Reagan s Havlem proti Stalinovi. Česká karetní hra Cowboys & Commies vtáhne do konfliktu studené války

cowboyscommies

Foto: Mutual Distraction

Česká karetní hra Cowboys & Commies

0Zobrazit komentáře

JFK, Reagan a Nixon na jedné straně a proti nim Brežněv, Mao a Stalin. Do toho ještě zamíchejte Havla s Thatcherovou a nukleární hlavici. Výsledkem je buď naprosto nesmyslný historický guláš, nebo dobře rozehraná partiie v nové české karetní hře Cowboys & Commies, která přibližuje a zároveň nadlehčuje hlavní postavy a události studené války.

Na trhu se společenskými hrami nenajdete příliš mnoho her, které by pracovaly s reálnými historickými fakty a postavami. A už vůbec ne hry, které by se věnovaly období studené války a mocenskému souboji mezi západním a východním blokem. Během něj stačila sebemenší jiskřička a studená válka se mohla, i díky nukleárnímu arsenálu obou světových velmocí, zahřát na teplotu, jakou svět do té doby nepoznal.

Podobné napětí, jaké panovalo mezi Sovětským svazem a Spojenými státy od konce druhé světové války až do rozpadu SSSR v roce 1991, se může přenést i k vám domů, a to díky karetní hře Cowboys & Commies.

cowboyscommies2

Foto: Mutual Distraction

Díky hře Cowboys & Commies se vám dostanou do rukou všechny důležité postavy studené války

Dva až čtyři hráči dostanou do rukou karty s Cowboys, tedy kluky ze západu, kteří měli na srdci vždy jen šíření demokracie, a to klidně i se samopalem v ruce, a Commies, komunisty, kteří byli… zkrátka komunisté. Následně se strhne nelítostná bitva o to, kterému mocenskému paktu se podaří získat absolutní moc a všechny své protivníky zadupe do země.

„Celý nápad vznikl s našimi kamarády – ilustrátorem z Kanady a animátorem z USA. Chtěli jsme zachytit dobu, kdy byl svět na hraně nukleární katastrofy a západní i sovětští lídři se spojovali s bezohlednými diktátory pro svůj osobní prospěch,“ ​říká Ondřej Paška, jeden z designérů hry.

John, Josif i Vašek

Cowboys zde reprezentují takoví chlapíci jako správňák JFK, vychytralý Nixon či kovaný kovboj Reagan. Naopak socialisticky laděný směr reprezentuje huňatý Brežněv, rebelující Castro nebo radikální Stalin. Těm všem jsou k dispozici jejich přátelé z řad diktátorů a dobráků, mezi kterými nechybí ani postava Václava Havla. Tyto postavy jsou vždy připraveny pomoci zvrátit misky vah ve prospěch té či oné strany a celou hru pořádně zamotat.

cowboys-commies

Foto: Mutual Distraction

Karikatura Václava Havla

Navíc nesmíme zapomínat na některé události té doby, se kterými nikdo nepočítal. Když vám najednou bouchne jaderný reaktor v Černobylu, okamžitě se to podepíše na kondičce vašich komunistických es. Naopak nezdařilý válečný zásah ve Vietnamu s rebelujícími hipíky za zády zase příliš nepřidá západním demokratům. Takovýchto událostí je ve hře hned deset a i ty se mohou podepsat na náhlé změně vývoje hry.

A pokud se to nepodaří ani jim, pak je tu ještě jeden podstatný prvek. Co by to bylo za studenou válku, kdyby si všechny strany potajmu nevyvíjely svou vlastní atomovou bombu. Ta je skvělým způsobem, jak udržet ve střehu všechny své soupeře. Stačí jeden špatný pohled, jedno kruté poslání některého z protivníků do předčasného důchodu, a z odpalovací rampy může být vypuštěna nejkrutější zbraň, jaká kdy byla lidstvem stvořena.

„Historii jsme se v naší tvorbě věnovali už během naší práce na Attentatu 1942, tentokrát jsme chtěli vytvořit hru, která je odlehčená a pobaví jak hráče karetních her, tak fanoušky historie​,“ říká Lukáš Kolek, další z designérů hry.

Hra nabízí celkem 64 karet s 32 jedinečnými osobnostmi. Deset pro Cowboys, deset pro Commies, osm různých diktátorů a čtyři postavy patřící k dobrákům. Každá postava má nejen unikátní karikaturní zpracování, jehož autorem je kanadský ilustrátor Steve Meyers, ale především vlastní sílu a speciální schopnost s rozdílným efektem na základě toho, kdy je vynesena do hry.

Celá hra se skládá z několika kol, během kterých hráči provádějí viditelné, ale i skryté tahy, a postupně si tak budují co možná nejsilnější partu osobností. Hráč, kterému se podaří vyhrát dvě kola, se stává absolutním vítězem celé hry.

droplabs-ep-01-x1

Přečtěte si takéTenisky, které vibrují do rytmu. Startup bývalé šéfky Beats by Dre ukazuje nový rozměr vnímání hudbyTenisky, které vibrují do rytmu. Startup bývalé šéfky Beats by Dre ukazuje nový rozměr vnímání hudby

Celkovou hrací dobu odhadují autoři hry na 25 až 40 minut. I přesto, že se jedná o poměrně svižnou záležitost, rozhodně se v ní nevyplatí bezmyšlenkovité odhazování karet. Správná strategie zde hraje podstatnou úlohu, stejně jako blafování, výhrůžky, ale třeba i vřelé polibky, stejně jako to dělávali levicoví lídři.

cowboyscommies3

Foto: Mutual Distraction

Mít dobře sestavený tým lídrů je tou nejlepší strategií

Celou hru má na svědomí tým Mutual Distraction složený z tria českých herních vývojářů Lukáše Kolka, Ondřeje Pašky a Davida Vávry, spolu s ilustrátorem Stevem Meyersem a animátorem Christopherem Chiricem. Pánové Kolek, Paška a Vávra nejsou ve světě herního průmyslu žádnými nováčky. Stojí za deskovou hrou Opráski sčeskí historje, která si utahuje z pohnutých dějin převážně českého národa, a pracovali spolu také na digitální hrách Attentat 1942 a Svoboda 1945.

Hra momentálně vybírá peníze na crowdfundingové platformě Kickstarter, kde je jejím cílem vybrat částku ve výši 12 tisíc dolarů, tedy přibližně 280 tisíc korun. Projekt bude realizován pouze v případě, pokud se stanovenou částku podaří vybrat. Samotná hra, respektive karty budou v angličtině, ale pro české zájemce budou k dispozici pravidla v češtině.

david_lk_ondrej-kopie

Foto: Mutual Distraction

Česká část týmu Mutual Distraction, zleva David Vávra, Lukáš Kolek a Ondřej Paška,

Diskuze (0)

Novinka

Anonym