Spoluzakladatel Uberu sklízí ovoce i po svém odchodu. Celkem už odprodal akcie za více než 2 miliardy dolarů

Bývalý šéf a spoluzakladatel Uberu Travis Kalanick

0Zobrazit komentáře

Jedna z nejrozšířenějších platforem na alternativu klasických taxislužeb, americký Uber, vznikla již před 10 lety v rukou Travise Kalanicka a Garretta Campa. Od té doby přepravní startup ušel dlouhou cestu plnou rychlého růstu, nabírání miliardových investic až na vrchol nejhodnotnějších startupů současnosti a poté zase pozvolný pád. Velkou měrou k onomu pádu přispěl i samotný Kalanick, který působil v roli šéfa startupu až do roku 2017, než rezignoval.

Ani po svém odchodu ale rozhodně s Uberem nepřeťal veškeré vztahy, jelikož mu stále zbyly desítky milionů kusů akcií startupu, který tehdy mířil po letech plánování na burzu. Tam ho sice nakonec štěstí zrovna nepotkalo, to když cena akcií Uberu od vstupu na burzu klesla postupně ze 45 dolarů až na nynějších 30, a zájem investorů chladl. Přesto si může Kalanick užívat nabytých prostředků a postupně je investovat jinam.

Mezi 11. a 13. prosincem totiž odprodal podle dokumentů zaslaných na americkou Komisi pro cenné papíry a burzu (SEC) na 5,8 milionu kusů akcií v hodnotě 166 milionů dolarů. Za prosinec už si tak Kalanick přišel prodejem akcií na 441 milionů dolarů, které částečně reinvestuje i do svého nového startupu CloudKitchens, jež dostal letos v lednu investici ve výši 400 milionů dolarů od saúdskoarabského státního investičního fondu.

travis-kalanick

Foto: Fortune Live Media/Flickr

Bývalý CEO Uberu, Travis Kalanick

Sám Kalanick do CloudKitchens za celou dobu měl poslat dalších 300 milionů dolarů. To jsou ale poměrně drobné, pokud vezmeme v potaz, že se mu za poslední měsíce podařilo odprodat akcie Uberu v hodnotě více než 2,1 miliardy dolarů a stále mu něco zbývá. Konkrétně aktuálně drží 21 milionů kusů akcií v hodnotě zhruba 611 milionů dolarů, informuje server Bloomberg.

Naplno bylo možné akcie Uberu prodávat ale až letos 6. listopadu, kdy skončila takzvaná „lockup period“, ve které nemohou akcionáři firmy, kteří se k podílu dostali již dříve, odprodat akcie okamžitě, aby nemohli ovlivnit krátce po startu obchodování zásadním způsobem cenu. A jak se předpokládalo, tak se také stalo – hned na začátku listopadu totiž začali akcionáři prodávat akcie Uberu ve velkém a cena šla dolů.

Uberu se zatím v tomto ohledu nepodařilo zotavit. Pro Kalanicka představuje jeho zbývající podíl v Uberu přibližně pětinu veškerého majetku, který se dnes odhaduje na 3 miliardy dolarů. Ještě před dvěma měsíci se přitom akcie Uberu na jeho jmění podílely třemi čtvrtinami.

Jeho nový startup CloudKitchens, jehož hodnota je po lednové investici 5 miliard dolarů, se přitom opět zaměřuje na sdílenou ekonomiku. Pronajímá restauracím, které se zaměřují výhradě na rozvoz, kuchyně takzvaně on-demand, takže si je mohou pronajmout na několik týdnů, stejně jako na dlouhé měsíce a roky. A v případě, že budou potřebovat růst, stačí jen flexibilně podmínky i prostory pronájmu změnit.

cloudkitchens

Nový startup Travise Kalanicka – CloudKitchens

Kalanick s CloudKitchens postupně útočí mimo Spojených států také na evropský a asijský trh, kde je poptávka po podobně koncipovaných prostorách obrovská. Pro restaurace to znamená značné snížení nákladů a především flexibilitu, jelikož se nemusí uvazovat na několik let dopředu. A je možné, že i v našich končinách, stejně jako o Uberu, jednou o novém startupu Travise Kalanicka uslyšíme.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym