Konec velké éry. Otcové Googlu Larry Page a Sergej Brin odchází z vedení jeho mateřské firmy Alphabet

Filip HouskaFilip Houska

Spoluzakladatel Googlu Sergej Brin s Google Glass

0Zobrazit komentáře

Google si za svou jednadvacetiletou historii prošel řadou důležitých milníků. Od prvotního nápadu pro internetový vyhledávač, na kterém byla společnost roku 1998 založena, přes rozjetí doplňkových internetových služeb, map, operačního systému Android a akvizici YouTube až po hardware s přesahem do futuristických oblastí. Z původně akademického projektu se tak stal gigant se zásadním technologickým dopadem.

Za tímto dobrodružstvím stojí především zakladatelé Larry Page a Sergej Brin, kteří vše odstartovali během doktorandských studií na Stanfordově univerzitě. Zatímco Page byl zodpovědný za celkové směřování a řízení společnosti, Brin se soustředil na vedení speciálních projektů. O klíčové byznysové aspekty se současně dělili s Ericem Schmidtem, který vykonával roli CEO v letech 2001 až 2011.

Firma se sídlem v kalifornském Mountain View se nicméně rozrůstala takovým tempem, že byli zakladatelé nakonec donuceni Google jako takový osamostatnit a vytvořit mateřskou společnost Alphabet. Pod ní Google figuroval jako nejdůležitější větev, na kterou se vázaly další doplňkové dceřiné firmy se zaměřením na nové technologie, životní vědy, venture kapitál a výzkum. Tato restrukturalizace proběhla v roce 2015.

Spoluzakladatel Googlu Larry Page

Tentýž rok se do popředí dostal Sundar Pichai, který se chopil role výkonného ředitele „nového“ Googlu, zatímco Page figuroval jako CEO Alphabetu a Brin zastával pozici prezidenta. Spolu s touto reorganizací se nicméně dvojice zakladatelů začala postupně vytrácet z veřejného prostoru, neúčastnili se investorských hovorů a obecně již o nich nebylo tolik slyšet.

Byť měli stále své klíčové role ve firmě, dost věcí za ně řešil právě Pichai. Angažoval se ve vybraných projektech, které spadaly přímo pod Alphabet, a také za zakladatele vystupoval před americkým Kongresem během slyšení. Není tedy příliš velkým překvapením, do jaké fáze se celá situace nově dostala.

Legendy se loučí

Lary Page a Sergej Brin včera sepsali zprávu, v níž holding a celou veřejnost informují o tom, že odstupují z vedení Alphabetu a kormidlo předávají právě sedmačtyřicetiletému Sundaru Pichaiovi. „Vzhledem k tomu, že je Alphabet dobře zavedený a Google spolu s Other Bets (doplňkové projekty, pozn. red.) fungují efektivně jako nezávislé firmy, je čas ke zjednodušení naší manažerské struktury,“ píší zakladatelé v dopisu.

Zakladatelé Larry Page a Sergej Brin (vpravo) s bývalým CEO Googlu Ericem Schmidtem

Oba se na činnosti Alphabetu budou nadále podílet jako členové představenstva a akcionáři, ale již nebudou mít žádné výkonné pravomoci. Ty putují ke zmíněnému Pichaiovi, který bude současně jak CEO Googlu, tak i jeho mateřské společnosti. Je však nepravděpodobné, že se tyto změny nějak výrazně projeví do fungování obou firem – sám Pichai v reakci na tuto zprávu zdůrazňuje, že se to nepromítne na každodenním provozu jeho firem.

hm-1

Přečtěte si takéJe vlastnění oblečení přežitek? H&M zkouší oděvy půjčovat a chce tím snížit emise z výrobyJe vlastnění oblečení přežitek? H&M zkouší oděvy půjčovat a chce tím snížit emise z výroby

„Jsem nadšen z Alphabetu a jeho dlouhodobého soustředění na výzvy napříč světem technologií. Těším se na další práci s Larrym a Sergejem v jejich nových rolí. Díky nim máme nadčasovou vizi, trvalé hodnoty a kulturu založenou na spolupráci a poznávání. Je to silný základ, který budeme neustále posilovat,“ komentuje celou věc Pichai.

Je ovšem otázka, kam povedou Pageovy a Brinovy další kroky. Vzhledem k tomu, že jsou podle žebříčku amerického magazínu Forbes šestí, respektive sedmí nejbohatší lidé na světě s odhadovaným jměním 58,9 a 56,8 miliardy dolarů, nouzi o nutné prostředky k žití rozhodně mít nebudou. Očekává se, že nadále budou alespoň částečně dohlížet na menší projekty a jisté je, že minimálně Larry Page bude řešit projekt Kitty Hawk, který vyvíjí elektrický letoun s vertikálním vzletem.

sundar-pichai-google

Foto: Google

Sundar Pichai, CEO Googlu

 

Diskuze (0)

Novinka

Anonym