Google naplno vstupuje do nositelných zařízení, kde by rád prohnal Apple. Za více než 2 miliardy dolarů kupuje Fitbit

fitbit-family

Foto: Fitbit

Fitness náramky a chytré hodinky od Fitbitu

0Zobrazit komentáře

Jedna z největších technologických firem se chce postavit Applu v další rychle rostoucí oblasti. Google se nově ještě ve větším měřítku zaměří na nositelná zařízení a díky velké akvizici je chce dostat k většímu počtu uživatelů ve svém androidím ekosystému, konkrétně pak v rámci systému Wear OS. Právě proto se společnost z amerického Mountain View rozhodla odkoupit výrobce chytrých fitness náramků a hodinek Fitbit.

Za sanfranciskou firmu zaplatí Google v hotovosti 7,35 dolaru na akcii, což odpovídá 2,1 miliardy dolarů (zhruba 48 miliard korun). Fitbit vznikl před 12 lety s celkem jasnou vizí – udělat svět zdravějším. Od té doby se množství jeho náramků dostalo k více než 28 milionům aktivních uživatelů po celém světě, ale i tak si firma, kterou spoluzaložil a vede James Park, dlouhodobě nevěděla rady s dalším růstem a profitabilitou.

V minulosti se několikrát potýkala s existenciálními problémy a pocítily to i akcie na burze, kam Fitbit vstoupil v roce 2015. Nepomohlo ani představení novinek, jako jsou náramky Versa Lite, což je levnější varianta klasické Versy bez některých funkcí. Naopak Versa 2, která vstoupila na trh letos v srpnu, zafungovala dobře, i díky zapojení hlasové asistentky Alexa, online plateb a úložiště hudby. Fitbit má přesto jednu zásadní limitaci – nemá vlastní mobilní zařízení, se kterými by náramky propojil.

fitbit-versa-min

Foto: Fitbit

Chytré hodinky Fitbit Versa

V tom poměrně zásadně vyhrává konkurenční Samsung, který také využívá obdobně vybavené náramky i hodinky, ale propojuje je rovnou se svými chytrými telefony. Podobně je to samozřejmě i u Applu, který trh s nositelnými produkty se svými Apple Watch totálně ovládl a dnes drží více než 50 procent. Google by ovšem mohl pomoci Fitbitu znovu na vlastní nohy, zajistit rychlejší vývoj chytrých náramků a také větší zapojení do operačního systému telefonů. Dost možná se dočkáme i nějakého společného zařízení, kterým by Google takříkajíc zabil dvě mouchy jednou ranou.

Díky akvizici Fitbitu totiž získá přístup k solidní základně dosavadních uživatelů, mohl by dopracovat svůj systém pro nositelná zařízení Wear OS a to vše napojit do ekosystému Androidu. Přesně tak funguje ve vlastním světě Apple, jehož produkty, ať už jde o telefony, hodinky nebo počítače, spolu harmonicky komunikují a spolupracují. V případě Googlu je ale něco podobného zatím ve hvězdách a do doby, než se transakce uzavře – což bude v průběhu příštího roku –, se další detaily s největší pravděpodobností nedozvíme.

Akcionáři Fitbitu na novinky přitom zareagovali velmi pozitivně. Po otevření trhu se akcie Fitbitu pohybují o zhruba 15 procent nahoře oproti předchozímu uzavření na hranici 6,18 dolaru na akcii. Aktuální cena osciluje kolem 7,10 dolaru. Zajímavý bude z tohoto pohledu také příští týden, jelikož 6. listopadu má Fitbit ukázat výsledky za třetí kvartál letošního roku. Za celý letošní rok očekává příjmy kolem 1,45 miliardy dolarů.

sundar-pichai-google

Foto: Google

Sundar Pichai, CEO Googlu

Z pohledu Googlu nejde o první podobný deal, který směřuje k rozšiřování byznysu nositelných zařízení. V lednu se například známá hodinářská společnost Fossil Group dohodla s Googlem na odprodání své technologie pro chytré hodinky za 40 milionů dolarů.

„Fitbit byl z pohledu celého trhu opravdovým pionýrem a vytvořil úžasná zařízení a zážitky pro celou komunitu uživatelů. Nemůžeme se dočkat, co nám přidání talentů z Fitbitu přinese na poli hardwaru, softwaru a umělé inteligenci v tvorbě nositelných zařízení,“ říká k akvizici viceprezident zařízení a služeb v Googlu Rick Osterloh.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym