Uhánějící hřebec s blesky v očích. Ford představil elektrický Mustang s výkonem 900 koní

elektricky-mustang2

Foto: Ford

Elektrický Mustang z oficiální produkce Fordu

0Zobrazit komentáře

Do skály uhodil blesk a zem se otřásla. Mustang, jeden z vůbec nejikoničtějších automobilů, jaké byly kdy postaveny, se představil ve své plně elektrické verzi. Někdo by se možná mohl obávat, že díky elektromotorům bude takový Mustang připomínat spíše starou mulu, ale obavy nejsou na místě. Temperament splašeného hřebce zůstává i ve verzi, která postrádá charakteristickou vůni benzínu.

Vyrobit Mustang poháněný pouze elektřinou je jako jet na horské dráze zády napřed a se zavázanýma očima. Jde to, možná to bude ještě větší zážitek, ale i tak se na vás budou všichni dívat pohoršeně a klepat si při tom na čelo. I přesto se v minulosti již několik neoficiálních elektrických Mustangů objevilo.

Nyní ovšem vznikla i jeho první oficiální verze. Ford se při její stavbě spojil se společností Webasto a jejich inženýři společně vytvořili koncept plně elektrického Mustangu s výkonem přes 900 koňských sil, který se představil na veletrhu SEMA v Las Vegas.

elektricky-mustang3

Foto: Ford

Vůz vznikl jako testovací prototyp nových technologií

Přesně 671 kW výkonu, se kterými řidič komunikuje skrze šestistupňovou manuální převodovku, jsou pozvánkou do adrenalinového nebe, ve kterém vám může být úplně jedno, jestli slyšíte bzučení nebo burácení. Energie ve voze koluje díky 800V bateriovému systému, tedy stejný postup, jaký zvolilo Porsche u svého Taycanu. Jak manuální převodovka, která je u elektromobilu naprostou raritou, tak i 800V systém namísto klasického 400V by mohly prozrazovat, že Ford by tato technologická řešení mohl používat i u svých sériově vyráběných elektrických modelů.

Není známo, jaká je kapacita baterie elektrického Mustangu, ovšem vše naznačuje tomu, že se nebude jednat o žádnou masivní zásobárnu, díky které by byl ideálním společníkem pro výlety od východního k západnímu pobřeží a zpět. Baterie uložená ve vozu by měla být naopak spíše menší a sloužit vozu hlavně na okruzích a při krátkých sprintech. Přesnou rychlost akcelerace elektrického Mustangu Ford neuvedl, nicméně se stádem 900 koní pod kapotou by se rozhodně nemělo jednat o nudné číslo.

elektricky-mustang4

Foto: Ford

Ford spolupracoval na stavbě elektromobilu se společností Webasto

Prototyp je vybaven řadou dalších technologických inovací, například karoserií s karbonovými prvky redukujících hmotnost vozu, sportovním odpružením a brzdným systémem nebo aerodynamickým tvarem karoserie.

Uvnitř kabiny vozu má řidič k dispozici displej o velikosti 10,4 palce a také několik jízdních režimů, jejichž pojmenování jasně napovídá tomu, při jakých příležitostech je bude možné použít. Režim Valet bude sloužit pro běžnou přepravu, režimy Sport, Track a Beast naopak promění jízdu z běžného zážitku v něco zcela nevšedního.

elektricky-mustang5

Foto: Ford

Interiér vozu

Oficiálním důvodem, proč měl tento prototyp vzniknout, je podle Fordu testování technologií pro správu baterií elektromobilu a kontrolu teplot, na kterých Ford spolupracuje právě s firmou Webasto. K vytvoření takového vozu tu však byl dost možná ještě jeden důvod. Ford by jím totiž mohl oťukávat, jak se ke klasickému muscle vozu v elektrické verzi postaví veřejnost. Postavený Mustang je jen prototypem, který rozhodně nepůjde do sériové výroby. Reakce veřejnosti by však mohla naznačit, zda by o takový vůz byl zájem či nikoliv.

Přestože donedávna to byly hlavně hybridy, na co se Ford soustředil, nyní naplno šlape do čisté elektromobility. V roce 2022 chce mít ve svém portfoliu 40 elektrifikovaných modelů, do jejichž vývoje investuje částku ve výši 11 miliard dolarů (přibližně 253 miliard korun). Bude mezi nimi i připravované elektrické SUV, které by mělo mít s Mustangem společné více než pouhý design.

Plánem Fordu je jen na evropském trhu prodat do konce roku 2022 přes 1 milion elektrifikovaných vozů. Elektrický Mustang do tohoto plánu s největší pravděpodobností nezasáhne, není však vyloučené, že se splašený hřebec s blesky v očích v budoucí standardní nabídce Fordu skutečně objeví.

elektricky-mustang6

Foto: Ford

Mustang u nabíječky je prozatím otázkou pouhé koncepce

Diskuze (0)

Novinka

Anonym