Stíhačky a západy slunce. Nový trailer na Top Gun: Maverick s Tomem Cruisem je opět vizuálně opojný

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

top-gun-maverick-poster

Foto: CinemArt

Tom Cruise v novém filmu Top Gun: Maverick

0Zobrazit komentáře

Osmdesátá léta v hollywoodském filmu nejsou příliš složitá. Velké popularitě se těší žánrové filmy s jasnými pravidly, které díky efektivní distribuci a zvyšujícímu se zájmu diváků dostávají obrovské rozpočty. Top Gun se v tomto kontextu stal fenoménem, protože kromě ověřeného formátu a atraktivních herců nabídl i ojedinělé prostředí amerického letectva.

A všechny z těchto prvků jsou i po více než 30 letech přítomné také v jeho pokračování, jak ukazuje nový trailer na Top Gun: Maverick.

Dnešní očekávání diváků jsou přesto výrazně odlišná. Blockbusterové filmy obsahují stovky speciálních efektů, které jim dovolují budovat jinak zcela nemožné a přitom uvěřitelné světy. O to více jsou však vyšší nároky na praktické efekty, provedené s minimální asistencí počítačové animace.

I čistě zábavné akční filmy se navíc často snaží nějakým způsobem přímo reflektovat společenskou situaci a nemohou si dovolit přílišná zjednodušení nebo redukci na hru na jednoznačné hrdiny a padouchy.

top-gun-maverick-poster

Foto: CinemArt

Upoutávky na nový Top Gun mají i přes vysokou míru akce také výraznou sentimentalitu

Původní Top Gun přes svůj velký finanční úspěch nebyl příliš pozitivně přijat kritiky a s časovým odstupem má sice kultovní, avšak poněkud rozporuplný status také mezi diváky. Na jednu stranu se totiž všichni shodnou na vysoké kvalitě scén létání, na druhou pak poměrně široký konsenzus panuje ohledně schematičnosti většiny ostatních aspektů filmu.

Oba trailery nového pokračování jednoznačně odkazují k nonkonformnímu charakteru hlavní postavy, poskytují ale naprosté minimum informací o ději. Druhá plnohodnotná upoutávka typicky obsahuje detaily ohledně premisy a průběhu alespoň první poloviny filmu.

Top Gun: Maverick se stále věnuje téměř výhradně efektním průletům a složitým manévrům letadel. Náznaky napjatého příběhu se pak objevují pouze v rychlých prostřizích. Joseph Kosinski je typicky silně vizuální režisér, což demonstroval zejména ve filmech Tron: Legacy a Nevědomí. Top Gun: Maverick tak přebírá mnoho prvků asociovaných s prvním filmem, mohl by se ale v ještě větší míře než on zaměřit na sugestivní zachycení skutečných letů stíhaček.

Tom Cruise ostatně v rozhovorech zmiňuje snahu celého tvůrčího týmu co nejlépe zprostředkovat vzrušení z pilotování těchto strojů.

Sám Cruise má už dlouho vlastní pilotní licenci a je známý tím, že preferuje sám provádět kaskadérské kousky svých postav. Jedním z důvodů jsou širší možnosti filmařů natáčet postavu, které lze přímo vidět do tváře. Pro nový film tak herec prošel dalším několikaměsíčním tréninkem a minimálně v několika scénách má skutečně pilotovat stíhačku na plátně.

Cruisovu lásku k létání a neochotu vzdát se vysoce aktivních rolí i ve vyšším věku odráží také základní zápletka nového filmu. Postava Mavericka i po třiceti letech odmítá stoupat po žebříčku vojenských hodností. Místo toho se drží na vrcholu schopností testovacích pilotů, pracujících s těmi nejmodernějšími armádními technologiemi. 

porsche-lucasfilm-star-wars-vesmirna-lod-2

Přečtěte si takéKdyž Porsche potká Star Wars. Podívejte se na vesmírnou loď inspirovanou elektromobilem TaycanKdyž Porsche potká Star Wars. Podívejte se na vesmírnou loď inspirovanou elektromobilem Taycan

Jako živoucí legenda má svému umění učit elitní skupinu vybranou pro velmi specifickou, zatím blíže neznámou misi. Dosavadní znalosti zápletky pak v zásadě končí tím, že se má Maverick potýkat s duchy minulosti, svým nejhlubším strachem a možná i nutností učinit ultimátní oběť. Výrazné role budou kromě Cruise hrát také Miles Teller, Jon Hamm, Jennifer Connelly a například i navrátivší se Val Kilmer.

Premiéra očekávaného snímku Top Gun: Maverick je v českých kinech naplánována na polovinu července příštího roku.

top-gun-maverick-poster-big

Foto: CinemArt

Nadšená gesta 80. let na nových plakátech vystřídalo vzhlížení k letadlům

Diskuze (0)

Novinka

Anonym