Barack Obama prozradil 19 oblíbených knih i filmové a hudební tipy za rok 2019. Četl také o problémech digitální doby

Jiří SvobodaJiří Svoboda

barack-obama

Bývalý americký prezident Barack Obama

0Zobrazit komentáře

I téměř tři roky po konci svého prezidentského mandátu zůstává Barack Obama osobností, která inspiruje miliony lidí. Sám tak ke konci roku na Twitteru tradičně zveřejnil seznam knih, filmů, seriálů i hudebních počinů, které inspirovaly tento rok jeho samotného.

Osmapadesátiletý bývalý americký prezident symbolicky vypsal devatenáct knižních titulů, které se žánrově dotýkají široké škály témat. Nechybí memoáry z města New Orleans nebo popisy problémů, které tíží lidstvo v dnešní digitální době.

Kompletní seznam knih najdete na Obamově Twitteru, níže v krátkosti popisujeme některé z nich, a podíváme se také na jeho tipy z filmového, seriálového a hudebního světa.

The Age of Surveillance Capitalism – Shoshana Zuboffová

Hned první místo si vysloužila profesorka Harvardské univerzity a psycholožka Soshana Zuboffová. Ta rozvádí ve své knize ze začátku roku pojem surveillance capitalism (sledovací kapitalismus), tedy jakousi ekonomickou mutaci, kterou zavádí do světa technologické firmy jako Facebook či Google. Funguje podle ní jako oddělení od informačního kapitalismu a transformace do dat o chování uživatelů, a to za účelem analýzy a zisku.

Podle Zuboffové se totiž snaží technologické firmy razit narativ, že ztráta soukromí a veškeré negativní jevy jsou daní za technologickou vyspělost, zatímco lobbují za své zájmy, a tak současné antimonopolní zákony i pravidla soukromí přestávají stačit. Vše navíc dává do souvislostí s dezinformacemi a popisuje novou éru, se kterou již nyní máme díky sociálním médiím tu čest.

Trick Mirror: Reflections on Self-Delusion – Jia Tolentinová

Do zcela jiného žánru zabrousil Obama v případě americké spisovatelky Jii Tolentinové. Ta ve své knize Trick Mirror publikuje sérii hravých esejí na témata jako náboženství, drogy, feminismus nebo web 2.0. Přesto se podle recenzentů v jednotlivých esejích všechna témata spojují v zajímavých momentech, nečekaných obratech a čtivém slovníku.

The Yellow House – Sarah M. Broomová

Debutové dílo Sarah M. Broomové je velkým memoárem její rodiny z New Orleans. Netýká se jen hurikánu Katrina, který se prohnal městem v roce 2006, ale popisuje bohaté osudy celé rodiny. Však jen autorka je z dvanácti dětí a prostřednictvím rodinných příběhů popisuje i město jako takové. Kniha se jmenuje podle domu, který matka autorky koupila v roce 1961.

How to Do Nothing – Jenny Odellová

K tématům internetové doby patří i informační přehlcení – ze všech stran sociálních sítí se na nás v každé minutě hrnou stovky podnětů a výsledkem je ztrácející se schopnost soustředění. Jenny Odellová chce být součást řešení tohoto problému, a tak nabízí příručku, jak se neztratit v době takzvané attention economy (ekonomiky pozornosti).

Autorka si klade otázky, které by mohly zajímat nejednoho přepracovaného podnikatele. Například, jaký má smysl být sám sebou jen se svými myšlenkami, nebo co v dnešní době vlastně považujeme za produktivitu.

Filmy, seriály i nadčasová hudba

Kromě knih Barack Obama doporučil také několik desítek filmů a seriálů. Mezi jinými také zmínil dokument American Factory, který natočila jeho nová vlastní produkční společnost pro Netflix. Film popisuje naděje spojované se znovuotevřením zchátralé továrny v Ohiu čínskou společností, avšak nakonec celá věc nedopadne podle plánu.

Vzhledem k uplynulému padesátému výroční přistání člověka na Měsíci Obamu zaujal také rekonstrukční snímek Apollo 11 a na Netflixu vyzdvihl také 3,5hodinové očekávané drama Irčan (Irishman) od Martina Scorseseho. Jako sportovní fanoušek nemohl Obama nezařadit rovněž závodní film Le Mans ’66 (Ford v Ferrari) a má evidentně podobný vkus jako Elon Musk – i Obamovi se totiž zalíbil jihokorejský Parazit.

Čtyřiačtyřicátý americký prezident překvapil také velice různorodým a ve své podstatě nadčasovým seznamem hudby. Své oblíbence v něm totiž najdou jak milovníci country, hip-hopu nebo legend jako Black Eyed Peas či Beyoncé. Na závěr přitom nechybí ani početná skupinka skladeb z prostředí současného latinskoamerického popu.

Sdílení knižních či filmových tipů se stalo ke konci roku tradicí mezi různými osobnostmi nejen amerického veřejného života. Pravidelně tak činí například i Bill Gates, který nedávno zveřejnil seznam pěti knih, které byste neměli minout o Vánocích.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym