Pro úrodu suchou nohou. V Podkrkonoší vyrostl dům, ve kterém mají v prvním patře skleník

Nela VítováNela Vítová

dum-sklenik-min

Foto: Richard David Architekti

Dům se skleníkem v prvním patře

0Zobrazit komentáře

Skleník pro pěstování domácí zeleniny a jiných plodin je pro spoustu lidí žijících v rodinných domech téměř neodmyslitelnou součástí pozemku. Zároveň ale když se řekne skleník, většina z nás si ho představí samostatně jako menší stavbu v rámci zahrady či jiné přilehlé plochy. U Hořic v Podkrkonoší však nedávno vyrostla novostavba, která tento zaběhnutý stereotyp zcela popírá. Netypický rodinný dům se skleníkem v celém prvním patře má na svědomí pražské architektonické studio Richard David Architekti.

Projekt „Dům se skleníkem“ vznikl již v roce 2014, v roce 2018 potom proběhla jeho realizace. Rodinný dům má netypickou dispozici, je však tvořen v jednoduchém stylu s hlavním prvkem, kterým je světlé přírodní dřevo. Komplex je umístěn uprostřed sadu, přičemž celý vnitřní prostor domu je mu maximálně otevřen díky velkoformátovým posuvným oknům, jež jsou orientovány především na východ a západ.

Předsíň nebo hala, které jsou jinak typické pro většinu rodinných domků a slouží jako spojovací místnost mezi vchodem a zbytkem domu, v tomto případě zcela chybí. Po vstupu do vchodových dveří se člověk ihned ocitne v hlavním obytném prostoru, kterým je obývací pokoj a kuchyň. Výrazným prvkem kuchyně je velký a prostorný kuchyňský ostrov, jídelna je potom doplněna stolem a židlemi z přírodního dřeva.

dum-sklenik1-min

Foto: Richard David Architekti

Skleník v prvním patře domu

Rodinný dům je tvořen dvěma základními konstrukčními částmi – obytným prostorem v přízemí a skleníkem v prvním patře. Obě patra jsou od sebe konstrukčně i funkčně oddělena, ačkoliv se skleník nachází netypicky v samotném domě. Dům je zděný, přitom mu však nechybí provětrávaná fasáda z modřínového dřeva, které je zanecháno ve své přírodní podobě.

diamond-producers-3

Přečtěte si takéTěžba karátů je nešetrný přežitek, budoucnost mají v laboratořích. Na umělé diamanty sází Leonardo DiCaprio i Jony IveTěžba karátů je nešetrný přežitek, budoucnost mají v laboratořích. Na umělé diamanty sází Leonardo DiCaprio i Jony Ive

Vnitřní pohledová stěna je obložena pískovcem, strop domu je však dřevěný a základním nosným prvkem obytné části jsou zděné stěny. Ty jsou doplněné ocelovými sloupy a svázané betonovým pohledovým věncem.

Netypický materiál byl zvolen pro okna, která jsou v tomto případě hliníková a doplněná trojsklem pro co největší izolaci tepla i chladu.

dum-sklenik7-min

Foto: Richard David Architekti

Ocelové schodiště vede z terasy do skleníku v prvním patře

Suchou nohou do skleníku

Kromě koupelny je možné ze všech místností v domě prostřednictvím posuvných dveří vstoupit na terasu, která je z vrchu zcela krytá střechou skleníku. Ta během jara až podzimu slouží jako hlavní filtr mezi exteriérem a interiérem. Terasa je zároveň prostorem spojujícím dolní část domu se střešním skleníkem pro pěstování kaktusů. Do skleníku je vstup zajištěn díky ocelovému jednoramennému schodišti a jeho konstrukce je tvořena z ocelových profilů a montována přímo na místě.

Konstrukce skleníku má navíc povrchovou úpravu v podobě zinkování s bílou barvou. Podle hlavního architekta projektu, Davida Kazického, byl skleník umístěn přímo do domu hned z několika důvodů. Oproti běžnému řešení, kdy je skleník umístěn na zahradu vedle domu, bylo zde cílem nezkazit si výhled z domu, ušetřit na základech pro skleník, využít zbytkového tepla z domu, ale také dostat se do skleníku suchou nohou.

Dům je rozdělen do několika hlavních místností. Vstup je plynule propojen s hlavním obytným prostorem, v případě potřeby se může vchod oddělit těžkým závěsem. Ložnice, šatna a hlavní koupelna jsou orientovány na sever, v jižní části domu se potom nachází pracovna a technické zázemí.

dum-sklenik6-min

Foto: Richard David Architekti

Dům se skleníkem v prvním patře

dum-sklenik4-min

Foto: Richard David Architekti

Dům nemá vstupní chodbu. Po vstupu do domu se člověk ocitne přímo v obytném prostoru

dum-sklenik3-min

Foto: Richard David Architekti

Jídelna

dum-sklenik2-min

Foto: Richard David Architekti

Výrazným prvkem kuchyně je velký kuchyňský prostor

dum-sklenik8-min

Foto: Richard David Architekti

dum-sklenik9-min

Foto: Richard David Architekti

Diskuze (0)

Novinka

Anonym