Do Česka vstoupil britský startup Liberis. Financuje firmy výměnou za podíl z budoucích plateb kartou

Peter BrejčákPeter Brejčák

liberis_tym

Tým původem britského fintechu Liberis

Mezi podnikateli v Česku není financování postavené na příjmech z budoucích plateb kartou příliš známé, ale postupně se dostává ze západních trhů i k nám. Řeč je o službách zvaných merchant cash advance (MCA), kdy se splátky úvěru neplatí měsíční fixní částkou, ale splácí se dopředu sjednaným procentem z platebních transakcí kartou, které zákazníci teprve zaplatí přes platební terminál.

Služba MCA má obrovskou výhodu v tom, že firmy si nemusejí držet prostředky na úhradu splátek. Jako splátka se jim totiž započítá sjednané procento z objemu transakcí, které měsíčně projdou jejich platebním terminálem. Nemůže se tedy stát, že by podnikatel najednou neměl na splátku.

Právě takové financování začal v Česku poměrně nedávno poskytovat původem britský fintech Liberis, a to v rámci partnerství se společností Global Payments. V oblasti krátkodobého financování tak chce nabídnout živnostníkům a malým firmám alternativu ke klasickým půjčkám a úvěrům, která dosud nebyla na našem trhu k dispozici.

„Chceme konkurovat primárně svou rychlostí a jednoduchostí. Podnikatel má peníze na účtu zpravidla ten samý den a splátky probíhají automaticky na konci každého dne a kopírují cash-flow firmy, tedy žádné velké jednorázové a fixní měsíční náklady, jako je tomu u bankovních úvěrů,“ popisuje Petr Hojný, který vede české a slovenské zastoupení Liberisu.

petrhojny

Šéf Liberisu pro Českou republiku a Slovensko Petr Hojný

Firmy mají možnost požádat o krátkodobé financování na čtyři až dvanáct měsíců ve výši 30 tisíc až tři miliony korun. Na splnění podmínek musí na trhu podnikat minimálně čtyři měsíce a jejich měsíční obrat musí být alespoň na úrovni 30 tisíc korun. Z půjček typicky firmy zaplatí úrok mezi deseti a dvaceti procenty, a to automaticky prostřednictvím terminálu.

Proinvestováno téměř 12 miliard korun

Výměnou za poměrně vysoký úrok je primárně flexibilita a hlavně převedení části rizika na poskytovatele. Pokud obchodník zanikne, jeho tržby jsou nulové a úvěr je tak odepsaný. Liberis také neúčtuje žádná penále nebo jakékoliv poplatky. „Naše statistiky ukazují, že firmy tento typ financování využívají zejména na nákup zásob, rozvoj podnikání, cash-flow a na nákup vybavení či zařízení,“ vysvětluje Petr Hojný.

V praxi systém funguje tak, že když zákazník obchodníkovi zaplatí například tisíc korun kartou, obchodník obdrží platbu odečtenou o splátku – pokud je dohodnutá splátka 10 %, získá 900 korun. Tím automaticky poskytnuté financování splácí, aniž by musel držet prostředky na splátky jako u klasických půjček.

Liberis se při zahraniční expanzi spoléhá na pomoc partnerů v jednotlivých zemích – tím se v tuzemsku a na Slovensku stala zmiňovaná firma Global Payments, která se zaměřuje na poskytování služeb v oblasti platebních terminálů a bran, čímž umožňuje zákazníkům v obchodech platit kartou. V Česku je možné najít platební terminály Global Payments na více než 25 tisících místech. Přes firemní datové centrum také prochází až šedesát procent všech plateb kartou v tuzemských e-shopech.

liberis

Pro zahraniční expanzi se Liberis rozhodl po deseti letech působení na britském trhu. Kromě Česka nedávno vstoupil i na Slovensko, v obou zemích chce v průběhu příštího roku profinancovat alespoň 100 milionů korun. Financování poskytuje také ve Finsku a další pobočky otevřel ve Švédsku či Spojených státech.

Za dobu své existence služby fintechu využilo již přes patnáct tisíc unikátních obchodníků, kterým poskytl financování v celkové výši 390 milionů liber, tedy přibližně 11,7 miliardy korun. Velká většina z toho pocházela z Velké Británie, avšak jen v Česku a na Slovensku plánuje Liberis generovat až jednu miliardu korun ročně. Firmě přitom věří i investoři, v dubnu loňského roku získala investici 57,5 milionu liber, tedy přes 1,7 miliardy korun, od skupiny čtyř investičních fondů.