V Mexiku roste první čtvrť ze 3D tisku. Střechu nad hlavou v ní najde 50 sociálně slabých rodin

3d_mexico_3-joshua-perez-min

Foto: New Story

Dům vytvořený pomocí technologie 3D tisku

0Zobrazit komentáře

Tabasco je jedním ze spolkových států Mexika, jehož jméno je proslulé díky stejnojmenné ostré omáčce. Mimo knih o vaření se však jeho jméno začne objevovat i ve svazcích pojednávajících o dějinách architektury, urbanismu a stavitelství. Právě v Tabascu na jihovýchodě Mexika totiž roste první čtvrť domů vytvářených výhradně pomocí technologie 3D tisku.

Stavitelství si s 3D tiskem skutečně rozumí. Ukázky řady projektů domů, které jsou budovány právě pomocí 3D tisku, jsme již ostatně několikrát zmiňovali. Byl mezi nimi dům v New Yorku, který vyrostl za rekordních 12 hodin, společnost Haus.me, která vytváří pomocí 3D tisku off grid domy, které mohou majitelé libovolně přemisťovat z místa na místo, nebo projekt AI SpaceFactory, která vidí v 3D tisku způsob, jak osídlit vzdálené planety.

Byť se tyto projekty od sebe zásadně liší, mají přeci jen něco společného. Mimo to, že využívají 3D tisk, jejich ředitelé hovoří o vidině využití 3D tisku v řešení problematiky bezdomovectví, sociálního bydlení a života v oblastech, ve kterých lidé často přicházejí o střechu nad hlavou, například kvůli živelným pohromám.

photo-by-joe-gonzalez-min

Foto: New Story

Domy, ze kterých chce rodinám News Story pomoci

3d_mexico_6-joshua-perez-min

Foto: New Story

Dům v procesu výstavby

Kromě výše zmíněných staveb jsme před půl rokem představili také projekt švýcarského designéra a zakladatele společnosti Fuseproject Yvese Béhara, který o řešení problematiky bezdomovectví pomocí 3D tisku pouze nemluví, ale reálně na něm již pracuje. Pod jeho rukama totiž vzniká čtvrť z domů vystavěných pomocí 3D tisku, které jsou připraveny stát se domovem pro sociálně slabé obyvatele Mexika.

beat-games-saber-hrincar-beck-ilavsky

Přečtěte si takéNejúspěšnější VR hra je z Česka. Beat Saber vyhrál herní Oscary a zlákal hudební skupinu Green DayNejúspěšnější VR hra je z Česka. Beat Saber vyhrál herní Oscary a zlákal hudební skupinu Green Day

Projekt Behár realizuje pod záštitou neziskové organizace New Story, jejíž pracovní náplní je snaha pomáhat sociálně slabým rodinám, které žijí v extrémní chudobě a často nestabilních a provizorních přístřešcích. Plánem projektu je vybudovat 50 budov, jejichž hrubá stavba vzniká již za 24 hodin. Se stavbou dále pomáhají stavební firmy Icon Technology a Échale a Tu Casa.

Čtvrť pro nejchudší

Proces výstavby domů je v podstatě stejný jako v případě jiných staveb tohoto typu. Speciální konstrukce umožňuje pohyb trysky, která v jednotlivých vrstvách nanáší materiál, ze kterého jsou tvořeny stěny domu. V tomto případě se jedná o tiskárnu Icon Vulcan II, jejíž tryska vrstvami cementu kopíruje půdorys domu o velikosti 46,5 metru čtverečních. Po dokončení tisku obvodových stěn následně dělníci vybaví dům střechou, okny a dveřmi.

3d_mexico_2-joshua-perez-min

Foto: New Story

Domů vznikne hned 50 a vytvoří tak zcela novou čtvrť

3d_mexico_11-joshua-perez-min

Foto: New Story

Jedna z prvních rodin na verandě před svým novým domem

„3D tiskárna pro domy zvaná Vulcan II je navržena tak, aby fungovala i v problematických podmínkách, které jsou běžné pro venkovské oblasti. Nebylo to ovšem nic jednoduchého,“ uvedla organizace New Story. „Dodávky energie jsou nevypočitatelné a místní dešťové srážky často zaplavují přístupové cesty na staveniště. Tiskárna, která je určena k řešení nedostatku bydlení pro ohrožené skupiny obyvatel, je první svého druhu.“

Interiér domů je jednoduchý, ale praktický. Domy jsou jednopodlažní a nabízí dvě ložnice, obývací pokoj, kuchyň a koupelnu. Důležitým prvkem domů je i veranda, protože místní obyvatelé jsou zvyklí trávit podstatnou část dne na pozemcích před domem a na verandě najdou potřebné zázemí.

Všechny domy budou vybaveny elektrickou a vodní přípojkou a nabídnou extrémně odolnou konstrukci, díky které budou schopny odolat místním seismickým podmínkám i hlodání zubu času.

Z plánovaných 50 domů jsou prozatím dokončeny domy dva. Veškeré stavby budou rodinám poskytovány s nulovým úrokem a jejich obyvatelé za ně v rámci hypotéky zaplatí 400 mexických pesos měsíčně, tedy přibližně 460 korun. Své domy budou noví nájemníci splácet sedm let.

New Story momentálně odmítá prozradit, jaké byly reálné náklady na výstavbu jednoho domu. V průběhu stavby dalších domů však chce výdaje postupně snižovat. Zbylých 48 domů by se mělo novými nájemníky naplnit do konce příštího roku.

„Prožíváme historický moment a stavíme první komunitu 3D vytištěných domů,“ říká ředitelka rozvoje společnosti Échale Gretel Uribe.

„Chtěla bych ale poukázat na to, že více než technologický úspěch projektu, ve kterém se střetává sci-fi s realitou, je důležitější ten fakt, že se technologie vyvíjí a používá k zajištění přiměřeného bydlení pro nejzranitelnější rodiny. Myslím, že tento projekt je ukázkou toho, že pokud se sejdeme a pracujeme, zapojíme talenty, zdroje a povedeme je k řešení skutečných problémů, sen o udržitelnosti a sociální spravedlnosti je dosažitelný,“ uzavírá Uribe.

3d_mexico_7-joshua-perez-min

Foto: New Story

Malý, ale příjemný obývák

3d_mexico_8-joshua-perez-min

Foto: New Story

Skromná kuchyně

3d_mexico_4-joshua-perez-min

Foto: New Story

Noví majitelé domu

3d_mexico_1-joshua-perez-min

Foto: New Story

Nová čtvrť dává svým obyvatelům novou naději

Diskuze (0)

Novinka

Anonym