Rohlik.cz od začátku buduji jako velkou firmu, příští rok vyděláme 150 milionů, říká v CzechCrunch Podcastu Tomáš Čupr

tomas-cupr-rohlik-boxed2

Foto: Nguyen Lavin/CzechCrunch

Tomáš Čupr, zakladatel Rohlik.cz

0Zobrazit komentáře

Prakticky světový unikát, kterému zpočátku téměř nikdo nevěřil. Tomáš Čupr ale dokázal za pár let ze svého projektu Rohlik.cz vybudovat největší online supermarket v Česku a jeho vize u domovské krajiny rozhodně nekončí. Čupr má za sebou silnou byznysovou historii, vezmeme-li v potaz jeho úspěšné exity, jako byl Slevomat nebo Dáme jídlo, ale nic nemělo dle něj tak velký potenciál jako právě rozvoz potravin.

Je to přitom celé poměrně složitá disciplína, rozhodně nejde jen o přemisťování zboží z bodu A do B, jak se může na první pohled zdát. Po zajištění dodavatelů se řeší řízení skladu, čerstvost potravin, vozový park, kurýři, rozvoz, stejně jako samotný online prodej a zákaznický servis.

O tom, že to dokáže růst a ohromný potenciál Rohlíku zvládnout, je ovšem Čupr skálopevně přesvědčen – ostatně si letos na odkup dalších podílů od investorů, rozvoj i expanzi firmy do zahraničí půjčil na své jméno 777 milionů korun prostřednictvím dluhopisů. Právě dluhopisy poháněly mimo jiné také aktuální expanzi Rohlíku do Maďarska, kde od prosince jezdí pod názvem Kifli.hu.

Abychom zjistili, co za růstem Rohlíku stojí, jaké s ním má ambiciózní podnikatel další plány nebo jak řídí své lidi, pozvali jsme si Tomáše Čupra do dalšího dílu CzechCrunch Podcastu, jehož partnerem je jeden z nejrychleji rostoucích českých startupů Productboard, který nabírá ve velkém další posily do týmu.

„Je to naše první země (mimo Česko), takže je expanze fakt punk,“ popisuje vstup na první zahraniční trh Čupr v úvodu podcastu a zdůrazňuje, že jakmile se naučí jednotlivé procesy napoprvé, mohla by být expanze do dalších zemí jednodušší.

Přitom teprve na začátku letošního roku měl Rohlík jasno o tom, kde bude v Budapešti sklad, až v červenci najal lokálního šéfa a během dalších několika měsíců se supermarketu podařilo nabrat schopné lidi a zároveň pořídit vybavení skladu. Souběžně s přípravami na Vánoce v Česku se pak ladily poslední záležitosti, včetně různých povolení.

tomas-cupr-rohlik2

Foto: Nguyen Lavin/CzechCrunch

Tomáš Čupr, zakladatel Rohlik.cz

„Ještě v červenci bych přitom řekl, že je šance, že se nám to povede tak 30 na 70. Jsme tu pár dní před Vánoci (v době podcastu) a spouštíme,“ přiznává Čupr. A o několik dní později se Kifli.hu opravdu spustilo. Jde o jeden mnoha trhů hlavních měst v Evropě, který je poměrně podobný Praze – ať už smýšlením lidí a otevřeností k těmto službám nebo obtížností logistiky, ale přitom větší.

„Na tamním trhu je několik hráčů, kteří na něm paběrkují, ale nikdo to nedělá tak dobře. Jsme fakt jiní a fakt lepší,“ neskrývá odhodlání sedmatřicetiletý podnikatel, který je zároveň partnerem investičního fondu Enern.

Jen čas ukáže, jak se nakonec Rohlíku expanze vyplatí a kam případně zamíří dál. Jakmile pokryje větší města po Evropě, může se znovu zaměřit i na lokální regionální trhy, respektive menší města. K tomu všemu ale bylo potřeba hned několik zásadních kroků.

Mimo zmíněných prostředků a klíčového know-how, jak to dělat na tuzemském trhu, se musí Rohlík transformovat z rychle rostoucího startupu na určitou formu korporace, která to ale bude dělat jinak – a k tomu potřebuje seniornější lidi. „Špatně se staví velká firma s lidmi, kteří velkou firmu nikdy neviděli,“ vysvětluje Čupr, proč loví posily i ve velkých korporacích, kterým se dnes snaží konkurovat.

Zároveň je třeba takové lidi patřičně zaplatit, stejně jako je strhnout silnou vizí. Už v prvním roce věděl Tomáš Čupr, že staví velkou firmu, ale podle něj by tehdy ještě podobní špičkoví manažeři pouze za jeho vizí nešli, na to jsou třeba miliardové obraty i ověření konceptu.

Letos skončí Rohlík s obratem kolem 4 miliard korun, což je skok ze 2,5 miliardy korun v loňském roce. Co víc, Rohlík už se v minulém roce dostal do zisku a pokračovat v tom bude i letos a příští rok, na který plánuje zisk EBITDA (zisk před zdaněním, odpisy a úroky) ve výši 150 milionů korun, respektive přes 200 milionů korun v tom dalším při obratu 6,5 miliardy kroun.

Pro zjištění, jakým způsobem probíhalo získávání více než 770 milionů korun, které měl Tomáš Čupr na získání dnes již téměř 75% podílu v Rohlíku a expanzi, co by udělal jinak, kdyby dnes otevíral Rohlík znovu, jak funguje automatizace ve skladu nebo co se jeho online supermarketu nepovedlo, si poslechněte celý díl CzechCrunch Podcastu přímo v přehrávači výše, na SoundCloudu, Spotify či Apple Podcasts.

Pod názvem „CzechCrunch Podcast“ najdete novou epizodu také ve všech podcastových aplikacích na platformách iOS i Androidu.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym