Se sirénou i notifikace do mobilu. Aplikace Záchranka a Mobilní rozhlas budou společně varovat před nebezpečím

Peter BrejčákPeter Brejčák

mobilni-rozhlas-zachranka

Foto: Neogenia

Zakladatel aplikace Záchrana Filip Maleňák a zakladatel Mobilního rozhlasu Ondřej Švrček

0Zobrazit komentáře

Na varování před přírodními katastrofami nebo situacemi ohrožujícími zdraví veřejnosti, jako jsou povodně, požáry či uniklé zplodiny do ovzduší, se v současnosti využívají hlavně sirény. Systém fungující několik desetiletí, který většina obyvatelů pozná díky testování každou první středu v měsíci, však postupně nahrazuje digitální komunikace.

Průkopníky této oblasti jsou v tuzemsku platforma Mobilní rozhlas pro efektivní komunikaci samospráv s občany a aplikace Záchranka, která umožňuje v krizových situacích rychlým způsobem kontaktovat záchranáře.

Obě firmy se teď zapojily do spolupráce v rámci Systému digitálního varování obyvatelstva (SDVO) podřízeného složkám krizového řízení a ochrany obyvatel. Tento systém aktuálně funguje právě díky Záchrance v Praze, Brně a Plzni a nyní se dočká dalšího rozšíření.

mobilni-rozhlas-zachranka2

Foto: Neogenia

Ondřej Svrček z Mobilního rozhlasu s Filipem Maleňákem ze Záchranky

Nová spolupráce funguje tak, že informaci o hrozícím nebezpečí do systému po domluvě se záchranáři zadává pracovník krizového řízení města nebo kraje. Uživatelé aplikace Záchrana pak získají zprávu pomocí push notifikace a e-mailu, starosta dané obce následně rozhodne, které komunikační kanály v systému Mobilního rozhlasu jsou pro rozesílku nejvhodnější, vybrat může taktéž například notifikace, SMS zprávu nebo e-mail.

Dosah na 1,5 milionu obyvatel

Varování dostanou všichni uživatelé zmiňovaných služeb, kteří potvrdili odběr aktuálních zpráv o hrozícím nebezpečí z daného města či obce. Nejde přitom o malá čísla – Záchranku má už staženou více než jeden milion uživatelů a do platformy Mobilního rozhlasu je zapojeno čtvrt milionu občanů ve více než 550 obcích, což je zhruba desetina všech v Česku.

beatsaber_zuck

Přečtěte si takéObrovský česko-slovenský úspěch. Facebook kupuje tvůrce miliardové VR hry Beat SaberObrovský česko-slovenský úspěch. Facebook kupuje tvůrce miliardové VR hry Beat Saber

„Aplikace Záchranka představila systém varování letos na jaře. Do dnešního dne se přidala Praha, Plzeň a Brno a v jednání už jsou další města, ale i celé kraje, například Jihomoravský. Snažíme se hledat synergii ve všem, co děláme, a chceme, aby aplikace Záchranka mohla nabídnout pomoc co nejvíce lidem,“ popisuje autor Záchranky Filip Maleňák.

mobilni-rozhlas-zachranka3

Foto: Neogenia

Aplikace Záchrana a Mobilní rozhlas nově spolupracují

„I proto jsme vytvořili společnou iniciativu s Mobilním rozhlasem, kdy se zpráva o krizové situaci šíří z jednoho bodu bez duplicit všemi možnými kanály, i takovými, které jsme dosud neměli k dispozici. Například pomocí SMS nebo e-mailu,“ dodává Maleňák.

„Jsme rádi, že se nám povedlo uskutečnit náš dlouhodobý plán a můžeme spolupracovat s aplikací Záchranka. Náš společný dosah činí zhruba 1,5 milionu obyvatel. Tedy zhruba každý sedmý člověk v zemi je zapojen do našich systémů. Díky napojení na krizová řízení měst prostřednictvím Záchranky jsme nyní schopni odeslat varování přímo do mobilních telefonů,“ doplňuje Ondřej Švrček, zakladatel Mobilního rozhlasu.

Spolupráce firem se Systémem digitálního varování obyvatelstva se přímo dotýká směrnice Evropské unie. Členské státy na základě ní musí do roku 2022 nahradit anebo doplnit systémy varování prostřednictvím sirén a amplionů modernějšími způsoby komunikace, tedy hlavně zprávami do mobilních telefonů.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym