Elon Musk plánuje v Německu vyrábět 500 tisíc aut ročně. Tesla do nové továrny nalije až 100 miliard korun

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

elon-musk-giga

Foto: Duncan Hull/Tesla

Elon Musk a americká továrna Gigafactory

0Zobrazit komentáře

Je to teprve měsíc, co Elon Musk v Berlíně oznámil, že právě hlavní německé město si vybral jako finální destinaci pro novou továrnu na výrobu elektromobilů, a už se začínají objevovat první informace, jak bude vše vypadat. Kalifornská automobilka Tesla plánuje u našich západních sousedů vyrábět půl milionu vozů ročně.

O plánech Tesly informovala agentura Reuters s odkazem na německé listy Bild a Frankfurter Allgemeine Zeitung, díky kterým víme i to, že investice firmy do výstavby tzv. Gigafactory 4 se mají vyšplhat až ke čtyřem miliardám eur, tedy zhruba na 100 miliard korun.

O první evropské továrně Tesly se dlouhou dobu spekulovalo. Elon Musk po dvou velkých výrobních závodech ve Spojených státech, které pojmenovává jako Gigafactory, nejprve otevřel třetí v Číně, ale další už bude skutečně stát v Evropě. V listopadu to oznámil sám Musk během předávání automobilových cen přímo v Berlíně.

tesla-model-y-1-min

Foto: Tesla

Tesla Model Y

Berlínská Gigafactory má produkovat jak baterie, tak i pohonné jednotky a samotné elektromobily. Až bude továrna postavena, má ročně vyrobit 500 tisíc vozidel, přičemž zaměřená bude na Model Y, který se má začít prodávat v příštím roce, a nejdostupnější Model 3. Podle Bildu, který nahlédl do plánovacích dokumentů, továrna vytvoří až 10 tisíc pracovních míst.

Výstavba čtvrté Gigafactory má začít poblíž průmyslového parku GVZ Berlin-Ost Freienbrink v příštím roce a její rozloha bude 300 hektarů – velikostí tedy zhruba jako 420 fotbalových hřišť.

Jak upozornil magazín Electrek, v továrně ve Fremontu by měla Tesla dosáhnout na 500 tisíc vyrobených elektromobilů ročně v příštím roce a byť původně plánovala, že bude mít produkční kapacitu ve výši jednoho milionu aut ročně už v příštím roce, je pravděpodobné, že se dočkáme až v roce 2021. V čínské Gigafactory 3 se očekává výroba 200 tisíc aut za rok.

V souvislosti s Teslou se však v posledních týdnech mluvilo úplně o něčem jiném než o nové továrně. Elon Musk totiž koncem listopadu představil očekávaný futuristický pick-up, avšak v takové podobě, kterou patrně jen málokdo očekával. Takzvaný Cybertruck vzal celý svět útokem a Tesla na něj eviduje už stovky tisíc rezervací. A poměřuje se například s Fordem.

tesla_cybertruck2

Foto: Tesla

Tesla Cybertruck

Diskuze (0)

Novinka

Anonym