochod ulicemi s protestem proti sexuálním útokům na nejvyšších postech, kterého se zúčastnilo na 20 tisíc lidí, což je více než pětina celé firmy, která má dnes na 95 tisíc zaměstnanců. Na to samozřejmě navázalo množství obdobných obvinění, stejně jako interní protesty kvůli procesům uvnitř společnosti. To vše bude mít Pichai před sebou a bude se s tím muset výměnou za pohádkovou odměnu poprat.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym