Příliš dlouhé čekání na nový Roadster? Tesla nabízí útěchu v podobě věrného modelu za pár tisíc korun

tesla-roadster-scale2

Foto: Tesla

Zmenšený model chystaného sporťáku Tesla Roadster

0Zobrazit komentáře

Tesla patří mezi nejprogresivnější automobilky současnosti a druhá generace nejrychlejšího modelu pod názvem Roadster se dost možná stane vozem, který do automobilového světa přinese výraznou evoluci, ne-li rovnou revoluci. Tesla již dokonce zahájila jeho prodeje. Dostupná verze však nemá žádný výkon a díky svým rozměrům se vejde třeba i na poličku.

Poprvé byl vůz bez jakýchkoliv oznámení představen během premiéry tahače Semi v listopadu roku 2017. Od té doby o něm Tesla vypustila jen několik málo informací a pár prototypů ukázala na svých veřejných akcích. Doposud zveřejněné informace jsou hlavně technického rázu a informoval o nich většinou sám Elon Musk, takže bylo nutné přistupovat k nim s rezervou.

Většina z nich je však již nyní i na oficiálním webu automobilky a pokud se jedná o skutečně pravdivé údaje, pak bude druhá generace Roadsteru vozem, který nemá obdoby. Posuďte sami: zrychlení z 0 na 100 km/h za 2,1 sekundy, dojezd na jedno nabití až 1 000 kilometrů, baterie o kapacitě 200 kWh a maximální rychlost 400 km/h, které je možné dosáhnout již za 8,8 sekundy.

tesla-roadster

Foto: Tesla

Tesla Roadster

O pohon všech kol by se měla starat trojice elektromotorů, první bude uložen v přední části vozu a zbylé dva v té zadní. K tomu připočtěte některé šílené technické prvky, jako jsou například trysky pracující se stlačeným vzduchem, které zvýší akcelerační schopnost vozu natolik, že z 0 na 100 km/h vystřelí za 1,9 sekundy. Výsledkem je automobil, kterému nejlépe sluší výraz brutální.

Verze dostupná pro všechny

Není divu, že jsou očekávání ze strany veřejnosti skutečně obrovská. Zájemce, který chce mít tuto technologickou novinku ve své garáži, si musí nachystat částku, která atakuje hranici šesti milionů korun, a to je suma, za kterou dostane pouze základní verzi automobilu. Je tedy jasné, že majitelů takového automobilu bude spíše poskrovnu. A přesto je zde taková varianta, kterou může mít v podstatě každý.

Stačí sáhnout do kapsy pro 250 dolarů, tedy necelých šest tisíc korun, a pořídit si věrný model Roadsteru druhé generace v měřítku 1:18. Tesla uvádí, že model vychází z počítačového modelu reálného Roadsteru, takže by podoba měla být věrná do posledního detailu, což ostatně měl ověřit i samotný designový tým Tesly. Díky tomu mají zákazníci jistotu, že dostanou skutečně věrnou kopii modelu o velikosti 25 centimerů na délku, 11 centimetrů na šířku a 7 centimetrů na výšku.

tesla-roadster-scale1

Foto: Tesla

Model by měl být věrnou kopií připravované novinky

tesla-roadster-scale7

Foto: Tesla

Model nabízí otevírací dveře, točivá kola a bezpečnostní pásy z textílie

Malý model je složen z více než 180 kovových a plastových dílů. Kdo měl vždy rád autíčka, která nabízela trochu interakce, bude potěšen otevíratelnými bočními dveřmi, víkem zavazadelníku i prosklenou stříškou vozu, která je odnímatelná, a tak lze vůz okamžitě proměnit na kabriolet. Detailně byl propracován i interiér modelu, ve kterém najdeme nejen věrně imitovanou palubní desku, ale i futuristický volant, otáčející se kola a malé bezpečnostní pásy sedadel vytvořené z tkaniny.

microsoft-hq

Přečtěte si takéMicrosoft v Japonsku testoval čtyřdenní pracovní týden. Výsledkem byla téměř o polovinu zvýšená produktivitaMicrosoft v Japonsku testoval čtyřdenní pracovní týden. Výsledkem byla téměř o polovinu zvýšená produktivita

Necelý kilogram vážící automobil je však zatím Teslou doručován pouze na adresy v Kanadě a Spojených státech. Tesla varuje, že kvůli drobným částečkám není vůz vhodný pro „děti“ do 14 let. Předpokládáme však, že model bude spíše hračkou pro jejich tatínky, kteří netrpělivě čekají na reálný vůz a model si pořídí jako dočasnou náplast tišící jejich nedočkavost. Tu by měla Tesla definitivně ukojit až v roce 2021, kdy by se měl vůz dostat do skutečné výroby. Berme však tento údaj s rezervou, protože Tesla je v tomto ohledu nevyzpytatelná.

Její nový model nám dává poměrně jasnou představu o tom, jak bude chystaná novinka vypadat a nutno říci, že se od prozatím představovaných prototypů liší jen minimálně. Roadster nabízí velice dravý design čtyřmístného kupé, jehož autorem je dvorní designér Tesly Franz von Holzhausen.

tesla-roadster-scale5

Foto: Tesla

Přední část modelu

tesla-roadster-scale6

Foto: Tesla

Zadní část modelu

tesla-roadster-scale3

Foto: Tesla

Boční část modelu se sundanou střechou

Diskuze (0)

Novinka

Anonym