Průša prodal přes 130 tisíc 3D tiskáren a představil mini verzi. Nyní pro její vylepšení pořádá svůj první hackaton

Peter BrejčákPeter Brejčák

Josef Prusa_Prusa Research_005

Foto: Prusa Research

Josef Průša, zakladatel a CEO Prusa Research

Technologie 3D tisku si z okrajové záležitosti nadšenců čím dál více získává pozornost širší veřejnosti. Významně se na tom podílí i česká firma Prusa Research, za kterou stojí Josef Průša. Ten z ní od založení před sedmi lety udělal jednu z nejrychleji rostoucích technologických firem našeho regionu s miliardovými obraty a s desetiprocentním podílem na celosvětovém trhu. Aby se 3D tisk ještě více rozšířil mezi masy, Prusa Research hledá způsoby jeho dalšího využití. A za tímto účelem pořádá svůj první interní Prusa Hackaton.

Centrem pozornosti setkání fanoušků 3D tisku bude minulý měsíc představená novinka – tiskárna Original Prusa MINI s dostupnější cenou na úrovni deseti tisíc korun. I když jde oproti dřívějším modelům 3D tiskáren o nejmenší tiskárnu, plány s MINI má Průša velké. 

„Naším cílem bylo vytvořit přístroj, kde se snoubí výkon a efektivita, jednoduchost i síla. Výsledkem je MINI: tiskárna, jakou jsme my sami chtěli a potřebovali – například pro naši tiskovou farmu,“ popisuje devětadvacetiletý Průša s tím, že důraz byl kladen zejména na jednoduchost. Original Prusa MINI je totiž určena pro každého, kdo si chce trojrozměrný tisk vyzkoušet – a tomu musí odpovídat snadné složení i nastavení. 

original-prusa-mini-4

Foto: Prusa Research

Detailní výtvory z Original Prusa MINI

Jednoduchosti pomáhá i interně vyvinutá 32bitová základní deska s názvem Buddy, která zvládne paralelní provoz tří procesů (řízení chodu, grafické rozhraní i síťové procesy). Díky nové základní desce bude navíc možné v budoucnu využívat připravovaný software pro správu tiskové farmy, což je důležité pro podniky, které plánují nasazení většího množství 3D tiskáren.

Průša však věří, že využití MINI může být mnohem širší. „Právě tenhle nový kus hardwaru nám přišel jako vhodná záminka pro uspořádání našeho prvního Prusa Hackatonu. Ještě nemáme jasno, jakým způsobem a jestli vůbec budeme v závěru vyhlašovat nějaké pořadí nebo ceny, je pravděpodobnější, že spíš odměníme všechny stejně. V každém případě platí, že náš Hackaton nebude probíhat v příliš soutěžním duchu,“ říká Průša.

elektricky-mustang2

Přečtěte si takéUhánějící hřebec s blesky v očích. Ford představil elektrický Mustang s výkonem 900 koníUhánějící hřebec s blesky v očích. Ford představil elektrický Mustang s výkonem 900 koní

„Primárně jde o zábavu, možnost potkat zajímavé lidi, něco nového se dozvědět, posunout svoje schopnosti dál. Mezi jednotlivými týmy místo rivality očekáváme spíš kolegialitu a vzájemnou pomoc,“ doplňuje Průša dále s tím, že hlavním tématem hackatonu je programování firmware, práce s Buddym a drobné úpravy firmwaru tiskáren Prusa.

original-prusa-mini-1

Foto: Prusa Research

Original Prusa MINI

Pro hladký průběh akce je její kapacita omezena na 35 účastníků, aby se mentoři dokázali všem z nich věnovat na dostatečné úrovni. Samotná akce se uskuteční od pátečního odpoledne 29. 11. do večera následující soboty v prostorách PrusaLabu. Přihlášky je možné podávat do 20. listopadu přímo na webu akce. Zajímavostí je, že během noci proběhne i dobrovolný pětikilometrový Noční Průša běh Prahou.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina