Nejoblíbenějším filmem Elona Muska za rok 2019 je jihokorejský Parazit. Na Netflixu ho nejvíce zaujal Black Mirror

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

elon-musk4

Foto: TED

Elon Musk

0Zobrazit komentáře

Zejména na konci roku je tradicí ptát se známých osobností v různých oborech na knihy, filmy, dokumenty, hudbu a další média, které by doporučili. Ačkoliv Elon Musk spíše není autoritou v otázkách kinematografie, při svém extrémním vytížení si je schopen najít čas i na zajímavá díla stojící mimo západní mainstream.

Když se ho jeden uživatel na Twitteru zeptal na nejoblíbenější film letošního roku, odpověděl jednoslovně: „Parazit.

Právě jihokorejský multižánrový Parazit letos patřil k těm nejdiskutovanějším, alespoň mezi filmovými fanoušky s povědomím o asijské tvorbě. Vyhrál hlavní cenu na festivalu v Cannes a vedle českého Nabarveného ptáčete se dostal do užšího výběru na nominace na Oscara. Kromě Muskova doporučení se tak objevil i v mnoha žebříčcích filmových magazínů vybírajících nejlepší filmy roku 2019.

V žádném případě se přitom nejedná o typ uměleckého filmu, který může značná část diváků zvyklých na určité konvence vyprávění vnímat jako nudný. Režisér Džun-ho Pon má ostatně ve své filmografii akční dobrodružná sci-fi jako Okja a Ledová archa (Snowpiercer).

O Parazitovi se často mluví jako o komedii, kombinuje v sobě ale také výrazně odlišné žánry jako sociální drama, melodrama a dokonce horor. Navíc obsahuje několik nečekaných zvratů a množství narážek na současnou kulturu a politiku. 

Dystopii a humor Elon Musk rád

Muskovo seriálové doporučení už bylo vzhledem k jeho lásce k dystopickému Blade Runnerovi více předvídatelné. Za nejoblíbenější seriál na Netflixu označil Black Mirror (Černé zrcadlo). Pátá řada antologického sci-fi představujícího různé, hlavně negativní, možné vývoje technologické éry má zatím nejnižší hodnocení ze všech, ředitel Tesly ji ovšem nijak specificky nezmínil.

Předchozí řady pak nabízejí přinejmenším velmi netypická sci-fi, jejichž omezená stopáž a bohatý rozpočet umožňuje zabývat se mnoha zajímavými myšlenkami. Na přelomu loňského a letošního roku pak mohli diváci také sledovat speciální díl Black Mirror: Bandersnatch, ve kterém rozhodoval divák o dalším ději. A tady Netflix slavil velký úspěch.

V seriálu Rick a Morty nadaboval Elon Musk sám sebe

Tím Muskovo zapojení do filmové a seriálové kultury v roce 2019 rozhodně nekončí. Miliardář se kromě stovek memů objevil také v několika seriálech. Naposledy to bylo ve čtvrtém dílu nejnovější řady animovaného seriálu Rick a Morty, kde namluvil svého dvojníka s kly z alternativního vesmíru.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym