Zajistí ústní hygienu a ušetří přírodu. Kanaďané vyvíjí bezobalovou zubní pastu ve formě malých pilulek

Filip HouskaFilip Houska

change-toothpaste

Foto: Change Toothpaste

Inovativní zubní „pasta“ v pilulce

0Zobrazit komentáře

Kartáček, voda, pasta, ústa. Čištění zubů patří pro většinu z nás ke každodenním ranním a večerním hygienickým rituálům, nad kterými ve výsledku vůbec nepřemýšlíme. Zkrátka si odkroutíme svých pár minut u umyvadla a jdeme čelit výzvám, které na nás chystá okolní svět. Nic ale není tak přímočaré, jak se může zdát, a to především z pohledu dopadu na životní prostředí.

Stačí se zamyslet nad banální věcí, jako je obyčejná tuba od zubní pasty, kterou ihned po spotřebování vyhazujeme. Problém tkví v tom, že drtivá většina těchto nádob je tvořena z plastového lamina vrstvícího se okolo tenkého nánosu hliníku, jenž standardně chrání chuť zubní pasty a obsažený fluorid. Jinak řečeno, tubu je velmi náročné efektivně zrecyklovat.

I když Colgate s recyklovatelnými verzemi experimentuje a chystá je uvést příští rok na americkém trhu, stále nemusí jít o pravou ekologickou záležitost – pořád půjde o tubu. Odlišný názor na to má duo kanadských vědců, Mike Medicoff a Damien Vince, kteří už nechtějí rolovat poslední zbytky zubní pasty z obalu, který je tak nešetrný k naší planetě.

change-toothpaste-3

Foto: Change Toothpaste

Tvůrci zubních pilulek Mike Medicoff a Damien Vince

Nasedají proto na trend zubních pilulek, které se chovají jako tradiční zubní pasta, ale nepřichází v žádných tubách, nýbrž v papírovém sáčku, v němž se jich nachází několik desítek. Pod hlavičkou dvoučlenného startupu Change Toothpaste se tak snaží změnit jednu z nejběžnějších věcí, která se nachází v našich koupelnách. A podle prvních recenzí to může vypadat na úspěšný produkt.

Moderní zubní antiperle

Pokud by pilulku od Change Toothpaste před vás někdo položil, pravděpodobně ji nerozeznáte od mentolového cucacího bonbonu, a to protože má naprosto standardní tvar i barvu. Rozdíl však přichází s použitím – není určena pro cumlání, ale naopak pro jemné rozkousnutí, na základě kterého se v ústech uvolní obsažené látky s tendencí pěnit.

prague-metro-subway-praha2-min

Přečtěte si takéKonec zbytečného běhu na metro. Praha začíná ve stanicích zobrazovat nejbližší odjezdyKonec zbytečného běhu na metro. Praha začíná ve stanicích zobrazovat nejbližší odjezdy

Po napěnění pak má stačit vzít běžný zubní kartáček, vykonat hygienickou údržbu úst, zbytky vyplivnout a po vypláchnutí začít ráno, potažmo ulehnout do postele. „Objednali jsme si nějaké laboratorní obleky, vyhrnuli rukávy a dali se do vývoje bezobalové zubní pasty,“ popisuje dvojice zakladatelů první experimenty.

change-toothpaste-2

Foto: Change Toothpaste

Pilulky od Change Toothpaste mohou být skvělým doplňkem pro cestování

Zpočátku tvůrci čelili několika výzvám. Věděli, že zubní pilulky musí chutnat minimálně stejně dobře jako běžné zubní pasty, čehož se snažili docílit směsí dikalcia fosfátu, erytritolu, xylitolu, hydrogenuhličitanu sodného, sodia C14-16 Olefin Sulfonate, oxidu křemičitého, mentolu a extraktu máty klasnaté.

Navíc kanadští vědci uvádí, že tabletky neobsahují žádný fluorid, lepek, mléčné produkty ani stopy ořechů nebo sóji, což je dobrá zpráva pro ortodoxní vegany.

„Po vyzkoušení více než stovky různých formulí jsme dokázali vytvořit perfektní recept pro pilulku na bázi zubní pasty, která vám dá čistý a svěží pocit bez žádných škodlivých chemikálii,“ prezentují zakladatelé. Balení 65 pilulek s mentolovou příchutí vychází na přibližně 230 korun – objednávat však zatím mohou jen Kanaďané.

Zubní pilulky lze sehnat i v Česku, a to například přes kosmetickou značku Lush, která vedle bezobalové zubní pasty přichází také s ústní vodou nebo želé. Podobnou alternativu lze mimo jiné objednávat i na Nebaleno.eu, kde je možné objednávat pilulky na váhu.

lush

Foto: Lush

Zubní tabletky

Hrozba vyhozených tub od zubních past

Jak se dá očekávat, prvním impulsem pro vytvoření této alternativy k zubní pastě byla skutečnost, jaké množství tub se každoročně vyhodí napospas přírodě. Tvůrci zmiňují, že jich má být až 900 milionů, přičemž má trvat až 500 let, než se spotřebovaná tuba dostane do stádia, kdy se postupně rozloží.

Toto zamyšlení však pro nadějný startup přišlo až tehdy, co je na negativní vlivy upozornila šestnáctiletá dcera Medicoffa, která se oblastí životního prostředí a vyhazování neekologických obalů zabývá.

change-toothpaste-4

Foto: Change Toothpast

Change Toothpaste nabízí i ekologický bambusový kartáček na zuby

„Jestli chceme být udržitelní, musí přijít fundamentální změna. Proto jsme bezobalové pilulky s prvky zubní pasty vyvinuli. Chceme zajistit, aby naše děti a děti našich dětí mohli žít v bezpečném a zdravém prostředí,“ dodává Vince pro magazín New Atlas.

Podobným směrem kráčí například i hotelový řetězec Marriott, který chce nahrazovat veškeré jednorázové lahvičky na šampóny, sprchové gely a další kosmetické produkty za nádobky s možností opětovného doplňování. Tato iniciativa se má naplno rozjet během příštího roku a Marriott si od ní slibuje, že ušetří až 500 milionů lahviček ročně.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym