Praha představila chytré zastávky s USB porty a digitálními tabulemi. První testuje na Palackého náměstí

Peter BrejčákPeter Brejčák

ipr-palackeho-nam-zastavka-7-min

Foto: IPR

Prototyp nových zastávek MHD v Praze

0Zobrazit komentáře

Praha bojuje s nedostatkem zastávkových přístřešků městské hromadné dopravy. Je jich málo a téměř polovina z nich je zastaralá, kvůli čemuž na nich není možné využívat nové technologie. Situace se však pomalu začíná měnit. Pražský Institut plánování a rozvoje (IPR) na Palackého nábřeží ležícím vedle Vltavy představil prototyp nového druhu zastávek městské hromadné dopravy.

Na náměstí bude zastávka v testovacím provozu umístěna šest měsíců do jara příštího roku. Město následně testovací období vyhodnotí a na jeho základě bude přístřešek případně upraven. Poté Praha plánuje výrobu pilotní série, který by se měla objevit na různých místech v Praze.

„Městský mobiliář je často přehlíženou, ale velice důležitou složkou města, na kterou nesmíme zapomínat. Kromě toho, že poskytuje pohodlí svým uživatelům, by měl být reprezentativní a snadno udržovatelný. Všechny tyto atributy nový zastávkový přístřešek splňuje, a proto mě těší, že se v Praze začne postupně rozšiřovat,“ říká Zdeněk Hřib, primátor Prahy.

ipr-palackeho-nam-zastavka-4-min

Foto: IPR

Prototyp nových zastávek MHD v Praze

„Zastávka veřejné dopravy je důležitým prvkem ve veřejném prostoru, který neodmyslitelně patří k MHD. Ať už se jedná o dopravní stavbu nebo zastávku, vždy musíme myslet na to, aby výsledek vypadal pěkně a zapadal do svého okolí,“ vysvětluje Adam Scheinherr, radní pro oblast dopravy.

pricefx-team

Přečtěte si takéNěmecký Pricefx, který vyvíjejí Češi, pomáhá naceňovat produkty a nabírá dalších 600 milionů korunNěmecký Pricefx, který vyvíjejí Češi, pomáhá naceňovat produkty a nabírá dalších 600 milionů korun

Návrh nové zastávky vzešel ze soutěže, který vypsal IPR v loňském roce a zvítězilo v ní studio Olgoj Chorchoj. Během sériové výroby přístřešků by cena jednoho kusu neměla překročit hranici 200 tisíc korun.

Během příštího roku hlavní město vypíše výběrové řízení na nového dodavatele a správce zastávek, díky čemuž bude mít Praha plnou kontrolu nad reklamou a nad příjmy z ní plynoucí. Přístřešky MHD totiž aktuálně nejsou ve vlastnictví Prahy a v létě 2021 vyprší smlouva se současným správcem tohoto mobiliáře, firmou JCDecaux.

ipr-palackeho-nam-tk11-min

Foto: IPR

Novým zastávkám nechybí digitální tabule

„Po více než dvaceti letech získá Praha zastávky do svého majetku a bude tak nad nimi mít kontrolu nejenom z pohledu jejich rozmístění, funkčnosti, ale také nad reklamou. Tento dohled Praze dodnes chyběl,“ uvádí Ondřej Boháč, ředitel IPR Praha.

Nový design zastávek souvisí s iniciativou Prahy o sjednocení městského mobiliáře a vytvoření vlastního designu vycházejícího z pražského prostředí. V roce 2017 Praha proto začala s hledáním designu městských laviček, odpadkových košů a stojanů na kola, které už jsou rozmístěné například ve Stromovce, na Petříně nebo na Strossmayerově náměstí.

ipr-palackeho-nam-zastavka-1-min

Foto: IPR

Novým zastávkám nechybí ani USB porty

Jednotný vzhled mobiliáře podle radnice přispěje ke snížení počtu typů „městského nábytku“, podpoří jednotný design těchto prvků a nastaví tak standard, který by minimálně měl mobiliář splňovat.

„Ucelený design městského mobiliáře pomůže výrazně zvýšit kvalitu veřejných prostranství v Praze. Těší mě, Praha má svůj vlastní design, se kterým se může prezentovat,“ dodává Petr Hlaváček, radní pro oblast územního rozvoje.

ipr-palackeho-nam-zastavka-10-min

Foto: IPR

Prototyp nových zastávek MHD v Praze

ipr-palackeho-nam-zastavka-2-min

Foto: IPR

Prototyp nových zastávek MHD v Praze

Diskuze (0)

Novinka

Anonym