Kreativní práce uvnitř obří stavebnice. LEGO rozšiřuje své dánské ústředí o budovy inspirované ikonickými kostkami

Filip HouskaFilip Houska

lego-kampus-7

Foto: LEGO

0Zobrazit komentáře

Kreativita, představivost, zábava, poučení i kvalita. Přesně na těchto principech stojí dánská společnost LEGO, která již od roku 1932 zásobuje děti i dospělé svými ikonickými barevnými kostičkami. Z obyčejné hračky se postupem let stal naprosto zásadní produkt, okolo kterého se točí nejen samotné stavění, ale také propojování lidí se stejným kreativním uvažováním.

Na tomto komunitním pojetí se LEGO rozhodlo doslova postavit nový zážitek, určený zejména jeho zaměstnancům. V dánském městě Billund, kde tehdy obyčejný tesař Ole Kirk Christiansen LEGO založil a spustil vůbec první továrnu, firma slavnostně rozšířila svůj kampus o dvě nové budovy, které jsou založeny na obřích napodobeninách kultovních kostek.

S trochou fantazie tak mohou nové prostory připomínat skutečnou stavebnici. Dánské architektonické studio CF Møller Architects se totiž snažilo všechny kancelářské bloky navrhnout tak, aby svým venkovním vzhledem napodobovaly design kostek, které se pojí k sobě. Proto mají jasné, přímočaré tvary a disponují tradičními úchyty pro přicvakávání.

lego-kampus-8

Foto: LEGO

Kostka na kostce, kancelář na kanceláři

lego-kampus-1

Foto: LEGO

Boční pohled na nové rozšíření ústředí The LEGO Group

Vzhledem k tomu, že je i Dánsko ovlivněno skandinávským stylem, prezentujícím se decentními barvami s minimalistickým duchem, celý návrh se od tohoto aspektu značně odvíjel. Konzervativní šedý základ nových budov je tak doplněn o světlé dřevo v kombinaci se sklem, přičemž největší podlouhlá krychle umístěná na střeše je založena na tlumené žluté barvě.

„Naší misí je inspirovat děti, tudíž je důležité, abychom našim talentovaným kolegům poskytli prostředí, které je hravé a motivuje ke kreativními a inovativnímu myšlení. Výstavba tohoto zázemí byla jednou velkou spoluprací a chci poděkovat všem, kteří se na ní podíleli,“ komentuje šéf The LEGO Group Niels B. Christiansen a vyzdvihuje fakt, díky němuž něco takového mohlo vzniknout.

Rozšíření ústředí o prostory po vzoru stavebnice LEGO sice může dávat smysl bez jakýchkoliv dalších podnětů, nicméně vždy musí přijít první impuls. A tím byla dle slov CF Møller Architects nástěnná malba, kterou má ve své kanceláři majitel firmy Kjeld Kirk Kristiansen. Ta totiž vyobrazuje malé dítě, jež se pyšní svým výtvorem, což jen posílilo vnímání toho, že LEGO musí být kreativní po všech směrech.

Barevný interiér zohledňující životní prostředí

Při pohledu dovnitř nových kancelářských budov je pak jasné, že nápadité provedení se netýká pouze exteriéru. Jednotlivé pracovní prostory včetně chodeb a schodů září sytými barvami a propojují jednotlivé úseky dohromady.

To ostatně bylo jedním z požadavků samotných pracovníků – jakmile se jich vedení zeptalo, co by chtěli v nových kancelářích změnit, zmínili právě onu propojitelnost, aby se mohli střetávat na různých projektech bez toho, aniž by vstupovali do zcela odlišného prostředí a cítili se v celém kampusu jako doma.

lego-kampus-6

Foto: LEGO

Růžové musí být ideálně vše. Podlaha, stěny, strop i schody

lego-kampus-5

Foto: LEGO

Zasedací místnost

Architekti během návrhů mysleli mimo jiné i na udržitelnost a ekologii, což je v případě nových prostorů velkých firem dnes naprosto nutností. Šli na to přes speciální vnitřní stěny, které jsou z velké části tvořeni sádrokartonem, aby zredukovali množství nešetrné ocelové konstrukce.

Pomáhají i květiny

Chytře byl vyřešen i vodní systém, respektive proces pro zachytávání dešťové vody, která by se dala používat pro kropení zeleně ve venkovních prostorách kampusu. Kvůli tomu byly na střechu vysázeny rozchodníky, rostliny, jež rostou se silně dužnatými listy zadržujícími vodu. Nehledě na to, že dokáží efektivně absorbovat oxid uhličitý z ovzduší.

elektricky-mustang2

Přečtěte si takéUhánějící hřebec s blesky v očích. Ford představil elektrický Mustang s výkonem 900 koníUhánějící hřebec s blesky v očích. Ford představil elektrický Mustang s výkonem 900 koní

Nezapomnělo se ani na solární panely, kterých je použito až 4 150. Připevněny jsou na okolní garáž a podle propočtů dokáží generovat více než jeden milion kilowattů, což je polovina toho, co kampus ročně spotřebuje.

Co se týče dalšího vývoje, kompletní dokončení nového kampusu v dánském Billundu má proběhnout někdy během roku 2021. Jakmile se tak stane, do prostor se nastěhuje více než dva tisíce zaměstnanců a započne růst „malého města“. Součástí mají totiž být i různá hřiště, přírodní parky, auditorium, fitness centrum nebo dílny, a to pod hlavičkou veřejného místa People House. To vše má být dostupně propojeno na podobné bází jako běžné domy v sousedství.

lego-kampus-2

Foto: LEGO

Zářivě zelené spirálové schody

lego-kampus-9

Foto: LEGO

Rozestavěný kampus v dánském Billundu

lego-kampus-4

Foto: LEGO

Kavárna

lego-kampus-3

Foto: LEGO

Jeden z mnoha společných kreativních prostorů

Diskuze (0)

Novinka

Anonym