Čeští jednorožci v čekárně. Zakladatelé Mews a Productboardu v CzechCrunch Podcastu o budování miliardových firem

valtr-palan

Foto: Nguyen Duy McLavin/CzechCrunch

Zakladatel Productboardu Hubert Palán a zakladatelem Mews Richard Valtr

0Zobrazit komentáře

V historii tuzemských startupů by se daly spočítat ty mezinárodně úspěšné a navíc s miliardovou hodnotou v dolarech na prstech jedné ruky. Historicky se nepodařilo dosáhnout statusu takzvaného jednorožce téměř žádné firmě z Česka a pořád se čeká, kdo bude ten opravdu první ryzí „unicorn“. Nejlépe našlápnuto k tomu mají hned dva české startupy, které působí na globálním poli, ale své hnízdo mají v samém srdci Evropy.

Řeč je o pražských startupech Productboard a Mews, jejichž hodnota se po posledních investičních kolech počítá ve stovkách milionů dolarů, a je jen otázka času, kdy přijde další pomyslná rána a dostane jednoho z nich do první ligy. Ano, jde jen o číslo, ale přesto by to byl na české poměry obrovský úspěch, který se nezadržitelně blíží.

I proto jsme si jejich zakladatele Huberta Palána (Productboard) a Richarda Valtra (Mews) pozvali do posledního dílu CzechCrunch Podcastu, což je na české poměry poměrně speciální záležitost, zejména s ohledem na fakt, že oba žijí dlouhodobě v zahraničí.

Zatímco Productboard se soustředí na vývoj nástroje pro produktové manažery, který jim pomáhá v rozhodování se o vývoji dalších funkcí produktu a jejich důležitosti, Mews tvoří systém pro správu rezervací, přihlašovaných hostů, jejich požadavků a automatizaci úkolů v moderních hotelech. Oba mají přes tisícovku platících zákazníků a postupně dobývají celý svět, byť v dost odlišných oblastech.

Oba startupy přitom už od začátku, když oslovovaly investory, zvolily trochu jinou cestu. Zatímco Productboard má za sebou několik českých investičních fondů, Valtr s Mews se rovnou díval za hranice.

„Já jsem za sebou na rozdíl od Huberta nic neměl, jen nápad. Co s Mews děláme, je vizionářské v tom, proč to děláme, jak to děláme a kam to chceme dotáhnout. Když jsem ale českým investorům říkal, že chci stavět rezervační systém, jejich reakce byla jen ‚hm, rezervační systémy už tu přeci jsou‘. Bylo to pro ně těžko uchopitelné, a proto pro nás bylo takřka nemožné najít investory,“ říká Valtr. „Zároveň nám nabízeli podmínky, který nebyly úplně standardní na americké poměry, a já věděl, že by nám to do budoucna mohlo zkomplikovat život,“ dodává.

Podle Huberta Palána je naopak první kolo tak trochu souhra náhod, často nejde o cílený výběr investora. Na začátku se tak náhodou potkal s Rockaway. „Jakub Havrlant měl plán, že rozšíří svůj investiční fond do Ameriky, a hledal někoho, kdo mu tam pomůže prorazit. Dostal intro na mě, protože jsem delší dobu žil v San Francisku, a já mu na to odpověděl, že tu dělám startup a nemám na takovou věc čas. On se o něj začal zajímat a zaujal ho natolik, že do něj vložil první peníze,“ říká Palán.

Productboard

Seznamte se se společností Productboard, důvěryhodným partnerem pro správu produktů.…

Dnes už mají za sebou oba startupy několik investičních kol. Productboard letos vybrali dalších 10 milionů dolarů, když se připojili nejen prestižní kalifornské fondy, ale i české Credo nebo Reflex Capital. Mews v průběhu léta oznámili investici ve výši 33 milionů dolarů od amerického investičního fondu. Ta příští by je tak mohla posunout nad zmiňovanou magickou hranici miliardové hodnoty v dolarech. Ale to předbíháme.

Oba se shodují na tom, že boj s konkurencí ve formě obrovských korporací a dalších zavedených firem je složitý a drahý. Člověk ale zároveň musí mít nastavenou hlavu na globální úspěch a nekonečný drajv, aby vůbec dokázal podobný startup táhnout kupředu. Není to pro každého, má to spoustu úskalí, ať už z pohledu zdraví, rodiny nebo zodpovědnosti, ale výsledek může stát za to. Ani jeden přitom nebuduje startup primárně na prodej, nemá cíl dostat se na valuaci X nebo Y a jejich vizí je růst a pomoc čím dál většímu počtu lidí.

hubert-richard

Foto: Nguyen Duy McLavin/CzechCrunch

Hubert Palán a Richard Valtr

V novém dílu CzechCrunch Podcastu, jehož partnerem je český výrobce 3D tiskáren Prusa Research, tak oba popisují jaké byly začátky jejich firem, jaký je rozdíl mezi New Yorkem, kde žije Richard Valtr, a Silicon Valley, kde je Hubert Palán, ale také o startupovém ekosystému, nabírání peněz, rychlém růstu a přístupu k nabídkám investorů. Dojde i na to, kolik peněz je za oba fér, pokud jde o vyplácení si mzdy z vlastní rychle rostoucí firmy.

CzechCrunch Podcast s Hubertem Palánem a Richardem Valtrem můžete poslouchat přímo v tomto článku, na SoundCloudu a také na všech hlavních platformách včetně Spotify a Apple Podcasts. Pod názvem „CzechCrunch Podcast“ ho tedy najdete i ve všech svých podcastových aplikacích na iOS nebo Androidu.

Přejeme vám příjemný poslech.

Předchozí díly CzechCrunch Podcastu se Zdeňkem Cendrou a Ondřejem Bartošem:

ondrejbartos

Přečtěte si takéDokážu si představit snazší způsoby, jak vydělat hodně peněz, říká v CzechCrunch Podcastu investor Ondřej BartošDokážu si představit snazší způsoby, jak vydělat hodně peněz, říká v CzechCrunch Podcastu investor Ondřej Bartoš

zdenek-cendra-boxed

Přečtěte si takéChtěl jsem tržby 100 milionů, dnes peníze nejsou cíl, říká internetový miliardář Zdeněk Cendra v CzechCrunch PodcastuChtěl jsem tržby 100 milionů, dnes peníze nejsou cíl, říká internetový miliardář Zdeněk Cendra v CzechCrunch Podcastu

Diskuze (0)

Novinka

Anonym

Productboard

Seznamte se se společností Productboard, důvěryhodným partnerem pro správu produktů.…

Klíčoví lidé

hubert

Hubert Palán

CEO