Když Porsche potká Star Wars. Podívejte se na vesmírnou loď inspirovanou elektromobilem Taycan

Filip HouskaFilip Houska

porsche-lucasfilm-star-wars-vesmirna-lod-2

Foto: Porsche

Tri-Wing S-91x Pegasus Starfighter

0Zobrazit komentáře

Vzhledem k postupnému vývoji nových možností alternativní dopravy, mezi které se v budoucnu mohou řadit i letouny s vertikálním vzletem a přistáním, se současně objevují i futuristické designy vozidel, jež by toto odvětví definovaly. O něco podobného se snaží i tradiční německá automobilka Porsche, která před pár měsíci vyrukovala s návrhem vlastního malého moderního letadla. Nyní se do vzduchu vydává znovu.

Do vzduchu ovšem nemusí být to správné pojmenování. Porsche totiž míří přímo do vesmíru, a to rovnou ve spolupráci s produkční společností Lucasfilm (od roku 2012 spadající pod Disney), která stojí za jednou z nejkultovnějších filmových ság všech dob – Star Wars.

Designérské týmy obou firem se spojily, aby představily unikátní vesmírnou loď. Nazvaly ji jako Tri-Wing S-91x Pegasus Starfighter.

porsche-lucasfilm-star-wars-vesmirna-lod-5

Foto: Porsche

Inspirace fiktivním a skutečným světem

Hned na první pohled je viditelná silná inspirace původními vesmírnými loděmi ze Star Wars, především pak v křivkách prolínajících se napříč celým tělem a šedo-bílém barevném zpracování. Porsche však do tohoto modelu dodává svůj designérský cit do podlouhlé pilotní kabiny, dvou bočních turbín i přední mřížky se světlomety z modelu 911. Důraz je kladen i na interiér, který je inspirován ergonomickým sportovním provedením modelu 918 Spyder.

Designová vazba s Taycanem

Po stránce designové inspirace Porsche nezapomnělo ani na Taycan, svůj první sportovní vůz s elektrickým pohonem, který automobilka v září představila. Ten je ostatně jedním z hlavních elementů této vesmírné lodi a dotváří celkovou uhlazenost modelu včetně specificky vyladěných odvětrávacích otvorů.

„Tato kolaborace je skvělou příležitostí sloučit designovou estetiku značek Porsche a Star Wars. Šlo o kreativně velkou výzvu, která byla zároveň extrémně inspirující. Je fascinující propojit Star Wars se vzhledovou úpravou od Porsche, aby byla vytvořena nová ikonická vesmírná loď, jež může existovat jak na Zemi, tak v kinech,“ komentuje Doug Chiang, viceprezident a kreativní ředitel Lucasfilmu.

porsche-lucasfilm-star-wars-vesmirna-lod-4

Foto: Porsche

Důraz na ergonomii během pilotování

Co se týče využití, Tri-Wing S-91x Pegasus Starfighter pochopitelně nebude určen do skutečného provozu (ani toho vesmírného). Porsche a Lucasfilm naopak představí její detailní pětimetrový model přímo na premiéře finální epizody Star Wars: Vzestup Skywalkera v Los Angeles, která se uskuteční 19. prosince.

the-mandalorian

Přečtěte si takéZ The Mandalorian je nejžádanější seriál na světě. Disney ho natáčelo pomocí nástrojů ze hry FortniteZ The Mandalorian je nejžádanější seriál na světě. Disney ho natáčelo pomocí nástrojů ze hry Fortnite

A dost možná se tento model objeví i v některých z nadcházejících filmů či seriálu nekonečného univerza Hvězdných válek, byť není potvrzeno kdy a v kterém. Disney, které nyní celou franšízu vlastní, totiž po velkolepém ukončení třetí trilogie chystá mnoho dalších filmů a seriálů, a tak se mají fanoušci na co těšit.

Spolu s modelem vesmírné lodi ukáže Porsche během premiéry i skutečný Taycan, který je momentálně ve fázi předobjednávek.

porsche-lucasfilm-star-wars-vesmirna-lod-3

Foto: Porsche

Boční pohled na Tri-Wing S-91x Pegasus Starfighter

porsche-lucasfilm-star-wars-vesmirna-lod-6

Foto: Porsche

Kokpit po vzoru modelu 918 Spyder

porsche-lucasfilm-star-wars-vesmirna-lod-1

Foto: Porsche

Tri-Wing S-91x Pegasus Starfighter

Diskuze (0)

Novinka

Anonym