Adidas sází na plasty z oceánu, Reebok na veganské složení. Navrhl tenisky z eukalyptu s příměsí ricinového oleje

Filip HouskaFilip Houska

reebok-forever-floatride-grow-1

Foto: Reebok

Veganský model Forever Floatride Grow od Reeboku

0Zobrazit komentáře

Výrobou tenisek z alternativních materiálů se již nezabývají pouze malé startupy s vizí narušit jinak konzervativní obuvní průmysl. Čím dál častěji se s ekologičtějšími modely tasí i přední výrobci sportovního vybavení, jejichž zdroje jsou natolik silné, že si mohou tento experiment dovolit risknout, aniž by to omezilo jejich standardní, hlavní byznys. Svou první vlaštovku do oblasti udržitelných tenisek nyní vysílá i Reebok.

Tato původem britská společnost, která od roku 2005 patří pod křídla německého Adidasu, navrhla nový model, u kterého tvrdí, že jde o „první běžecké boty založené výhradně na rostlinných materiálech“. Jmenuje se Forever Floatride Grow a je inspirován úspěšnou siluetou s přídomkem Energy, avšak co se týče složení, jde o zcela jinou písničku.

Nový pár tenisek zcela nahrazuje jakékoliv plastové komponenty vyrobené z ropy a využívá netradiční přísady jako eukalyptus, řasy, ricinový olej vyextrahovaný ze skočce obecného a přírodní gumu. Reebok uvádí, že vývoj tohoto modelu, který má béžovo-bílé barevné schéma s ikonickými pruhy, trval okolo tří let, během nichž se snažil přijít na co nejlepší zpracování pro sportovní účely.

reebok-forever-floatride-grow-2

Foto: Reebok

Minimalistický vzhled s ekologickým duchem

Až praxe nicméně ukáže, jaký dopad může mít na výkon sportovců svršek tvořený ze stromu eukalyptu, vnitřní prošívání z řas (které obecně zabraňují pachu) a podrážka z přírodní gumy. To vše zpevněné o směs ricinového oleje.

„Země je běžecká aréna a my cítíme zodpovědnost ji detoxikovat pro sportovce, kteří v ní běhají,“ komentuje Matt O’Toole, prezident brandu v Reeboku.

Forever Floatride Grow vstoupí do prodeje na podzim příštího roku s nálepkou „veganských bot“, na které nebyly použity žádné chemické ani živočišné komponenty (zvířecí kůže a podobně). Zatím se neví, jaká bude jejich cena, ale vzhledem k tomu, že se budou řadit do zaběhlé ekologické kolekce Cotton + Corn, lze očekávat o něco vyšší cenovku, než je u tenisek značky Reebok zvykem.

reebok-forever-floatride-grow-3

Foto: Reebok

Reebok slibuje optimální odolnost pro profesionální atlety

Adidas s oceánskými plasty, Nike s ekologickými postupy

Jak už bylo naznačeno výše, alternativní produkcí tenisek se zabývají i další přední hráči na poli sportovního vybavení. Tím nejvýraznějším je pravděpodobně Adidas, který už několik let velmi úspěšně koketuje s teniskami vyrobenými výhradně z oceánských plastů. Na nich spolupracuje s organizací Parley for the Oceans, s níž mimo jiné navrhl i kolekci ekologického oblečení.

Nejde však pouze o boty ze spotřebovaných plastů, co se týče ekologického zaměření tohoto německého giganta. Není tomu tak dávno, co představil nové běžecké tenisky Futurecraft Loop ze 100% rozložitelného materiálu, respektive termoplastického polyuretanu (TPU), ze kterého jsou vyrobeny podrážka, svršek i očka pro tkaničky. Nepoužívají ani klasické lepidlo, nýbrž se k sobě pojí tepelnou úpravou.

adidas-futurecraft-loop-x3

Foto: Adidas

Materiálový příběh modelů Futurecraft Loop

S nimi Adidas mimo jiné rozjíždí dosud nepříliš tradiční byznys, který spočívá ve vracení již použitých modelů, aby se z nich mohly vyrobit další, nové tenisky. Momentálně je ve druhé fázi tohoto plánu, kdy se mu podařilo od svých sponzorovaných atletů získat použité modely, aby z nich vyrobil zcela nové, byť v jiném barevném provedení.

Zajímavě postupuje také Nike, které sice neprezentuje žádné ryze ekologické alternativy, ale naopak se soustředí na co nejšetrnější výrobu. V rámci letošní příručky Circularity: Guiding the Future of Design dokonce k udržitelnějším přístupům pro produkci, jež spočívají například v recyklaci vláken, motivuje i ostatní výrobce k tomu stejnému.

what-is-nike-flyleather_lead_image_original

Foto: Nike

Postupné recyklace

Diskuze (0)

Novinka

Anonym