Napůl bunda, napůl skafandr. Spánkový kokon od Vollebaku umožní zdřímnout si, kdekoliv vás to jen napadne

volleback-cocoon2

Foto: Vollebak

Deep Sleep Cocoon

0Zobrazit komentáře

Možná máte mezi svými přáteli osobu, která je během cest schopná usnout kdykoliv a kdekoliv. Většina lidí však potřebuje pro spánek ticho, tmu a klid, kterých se během cest ne vždy dostává. Proto je tu nová bunda od Vollebaku, která vás uzavře do soukromého světa plného tmy a pohodlí, ve kterém usnete naprosto bez problémů.

Oděvní značka Vollebak patří mezi výrobce, kteří přistupují k oblečení zcela neobvyklým způsobem. Nejenže přináší skutečně moderní, téměř futuristické střihy, ale při výrobě svých oděvů především používá materiály, které danému kousku oblečení propůjčují nevšední vlastnosti.

Příkladem může být triko vyrobené z organických materiálů, jako jsou řasy a eukalyptus, které můžete po jeho obnošení bez výčitek odložit na kompost, kde se během 12 týdnů kompletně rozloží. Mezi speciality britské značky patří využívání uhlíkových materiálů, díky kterým je oblečení extrémně odolné. V sortimentu Vollebaku najdete například nezničitelné tričko protkané uhlíkovými vlákny nebo bundu vytvořenou z grafenu.

vollebak-founders-tidball1

Foto: Vollebak

Nick a Steve Tidballovi, spoluzakladatelé Vollebaku

Důvodem, proč dvojčata Nick a Steve Tidballovi před třemi lety takový startup zakládali, je jejich láska k extrémním sportům a dobrodružství. Hledání adrenalinu je často přivádí na dlouhé cesty, během kterých je čas od času zapotřebí rychle dobít baterky krátkým šlofíkem. Problémem však je, že tato potřeba může přijít na místech, které nejsou pro spánek zcela vyhovující.

Například během letu letadlem se mnoho lidí těší na to, že se pořádně prospí. Ovšem v momentě, kdy na palubě letadla nechybí děti a dalších 200 cestujících, stane se ze spánku nevyslyšené přání. Jen málokdo totiž dokáže usnout v hlučném prostředí s vysokou intenzitou světla.

vojtakijensky

Přečtěte si takéVojtěch Kijenský z Cleverlance: DevOps je budoucnost vývoje aneb jak efektivně nastavit spolupráci mezi týmyVojtěch Kijenský z Cleverlance: DevOps je budoucnost vývoje aneb jak efektivně nastavit spolupráci mezi týmy

To je důvod, proč Tidballovi vyvinuli speciální bundu nazvanou Deep Sleep Cocoon. Jak už název napovídá, tato bunda je schopna schovat svého majitele podobně, jako se housenka uzavírá do kokonu. Uvnitř bundy je tmavé a příjemné prostředí, ve kterém můžete coby nepříjemná a unavená housenka usnout, abyste se probudili do podoby odpočatého a krásného motýla.

volleback-cocoon3

Foto: Vollebak

Kapuce poskytuje dostatek místa i pro sluchátka

volleback-cocoon9

Foto: Vollebak

Bunda našla svou inspiraci u astrounatů

Stejně jako u dalších výrobků Vollebaku, je i u tohoto kusu oblečení těžké rozeznat, zda se jedná více o módní či technologický výtvor. Autoři bundy se inspirovali objevováním vesmíru, ve kterém neexistují prvky regulující cirkadiánní rytmus. Astronautům musí být veškeré podmínky pro spánek vytvořeny uměle, a pokud se skutečně jednou pokusíme osídlit Mars a jiné planety, bude tamní rytmus střídání dne a noci jiný než na Zemi.

„Původní nápad přišel od astronautů. Když se Neil Armstrong a Buzz Aldrin vrátili na Eagle, aby se mohli vrátit zpět na Zem po přistání na Měsíci, spánek nepřipadal v úvahu. Maličká kabina byla plná hluku z čerpadel, jasná výstražná světla nemohla být ztlumena, a dokonce i skrze okna svítily intenzivní sluneční paprsky. Podmínky spánku, které na Zemi považujeme za samozřejmost, jako ticho a tma, nejsou ve vesmíru zdaleka zaručeny,“ popsal nápad na vytvoření takové bundy Steve Tidball.

Výsledná bunda je skutečně něco mezi bundou a skafandrem. Na první pohled připomíná klasickou větrovku, která odolá větru i dešti. Tím nejzajímavějším je její kapuce s límcem, do kterých je všita skořepina. Ta je schopna kompletně schovat hlavu osoby, která má bundu na sobě, podobně jako helma středověkých rytířů. Její design se inspiroval u svinek, malých broučků s vnějším krunýřem, jehož jednotlivé pláty se do sebe mohou zasouvat a vysouvat podle toho, zda se brouček chrání, nebo zrovna někam pochoduje.

volleback-cocoon8

Foto: Vollebak

Svinky

Kapuce po nasazení nabízí dostatek volného prostoru, takže nemáte stísněný pocit a můžete si na hlavu nasadit i sluchátka pro odizolování hluku. Deep Sleep Cocoon navíc perfektně izoluje, takže celou dobu spíte v příjemném teple i přesto, že je kapuce ušita z prodyšné síťoviny.

Za takové pohodlí si však připlatíte. Vollebak svou bundu nabízí za 895 dolarů, tedy částku přesahující 20 tisíc korun. Špunty do uší a škraboška na oči vás zajisté vyjdou podstatně levněji, ale pokud chcete zkombinovat vášeň pro spánek s atraktivní módou, je Deep Sleep Cocoon přesně to, co potřebujete.

volleback-cocoon7

Foto: Vollebak

Deep Sleep Cocoon

Diskuze (0)

Novinka

Anonym