V Dubaji vznikla největší budova vytvořená 3D tiskem. Má dvě patra a rozlohu 640 metrů čtverečních

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

apis-cor-dubai-3d-print-building-2

Foto: Apis Cor

Design budovy v Dubaji vytvořené 3D tiskem je minimalistický, ale poměrně členitý

0Zobrazit komentáře

3D tisk je všude. Inženýrům a designérům pomáhá efektivněji testovat návrhy, následně je používán přímo pro výrobu součástek i celých automobilů, snižuje ceny protéz, a dokonce se experimentuje s tiskem orgánů. Jednou z nejzajímavějších aplikací této technologie je stavebnictví, kde se v posledních letech objevilo už několik větších projektů. V Dubaji nyní vznikla dosud největší budova vytvořená 3D tiskem.

Dubaj je známá nejen jako jedno z nejbohatších měst na světě. Své bohatství přitom kromě všudypřítomného luxusu využívá pro rychlý vývoj a zároveň tak patří k nejmodernějším městům na světě. Je ochotná do svého každodenního chodu přímo integrovat ty nejnovější technologie, ačkoliv mohou hasiči nebo policie s jetpacky působit poněkud bizarně.

Firma Apis Cor, jejíž motto je „tiskneme budovy“, nyní pro město prostřednictvím 3D tisku vytvořila vládní budovu. Tato technologie byla v minulosti použita především jako prostředek snížení nákladů ke „stavbě“ menších, vysoce ekologických a levných obydlí.

V Dubaji jsou motivace pro inovaci poněkud odlišné, vznikla tedy dosud na celém světě největší stavba, kde naprostou většinu práce zastala tiskárna.

apis-cor-dubai-3d-print-building-3

Zařízení pro tisk se v průběhu stavby přesouvalo od jedné sekce budovy k další jeřábem

Celková rozloha struktury z betonu, sádry a speciálních materiálů výrobce činí 640 metrů čtverečních a výška dosahuje necelých 9,5 metru. Samotné, až překvapivě portabilní, zařízení pro tisk betonu přitom největším ve svém oboru není.

Zatímco řešení Apis Coru je velké přibližně jako větší auto, v březnu jsme psali o italské firmě WASP, která pomocí 3D tisku postavila první obytný dům z hlíny. Už v roce 2015 ale představila zařízení BigDelta WASP měřící 12 metrů, jehož výška přesahuje i velikost budovy v Dubaji.

lukas-novak-intefi-boxed2

Přečtěte si takéProdává knihy, buduje miliardovou IT skupinu a s technologiemi v zádech staví domy. Seznamte se s Lukášem NovákemProdává knihy, buduje miliardovou IT skupinu a s technologiemi v zádech staví domy. Seznamte se s Lukášem Novákem

Stavba s moderním, minimalistickým designem, vznikla v hlavním městě stejnojmenného emirátu ve Spojených arabských emirátech po částech, přičemž tiskárna byla přesouvána díky stavebnímu jeřábu a za pomoci tří dělníků. Ti se také museli postarat o postavení základů, umístění oken a položení střechy. O vytvoření stabilní struktury do velké míry dutých stěn a rychlé pokládání materiálu se zase postaral software, který si firma sama vyvíjí.

Hlavní výzvou celého projektu bylo samotné prostředí, jelikož Dubaj má poměrně nestabilní klima s častými změnami teplot a vlhkostí vzduchu. „Materiál se musí chovat pořád stejně, nezávisle na změnách podmínek prostředí,“ vysvětluje Nikita Cheniuntai, ředitel Apis Coru.

Kromě tradičního betonu společnost sídlící v americkém Bostonu používá vlastní směsi kombinující sádru, cement a geopolymery. Ty je možné potenciálně využít i mimo zemi a naopak mohou být kombinovány i s některými místními stavebními materiály.

Ačkoliv prioritou při vzniku dvoupatrové budovy s vládními kancelářemi nebyla minimalizace nákladů, pro Apis Cor se jedná o důležitou součást byznysu. Mezi jeho hlavní zájmy totiž patří rychlé vytváření vytváření dostupných a stabilních budov.

Už v roce 2017 za deset tisíc dolarů postavila v průběhu 24 hodin obytný dům nedaleko Moskvy. Na budování cenově dostupného bydlení společnost spolu s místní vládou pracuje také v Santa Barbara County ve Spojených státech.

apis-cor-dubai-3d-print-building-4

Lidští dělníci se postarali také o zesílení nosných stěn ocelí a betonem

apis-cor-dubai-3d-print-building-5

Foto: Apis Cor

Základna 3D tiskárny se s přibývajícími vrstvami postupně zvedá

apis-cor-dubai-3d-print-building-6

Foto: Apis Cor

Výsledná budova má dvě patra

Diskuze (0)

Novinka

Anonym