Česko má nové esportové šampiony v NHL 20 a FIFA 20. Nejlepší hráči si z turnaje Jirky Krále odnesli desítky tisíc korun

Jiří SvobodaJiří Svoboda

xboxmasters_ezgif-com-webp-to-jpg

Foto: Jakub Zeman

Adam „ItzDzouvi“ Menšík, vítěz turnaje v NHL 20

0Zobrazit komentáře

Dvacet čtyři hráčů, jeden den a ve hře téměř čtvrt milionu korun. Takové bylo sobotní finále jednoho z největších esportových turnajů v Česku zvaného Xbox Masters. Šestitýdenní kvalifikace vyvrcholila v pražském klubu Zetko, kde se hráči utkali ve hrách NHL 20 a FIFA 20. Turnaj uspořádal influencer a bývalý youtuber Jirka Král a CzechCrunch byl jako mediální partner akce u toho.

Celkově se do turnaje přihlásilo 350 hráčů a na velké finále do Prahy se kvalifikovalo osm nejlepších v NHL 20 a šestnáct ve hře FIFA 20. Nejmladším účastníkům bylo 14 let, nejstaršímu hráči 36 let. Dopoledne nejdříve všech čtyřiadvacet soutěžících bojovalo ve skupinách a jak se den přehoupl do druhé poloviny, ze skupin postoupili čtyři hráči hokeje a osm hráčů fotbalu.

Vítězem turnaje v NHL se stal Adam „ItzDzouvi“ Menšík, který hrál za tým Washington Capitals. K herní sérii NHL se prý dostal díky tátovi a dokonce většinu své herní kariéry hrál na Playstationu.

xbox-masters-2019-fifa

Finále turnaje ve FIFA 20 bylo pořádně napínavé

„Ze začátku to byla akce hledání někoho, kdo by mi Xbox půjčil, protože já primárně hraju na Playstationu. Naštěstí mi ho můj spolužák půjčil a mně stačilo jen dokoupit NHL 20,“ popsal Adam Menšík svou cestu na Xbox Masters.

Za první místo obdrží 50 tisíc korun, skleněnou trofej ve tvaru xboxového ovladače a notebook Asus. Za peníze prý chce prarodičům koupit dovolenou. „Babička je sice proti, ale snad se mi je povede přesvědčit,“ říká s úsměvem mladý výherce.

Sedmdesátiminutové drama

Jinak než velkým dramatem snad nešlo nazvat finále souběžného turnaje ve FIFA 20. Soupeři spolu hráli dlouhých sedmdesát minut (skutečných, nikoliv herních). Po dvojzápase bylo skóre nerozhodné 3:3, a tak následoval další zápas, kdy už platilo, že kdo dá gól, tak vyhrál. Ani v následujících dvou zápasech však nepadl jediný gól, a tak rozhodl až celkově pátý zápas.

veleslavin-boxed-min

Přečtěte si takéTudy se bude jezdit vlakem na letiště. Praha ukázala budoucí podobu nádraží VeleslavínTudy se bude jezdit vlakem na letiště. Praha ukázala budoucí podobu nádraží Veleslavín

První místo, trofej, notebook a 50 tisíc korun si tentokrát odnesl Dominik „Lengi“ Lengal, který hrál za tým Francie. Sám prý ještě neví, co s výhrou udělá, ale nemá v plánu ji jen tak utrácet. Na turnaj podle svých slov trénoval 4 až 5 hodin denně a prošel si i fázemi, kdy ho hra už vůbec nebavila.

xbox-masters-2019-lengi2

Foto: Jakub Zeman

Dominik „Lengi“ Lengal, vítěz turnaje ve FIFA 20

Event se mi líbil strašně moc, přístup všech lidí, ať už hráčů nebo organizátorů, byl úžasný. Bylo vidět, že něco takového zorganizovat dá velkou práci a o to víc si vážím toho, jak to bylo připravené a že se mi něco takového podařilo vyhrát,“ řekl Lengal.

Herní série FIFA a NHL mají oproti jiným esportům výhodu základu v reálných sportech, a tak se na první pohled zdá, že jim i širší veřejnost dobře rozumí. Obě dvě hry mají své oficiální ligy zaštítěné právě americkou Národní hokejovou ligou (NHL) a Mezinárodní federací fotbalových asociací (FIFA).

Zejména na fotbalovém poli se do esportů zapojily v minulosti už mnohé velké fotbalové kluby, například Schalke 04, Manchester City a Paris Saint-Germain a v poslední době i italský Juventus, kde nový tým pro počítačové hry představil sám Pavel Nedvěd. Pozadu nejsou ale ani české kluby. Své týmy pro Fifu mají už Sparta, Plzeň, Teplice nebo Bohemians.

V globálním světě esportů ale minimálně po finanční stránce FIFA ani NHL ještě nedosahují na částky, které si vydělávají ti nejlepší ve hrách jako DoTa nebo Fortnite. Na doposud největších turnajích v těchto hrách se celkové ceny vyšplhaly nad 30 milionů dolarů. Turnaj FIFA eWorld Cup nabídl celkově 500 tisíc dolarů.

juventus-esport

Foto: Juventus

Nový esportový tým Juventusu spolu s viceprezidentem klubu Pavlem Nedvědem

Diskuze (0)

Novinka

Anonym