Konec zbytečného běhu na metro. Praha začíná ve stanicích zobrazovat nejbližší odjezdy

Michal MarekMichal Marek

prague-metro-subway-praha2-min

Foto: Viktor Hanáček/picjumbo

Pražské metro

0Zobrazit komentáře

V dnešní rychlé a netrpělivé době není nic horšího, než dorazit na nástupiště metra pár vteřin poté, co se zavřely dveře odjíždějící soupravy. Člověk si vždy vyčítá, že na eskalátorech trochu nepřidal. Vždyť by si ušetřil tři minuty čekání! Právě na tyto každodenní strasti dojíždějících Pražanů nyní reaguje dopravní podnik a v pěti stanicích metra spustil pilotní provoz zobrazování příjezdů nejbližších souprav.

Ve stanicích metra Florenc B, Chodov, Kobylisy, Staroměstská a Zličín jsou od pátku 20. prosince ve zkušebním provozu nasazeny nové monitory zobrazující příjezd nejbližších dvou souprav metra do stanice, a to pro oba směry. Monitory jsou nainstalovány ve vestibulech stanic nad linií označující přepravní prostor a také na začátku přestupní chodby ze stanice Florenc C na Florenc B.

Cestující díky tomu dostanou spolehlivou informaci o tom, za jak dlouho jim přijede nejbližší souprava metra. Zobrazovaný čas na nových monitorech ukazuje skutečnou dobu do příjezdu nejbližších dvou souprav metra do stanice. Časy zohledňují skutečný provoz metra a započítávány jsou tedy případné nepravidelnosti.

dpp_tabule_1

Foto: DPP

Monitory zobrazující odjezd metra

Monitory navíc DPP umožní zobrazovat také další provozní informace, jako je například omezení nebo přerušení provozu metra, případně jiná upozornění pro cestující.

„Chceme poskytovat cestujícím co nejvíce užitečných dopravních informací, aby jejich cesta pražskou MHD byla co nejplynulejší, nejkomfortnější, ale také bezpečná a bez zbytečného běhání po eskalátorech či schodech ve stanicích metra,“ komentuje novinku Adam Scheinherr, náměstek primátora pro oblast dopravy a předseda dozorčí rady DPP.

nesnezeno-boxed

Přečtěte si takéKonec plýtvání v restauracích. Nesnězeno už zachránilo jídlo za milion korun a míří do dalších městKonec plýtvání v restauracích. Nesnězeno už zachránilo jídlo za milion korun a míří do dalších měst

Na první pohled by se mohlo zdát, že novinka způsobí spíše chaos a davy lidí usilovně dobíhajících metro na poslední chvíli. Na to ale dopravní podnik naštěstí myslel a čas příjezdu nejbližší soupravy, který DPP na nových monitorech zobrazuje, pokaždé zohledňuje dobu, za kterou běžný dospělý člověk klidnou chůzí ujde od čáry odbavení na peron stanice.

Čas odjezdu do každé stanice

Při odpočítávání tak monitory nikdy nebudou ukazovat čas příjezdu za pár vteřin, kde je jasné, že takovou informaci již cestující neocení. Nejbližší odjezd bude vždy takový, aby jej běžný cestující měl šanci běžnou chůzí na nástupiště stihnout. Doba potřebná k chůzi na perón je individuálně nastavena pro každou stanici. Správnost jejího nastavení si DPP bude průběžně ověřovat a podle potřeb upravovat v průběhu pilotního provozu monitorů.

Po vyhodnocení pilotního provozu, který potrvá šest měsíců, plánuje Dopravní podnik hl. m. Prahy monitory postupně nainstalovat do dalších stanic pražského metra. Nové monitory mohou cestujícím pomoci rozplánovat si cestu na perón a zvolit vhodné tempo, aby na nástupišti zbytečně nečekali.

prague-metro-subway-praha-eskalator1-min

Foto: Viktor Hanáček/picjumbo

Eskalátory v pražském metru

Nejvíce ale monitory ocení uživatelé běžných papírových jízdenek s omezeným časem platnosti. Třeba při koupi 24korunové jízdenky na 30minutové cesty se člověk snadno může dostat do časové tísně, aby svou cestu stihl. V metru si ale člověk jízdenku označuje již nad eskalátory a v tu chvíli dosud nikde neviděl, kolik času do odjezdu metra zbývá.

Přehled v mobilu i na hodinkách

V krajním případě se může stát, že se s takovým cestujícím první metro rozjede i po více než 10 minutách od označení jízdenky a na jeho cestu do cíle už mu tedy příliš času nezbude. Nové monitory mohou tento problém snadno eliminovat. Cestujícím stačí hlídat čas odjezdu na monitoru a jízdenku si označit až v momentě, kdy se blíží odjezd metra a je tedy čas vyrazit do přepravního prostoru.

Skeptik by ale mohl namítnout – je na sklonku roku 2019 potřeba za velké peníze a v rámci mnohaměsíčního projektu podobné monitory budovat? Vždyť podobnou odjezdovou tabuli může mít každý cestující v kapse, a to zdarma. Na iOS i Androidu totiž funguje oblíbená aplikace Metroji, která nejbližší odjezdy metra v dané stanici ukáže přímo na displeji telefonu či dokonce hodinek Apple Watch.

metroji

Foto: Metroji

Aplikace Metroji ukazuje odjezdy metra

Aplikace je ke stažení zdarma, podle našich zkušeností je spolehlivá a funguje dokonce offline. Stačí jednou týdně stáhnout aktuální jízdní řád, který má pár kilobajtů, a aplikace pak ukazuje nejbližší odjezdy z nejbližší stanice metra, případně z té, kterou si uživatel označí za oblíbenou.

Tvůrci aplikace Metroji se ostatně na Twitteru v reakci na novinku DPP nezapomněli se svým dílem připomenout. Bude tedy ještě zajímavé sledovat, zda bude dopravní podnik v budování monitorů pokračovat a zda jimi nakonec osadí všechny stanice.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym