Veganská obuv na zimu. Česká Bohempia uvádí nové barefoot boty s japonským semišem z PET lahví

Filip HouskaFilip Houska

bohempia-zavid-1

Foto: Bohempia

Veganské modely ZAVID od značky Bohempia

0Zobrazit komentáře

Cannabis a uvolněný lifestyle. Tak lze stručně vystihnout teniskový byznys české značky Bohempia, která ve svých dílnách šije netradiční kecky z technického konopí a ukazuje konzervativnímu českému trhu, že pro funkční botu není nutné používat pouze kůži či textilní materiály. Vždy se nicméně jednalo o modely, které byly určeny především pro jarní a letní sezónu.

Ostatně tomu odpovídá i celkové pojetí – chybělo jakékoliv zateplení a už jen pohled na barevné zpracování naznačuje, že jde o produkt určený pro teplejší, slunečné období. Bohempia nicméně chce být relevantní i během zimy a chladných dnů, a tak představuje nové modely, které potěší nejen zastánce chůze „naboso“, ale také zákazníky se zájmem v ekologii.

Do svého sortimentu doplňuje zimní boty pod názvem ZAVID, které zaujmou několika vlastnostmi. Hned na první pohled je možné zjistit, že nejde o klasickou obuv, nýbrž tu barefootovou. Stejně jako řady VIKLA nebo KOLDA mají i tyto modely nízkou podrážku, která umožňuje téměř přímý kontakt chodidla se zemí, což má řadu benefitů pro anatomii těla.

bohempia-zavid-2

Foto: Bohempia

Černé provedení modelu ZAVID

Mnohem zajímavější je ovšem samotné složení bot, které kombinuje snad vše, co je dnes v ekologickém světě trendy. Jádro je založeno na unikátním, 100% veganském mikrovlákenném semiši od japonské firmy Toray, jenž je produkován z recyklovaných PET lahví. Vulkanizovaný podešev pak tvoří přírodní kaučuk a o zateplení se stará bavlněný kožíšek s příměsí konopné stélky pro pevnost, savost a prodyšnost chodidla.

NO TIME TO DIE

Přečtěte si takéDaniel Craig jako agent 007 popáté a naposledy. Podívejte se na první trailer k bondovce Není čas zemřítDaniel Craig jako agent 007 popáté a naposledy. Podívejte se na první trailer k bondovce Není čas zemřít

Co se týče svrchní části boty, na ní je použit 100% recyklovaný polyester se zárukou další možné recyklace. Ten díky své relativně dobré odolnosti a tvarování dokáže velmi efektivně nahrazovat klasickou kůži a potvrzuje, že Bohempie dokáže pracovat i s jinými materiály než pouze s technickým konopím, na základě kterého se proslavila a oslnila širší veřejnosti přes HitHit.

tomas-rohal-bohempia

Foto: Bohempia

Tomáš Rohal, zakladatel firmy Bohempia

Konopí si se zimou zatím nerozumí

Náhrada konopí dává v tomto případě maximální smysl. Konopné plátno totiž nedokáže spolehlivě vzdorovat nepříznivým zimním (potažmo podzimním) podmínkám, a pokud by se dostalo do styku se sněhem a vodou, relativně snadno promokne. Bohempia se nicméně nevzdává a postupně vyvíjí látku z konopí, která by byla nepromokavá a mohla být využívána i pro jiné činnosti než výrobu obuvi.

„Hledali jsme tedy vhodnou alternativu na dobu určitou, než se nám podaří vyvinout nepromokavou látku z konopí, na jejímž vývoji aktuálně pracujeme s univerzitou v Liberci, výzkumným ústavem i několika výrobními podniky v Česku,“ objasňuje zakladatel značky Tomáš Rohal, který měl ke konopí „bližší“ vztah již po revoluci.

Ekologické modely ZAVID je možné objednávat přímo na e-shopu Bohempie (nebo na pobočce v pražském Karlíně) za 2 900 korun. K dispozici jsou tři barevná provedení: černé, hnědé a modro-šedé.

bohempia-zavid-3

Foto: Bohempia

Elegantní hnědá varianta

Diskuze (0)

Novinka

Anonym