V Mexiku se plánuje ekologické „lesní“ město, které bude pokryto více než 7 miliony rostlin a stromů

Michal PtáčekMichal Ptáček

smart-forest-mesto-1

Foto: Stefano Boeri

Takzvané Smart Forest City by mělo vyrůst poblíž mexického města Cancún

0Zobrazit komentáře

Ekologická samoudržitelnost a co nejmenší zásah do přírody je zcela jasný směr, kterým se stále více ubírá i trh rezidenčního bydlení. Architekti a urbanisté z celého světa se proto v posledních letech snaží přicházet se stále kreativnějšími nápady, jak pro lidstvo vytvořit obydlí, která budou nejen hezká a funkční, ale také v maximálním možném souladu s přírodou.

Velmi unikátní kombinaci v tomto směru nyní představil italský architekt Stefano Boeri, který chce poblíž mexického města Cancún, toho času oblíbené prázdninové destinace Američanů z východního pobřeží Spojených Států, vybudovat chytře zalesněné město, které by se mělo stát pionýrem v takzvaném chytrém eko-rezidenčním developmentu.

Na zhruba 5,5 kilometrech čtverečních by mělo tzv. Smart Forest City Cancun nabízet až 7,5 milionu druhů rostlin, stromů a keřů, které by vytvořily základ pro ekologicky obyvatelné prostředí. Ročně by pak město mělo být schopnost pohltit 116 tisíc tun oxidu uhličitého a být kompletně samoudržitelné.

smart-forest-mesto-2

Foto: Stefano Boeri

Součástí bude i rozsáhlá síť solárních panelů

Zatímco o tvorbu vody se má postarat speciální mechanismus pro odsolování mořské vody a její následnou distribuci síť vodních kanálů, výrobu energie si vezme na starost rozsáhlý ekosystém solárních panelů. Součástí města mají být mimo jiné i farmy schopné vyprodukovat dostatek potravy pro všechny obyvatele. Těch by dle aktuálních plánů mělo být okolo 130 tisíc.

„Snaha o tvorbu inteligentního lesního města by skutečně mohla udělat náš svět lepším místem, čímž by se významně snížily negativní dopady na životní prostředí. A nejen to. Město má totiž možnost, stát se průkopníkem nového druhu lidského osídlení, člověkem vytvořeného města pro přírodu a biologickou rozmanitost,“ uvádí Boeri.

Cílem je vytvořit moderní městský ekosystém, ve kterém jsou příroda a město vzájemně propojené a působí jako jeden organismus. A nebylo by dostatečně moderní, když by do jeho řízení významně nepromlouvaly i moderní technologie.

smart-forest-mesto-3

Foto: Stefano Boeri

Součástí města by měla být i vodní marina

Lesní město má být totiž vybavené speciálním big data systémem, který bude využíván nejen k samotné správě města, ale také například ke sledování stavu vody nebo ovzduší. Technologie však půjde ještě dále a dle Boeriho například rozpozná a zabrání šíření různých nemocí a chorob, zároveň však ponese velký důraz na dodržení soukromí občanů. To je dle Boeriho zejména po skandálu Facebooku a Cambridge Analytica naprosto klíčové.

Myšleno by samozřejmě bylo i na zábavu. Obyvatelé města by tak měli k dispozici například vlastní marinu s různými vodními aktivitami, stadion nebo obrovskou zimní zahradu.

Mexický projekt je součástí velkého konceptu tzv. Forest City, na kterém italský architekt Stefano Boeri pracuje. V rámci něj by měly napříč čínskými městy vyrůst mrakodrapy kompletně pokryté zelení s cílem snížit znečištění ovzduší. Zda dostane zelenou také mexický zelený projekt poblíž Cancúnu, zatím není jasné. Boeri aktuálně čeká na schválení od úřadů.

smart-forest-mesto-6

Foto: Stefano Boeri

Plán města

Diskuze (0)

Novinka

Anonym