Steam vyhlásil nejprodávanější hry roku 2019. Je mezi nimi i Beat Saber a čtyři další české tituly

Filip HouskaFilip Houska

beat-saber-keyart1

Foto: Beat Games

Česká VR hra Beat Saber

0Zobrazit komentáře

I přes to, že jsme malý národ, patříme mezi velké a silné hráče, co se týče vývoje videoher. Do celosvětového herního éteru se Čechům podařilo vyslat již několik úspěšných her, které okupují přední pozice ve svých respektovaných žánrových kategoriích, a po milníku s prodejem megahitu Beat Saber Facebooku se o našem rybníčku začalo opět o něco více mluvit.

Úspěch Česka v mezinárodním herním průmyslu však na svědomí nemá pouze Beat Saber, který definuje novou éru her založených na virtuální realitě. Ideální přehled o tom, jak se českým vývojářským studiím ve světě daří, nyní dává platforma Steam, jež zveřejnila tradiční žebříček TOP 100 nejprodávanějších her roku 2019. A Češi v něm mají rovných pět kusů.

Dle očekávaní se do výčtu dostal zmíněný Beat Saber z československých dílen studia Beat Games, který lze označit za nejambicióznější českou hru posledních let. Steam ji dokonce zařadil i na první místo v platinové (nejvyšší) kategorii v žebříčku pro nejprodávanější VR tituly letošního roku, kde se nachází i Superhot VR nebo Fallout 4 VR. V hlavním žebříčku byl ovšem Beat Saber z VR her vůbec jediný.

beatsaber_zuck

Foto: Beat Games

Tvůrci Beat Saberu spolu s šéfem Facebooku, Markem Zuckerbergem

Pro Beat Saber navíc začíná zcela nová cesta. Vzhledem k tomu, že titul od konce listopadu vlastní Facebook, respektive jeho dceřiná firma Oculus (konkrétně divize Oculus Studios), je možné, že jeho status na herním trhu vzroste a zaznamená další velké milníky v podobě nových spoluprací s předními hudebníky.

Poklona patří i Warhorse Studios

Zářez v tomto seznamu má i ikonické středověké RPG Kingdome Come: Deliverance od pražských Warhorse Studios, které se umístilo v bronzové kategorii (stejně jako Beat Saber). Slaví mimo jiné i studio Bohemia Interactive, které hrdě drží stříbrnou pozici s vojenskou střílečkou Arma 3 z roku 2013.

kingdom-come-deliverance

Foto: Warhorse Studios

Kingdom Come: Deliverance

Nejúspěšnější česká firma, která v tomto žebříčku uspěla, je nicméně SCS Software a jeho kamionové simulátory. Konkrétně pak Euro Truck Simulator 2 a American Truck Simulator. Ty skončily ve stříbrné, respektive bronzové kategorii.

I když se žádná z těchto her nedostala do platinové nebo zlaté skupiny, kde jsou velkolepé tituly jako Civilization IVGrand Theft Auto V, Star Wars Jedi: Fallen Order a další, pořád jde o skvělý úspěch pro tuzemskou scénu. Kompletní žebříček je k dispozici na webu Steamu.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym