Influencer Jirka Král spouští vlastní turnaj v esportu. O téměř čtvrt milionu korun se bude hrát FIFA 20 a NHL 20

Jiří SvobodaJiří Svoboda

jirka-kral

Foto: Jiří Lízler

Jirka Král

0Zobrazit komentáře

Gaming už dávno není jen o mladých introvertech, kteří se na víkend zavírají do temných pokojů. Sportovní hraní videoher, takzvané esporty, jsou v globálním měřítku už miliardovým byznysem, který začíná lákat více diváků než některé klasické sporty. O větší rozšíření v Česku se chce zasloužit i Jirka Král, bývalý youtuber a stále aktivní influencer na jiných sociálních sítích.

Společně s partnery nyní Jirka Král pořádá první ročník turnaje Xbox Masters ve hrách FIFA 20 a NHL 20 a aktuálně probíhají první klasifikační kola s tím, že vše vyvrcholí 14. prosince ve velkém finále. Turnaj je určen všem hráčům na konzoli Xbox One a dává si za cíl najít nové hráčské talenty, které si rozdělí ceny za více než 230 tisíc korun.

Devětadvacetiletý Jirka Král má ostatně ke gamingu blízko. Zejména na hraní a komentování her vyrostlo jeho publikum a během šesti let získal na YouTube přes milion odběratelů. Před rokem ale kariéru youtubera ukončil a začal se naplno věnovat marketingu, gamingu nebo svému klubu Zetko, prostoru určeném pro generaci Z v obchodním domu Kotva.

vitez-fortnite

Ftoo: MČR v počítačových hrách

Letošní čeští vítězové ve hře Fortnite

„Esport je mladé a dynamicky se rozvíjející odvětví kombinující zábavu, hraní her a sport. Spojili jsme se s profesionály, kteří v esportu pracují již řadu let, a věříme, že společně v této oblasti dokážeme velké věci,“ říká Jirka Král, který dnes působí nejaktivněji na Instagramu, kde ho sleduje již 800 tisíc lidí.

Zájemci o esportový turnaj se mohou přihlásit přímo na webu XboxMasters. Další kvalifikační kola se konají v sobotu 23. 11. (NHL 20) a neděli 24. 11. (FIFA 20). Poslední kvalifikační termíny jsou pak 7. 12. (FIFA 20) a 8. 12. (NHL 20).

diabloiv

Přečtěte si takéBlizzard odhaluje nový díl legendárního Diabla. Na své akci ukázal i další Overwatch a World of WarcraftBlizzard odhaluje nový díl legendárního Diabla. Na své akci ukázal i další Overwatch a World of Warcraft

Do projektu se v rolích ambasadorů po boku Jirky Krále zapojují i další úspěšní tvůrci, jako je Alkan nebo Gejmr. Hladký průběh turnaje bude mít na starosti platforma ESGA, která má s esportem dlouholeté zkušenosti, když například pořádala kvalifikaci na mistrovství světa pro herního giganta Blizzard Entertainment. Přidali se také CZC.cz, Microsoft, Avast nebo Republic of Gamers. CzechCrunch je mediálním partnerem akce.

xbox-masters

První ročník turnaje Xbox Masters

Xbox Masters se po finanční stránce hned ve svém prvním ročníku zařadí mezi největší esportové akce v Česku. Například na Mistrovství ČR v počítačových hrách, jehož finále se konalo na začátku listopadu, si hráči rozdělili půl milionu korun. Ve hrách FIFA a NHL se zde ale nesoutěžilo.

Do esportu se zapojují i české fotbalové kluby

Herní série FIFA a NHL mají oproti jiným esportům výhodu základu v reálných sportech, a tak se na první pohled zdá, že jim i širší veřejnost dobře rozumí. Obě dvě hry mají své oficiální ligy zaštítěné právě americkou Národní hokejovou ligou a Mezinárodní federací fotbalových asociací.

Zejména na fotbalovém poli se do esportů zapojily v minulosti už mnohé velké fotbalové kluby, například Schalke 04, Manchester City a Paris Saint-Germain. Pozadu nejsou ale ani české kluby. Své týmy pro Fifu mají už Sparta, Plzeň, Teplice nebo Bohemians.

V globálním světě esportů ale minimálně po finanční stránce FIFA ani NHL ještě nedosahují na částky, které si vydělávají ti nejlepší ve hrách jako DoTa nebo Fortnite. Na doposud největších turnajích v těchto hrách se celkové ceny vyšplhaly nad 30 milionů dolarů. Turnaj FIFA eWorld Cup nabídl celkově 500 tisíc dolarů.

jikrakral_zetko

Foto: Zetko

Klub Zetko, který založil Jirka Král

Diskuze (0)

Novinka

Anonym