Auto s vůní Arabiky. Ford začal využívat kávový odpad z McDonald’s pro výrobu automobilových součástek

ford-kava

Foto: Ford

Debbie Mielewski a Ian Olson ze společností Ford a McDonald’s

0Zobrazit komentáře

Pokud budete v budoucnu usedat do nového vozu značky Ford, možná v něm ucítíte příjemnou vůni kávy, aniž by se nacházel kofeinový nápoj kdekoliv v blízkosti. Důvodem je nový technologický postup, v rámci kterého Ford využívá kávový odpad produkovaný v restauracích McDonald‘s a vyrábí z něj ekologičtější automobilové součástky.

Za posledních několik let se v automobilovém průmyslu odehrály výrazné změny, které osobní dopravu posouvají stále blíže ekologické myšlence ochrany životního prostředí. Mimo bezemisní pohony se výrobci soustředí i na hledání ekologičtějších způsobů výroby jednotlivých komponentů, díky kterým budou méně zatěžující pro životní prostředí, ale také lehčí a levnější.

Toto hledaní je občas dostane i na místa, která bychom rozhodně nečekali. Například do kuchyní nebo pražíren fastfoodu McDonald‘s.

ford-mcdonald-kava4

Foto: Ford

Káva a plast dávají dohromady nový materiál s lepšími vlastnostmi

V článku o japonském automobilu vyrobeném ze superpevné nanocelulózy získávané drcením dřeva jsme se zmínili také o hledání organických materiálů, které mohou posloužit při výrobě některých součástech automobilů. Katrine Cornishová, profesorka rostlinné biologie působící na Ohio State University, se již několik let snaží přijít na to, jak by bylo možné využívat organický odpad při výrobě odolných materiálů využitelných v průmyslu.

Její výzkum prozatím potvrdil, že materiál jako vaječné skořápky či rajčatové slupky lze skutečně použít při výrobě některých součástek, které jsou nejen ekologičtější, ale mají i lepší vlastnosti. Jak takové využívání organického odpadu vypadá přímo v praxi, nyní představil Ford, který potěšil všechny milovníky kávy.

Americká automobilka se spojila s fastfoodovým řetězcem McDonald’s, od kterého začala odebírat jeho odpadní materiál vzniklý při pražení kávy. Kávových slupek, které se od zrn při procesu pražení oddělují, vyprodukuje McDonald’s za rok několik milionů kilogramů. Až doposud bylo na plevy pohlíženo pouze jako na odpad, pro který neměl McDonald’s další využití.

ford-mcdonald-kava6

Foto: Ford

Ford a jeho nový materiál, který přináší do vozu jemou vůni kávy

Díky svým výzkumům přišel Ford na to, že je možné plevy zužitkovat během výroby trvanlivého materiálu využitelného u některých částí vozidla. Celý proces zpracování kávových slupek začíná jejich zahříváním na vysokou teplotu za nízkého tlaku. Následně se zahřáté plevy míchají s plasty a dalšími přísadami, které nebyly upřesněny. Výsledkem jsou nicméně pelety jemně vonící po kávě, které mohou posloužit pro výrobu různě tvarovaných dílů automobilů.

lukas-polach-2

Přečtěte si takéV Londýně nejprve stavěl domy. Teď tam Lukáš Polach staví startup, který stavbařům ušetří čas i penízeV Londýně nejprve stavěl domy. Teď tam Lukáš Polach staví startup, který stavbařům ušetří čas i peníze

„Omezovat plýtvání je pro Ford prioritou již více než 20 let a toto je příklad aplikování cirkulární ekonomiky, kdy různá průmyslová odvětví spolupracují a vyměňují si materiály, které by jinak byly vedlejšími nebo odpadními produkty,“ říká Debbie Mielewskiová, vedoucí technologického týmu Fordu pro udržitelnost a výzkum nových materiálů.

Lehčí, ekonomičtější a ekologičtější

Vzniklý materiál je o 20 % lehčí než klasické hmoty, ze kterých jsou díly vyráběny, a proces jeho formování je přibližně o 25 % méně náročnější na spotřebovanou energii. Ford navíc poukazuje na to, že materiál má i lepší tepelné vlastnosti. „Kávový“ materiál splňuje veškeré požadavky na materiály sloužící pro výrobu krytů světlometů, interiérových prvků či součástek pod kapotou.

ford-mcdonald-kava3

Debbie Mielewski při přidávání kávy během výroby inovativního materiálu

Podle plánů by měl McDonald’s odesílat téměř veškerý kávový odpad vyprodukovaný v Severní Americe přímo do Fordu. „Stejně jako McDonald’s se i Ford zavázal minimalizovat plýtvání a my se neustále snažíme hledat inovativní způsoby, jak tohoto cíle dosáhnout,“ řekl Ian Olson, ředitel pro globální udržitelnost společnosti McDonald’s, a dodal: „Tím, že jsme našli způsob, jak využít kávové slupky ve výrobě, jasně ukazujeme, jak se mohou společnosti společně podílet na cirkulární ekonomice.“

Ford má v plánu začít používat recyklované a obnovitelné materiály ve vozidlech vyráběných po celém světě a není jediný. Značky jako Volvo, Bentley či Land Rover taktéž hledají inovativní materiály vyráběné z recyklovaných plastových lahví, eukalyptu, proteinové kůže či materiálu vyráběného z mořských živočichů.

Většina z nich prozatím nachází své uplatnění pouze v interiérech. Časem by z nich ale mohlo být vyráběno stále více komponent. Například Volvo chce mít do roku 2025 ve svých vozech až jednu čtvrtinu všech použitých plastů výhradně z recyklovaného materiálu.

ford-mcdonald-kava2

Foto: Ford

Ford Ranger by mohl být jedním z vozů, ve kterých se kávové komponenty objeví

Diskuze (0)

Novinka

Anonym