Vyvinul algoritmus, který pomáhá Škodovce a zachraňuje životy. Teď na něj Martin Kubíček získává miliony korun

Jiří SvobodaJiří Svoboda

martin-kubicek

Foto: UptimAI

Zakladatel startupu UptimAI Martin Kubíček

Martin Kubíček nejspíš není typický zakladatel technologického startupu. Z brněnské VUT se vydal na studia do Francie a poté pro doktorát do skotského Glasgow. Věnuje se hlavně algoritmům – a právě ve Skotsku začal před pár lety vyvíjet jeden takový, ze kterého se postupem času stal perspektivní produkt. Co víc, produkt, který se dostal do inkubátoru pod Evropskou vesmírnou agenturou a nyní na další rozvoj získal několikamilionovou investici.

Startup, z něhož se po rebrandingu stala entita s názvem UptimAI, slouží velkým firmám pro zrychlení vývoje a zlepšení technických vlastností jejich produktů. Díky zmíněnému algoritmu jsou tak například motory efektivnější, automobily bezpečnější nebo mostní konstrukce stabilnější.

UptimAI nabízí plnohodnotnou automatizaci a jednoduché napojení na standardní simulační systémy. Vyprodukuje výsledky v histogramech, nabízí další nástroje na analýzu, a proto také hlubší náhled do problému, který daný produkt může mít. Pro simulační oblast jde skutečně o revoluci. V jednom nástroji kombinuje český projekt jinak zdlouhavý proces setu simulací, synchronizace kódu a vytváření zjednodušeného modelu.

Takový postup se opakuje běžně několikrát, je náchylný na chyby a vyžaduje expertízu v několika oblastech. Algoritmus Kubíčkova týmu je unikátní v tom, že daný problém rozdělí na sadu sub-problémů, které následně řeší separátně.

jetaviation_repair

Foto: Jet Aviation

UptimAI lze využít i u běžné údržby a opravy letadel

To vede k vysoké efektivitě, zároveň nabízí i odlišný pohled na optimializaci produktu: „Jelikož jsme povoláním inženýři, pochopili jsme, že stávající optimalizační metody nejsou aplikovatelné pro běžné inženýrské návrhy. Místo jasně daného optima náš algoritmus nabídne inženýrovi širší pole volby, což je mnohem praktičtější než standardní přístup,“ tvrdí Kubíček.

Od vesmírných raket po bezpečnost v autě

Protože algoritmus prokazatelně snižuje míru selhání produktů, dokáže šetřit korporacím až devíticiferné částky. Není proto překvapením, že po něm sáhla například vesmírná firma Thales Alenia nebo Evropská vesmírná agentura, konkrétně vesmírný startupový inkubátor ESA BIC Prague. Právě na kosmické bázi Kubíček algoritmus vytvořil.

Algoritmu UptimAI je ale jedno, jestli zrovna pracuje na medicíně nebo v inženýringu. Alespoň prozatím se nicméně firma chce zaměřit především na druhou oblast – jako například letadla, lodě, vesmír a nebo automobily, byť jsou jinak možnosti využití téměř neomezené.

Startup například tvrdí, že může pomoci se snížením vibrací větrných turbín nebo eliminováním jejich nepříjemného hluku. Stejně tak může zvýšit bezpečnost vesmírných lodí, zefektivnit let letadla a samozřejmě bohatě posloužit automobilovému průmyslu. UptimAI tak neminul ani mladoboleslavskou Škoda Auto, v němž Kubíčkův startup pracoval na tzv. box beamu. Jedná se o část auta, která absorbuje nárazovou energii a zásadním způsobem zvyšuje posádce auta šance přežití při nehodě.

„Pomohli jsme vylepšit daný prvek tak, aby byl odolný vůči mnoha směrům nárazu a ne jen na přední náraz. Pomohli jsme také nastavit daný prvek tak, aby jeho absorbovaná energie nebyla ovlivněná vnějšími okolnostmi,“ říká Kubíček s tím, že se Škodovkou už se dohodli na další spolupráci.

kubicek

Foto: UptimAI

Martin Kubíček z UptimAI

Úspěšný pilotní projekt přesvědčil i český investiční fond Lighthouse Ventures, který do startupu vložil vyšší jednotky milionů korun. UptimAI se tak nyní může pochlubit valuací v desítkách milionů korun a kromě ESA BIC i zařazením do akceleračního programu investičního fondu.

Expanze do zahraničí a výrazný růst týmu

„Akcelerační program nám již nyní významně pomáhá. Kromě rebrandingu, přípravy obchodních materiálů a mentoringu nám Lighthouse Ventures domluvil mnoho schůzek s potenciálnímí zákazníky a partnery. Prezentovali jsme také na konferenci CE Startups Day v Londýně,“ pochvaluje si spolupráci Martin Kubíček.

„Martin vyvinul unikátní produkt, který je desetkrát rychlejší a významně přesnější než obdobná řešení na trhu. Díky našemu programu pro akceleraci mu chceme pomoci přeměnit technologickou výhodu v obchodní úspěch na mezinárodním trhu,“ odůvodnil investici Michal Zálešák, Managing Partner v Lighthouse Ventures.

microsoft-technology-center-office-5

Přečtěte si takéTechnologie a cloud jako základ všeho. Microsoft otevřel nové technologické centrum v australském SydneyTechnologie a cloud jako základ všeho. Microsoft otevřel nové technologické centrum v australském Sydney

Marek Aldorf, který vede ESA BIC Prague vzpomíná, jak Kubíčkův tým začínal jako čistě vědecký projekt a dnes ho tvoří fungující tým, se zákazníky mezi velkými průmyslovými hráči a nyní i s investorem. Kubíček tvrdí, že díky akceleraci a počáteční investici od ESA BIC se v podstatě podařilo celý projekt rozjet.

Uptim AI očekává v příštích měsících a letech významný růst. Investici chce použít zejména k získání nových zákazníků a zároveň na vylepšení zmíněné optimalizace a samotného produktu. Výrazně také rozšíří svůj tým a bude expandovat na zahraniční trhy.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina