Ford vyzývá Teslu na férovou bitvu pick-upů. Elon Musk už má na Cybertruck 200 tisíc rezervací

tesla_cybertruck2

Foto: Tesla

Tesla Cybertruck

0Zobrazit komentáře

Představit automobil, který se svým designem absolutně vymyká pojetí moderních automobilů, označit jeho okna za nerozbitná a následně je rozbít přímo na pódiu, a ještě veřejně ztrapnit největšího rivala způsobem, že vás okamžitě žádá o spravedlivou odvetu. Tak zní recept Tesly na to, jak přitáhnout ke svému novému vozu Cybertruck pozornost celého světa, a nalákat k jeho rezervaci po několika málo dnech více než 200 tisíc zákazníků.

Když Elon Musk v minulém roce popsal design připravovaného pick-upu jako něco, co připomíná kultovní film Blade Runner, jen málokoho tehdy napadlo, jak doslovně to myslel. Cybertruck, který se představil v noci z čtvrtka na pátek, skutečně svým designem připomíná vize, které měli o dopravě budoucnosti naši otcové a dědové.

Někoho by mohlo napadnout, že představovat v dnešní době vůz, který se svým designem vymyká všem zaběhlým standardům, není zrovna nejšťastnější rozhodnutí, nicméně Tesla Cybetruck zákazníky oslovit opravdu dokáže.

tesla_cybertruck

Foto: Tesla

Boční pohled na nový pick-up Tesla Cybertruck

Důkazem je již více než 200 tisíc rezervací, které automobilka registruje jen několik málo dní po odhalení vozu. Už během neděle jsme informovali o tom, že pro rezervaci, kterou lze získat po složení částky 100 dolarů, se rozhodlo již 140 tisíc zájemců. V ten samý den večer se toto číslo vyšplhalo již na 200 tisíc a dále roste.

Tesla tedy má jen z rezervačních poplatků k dobru více než 20 milionů dolarů (460 milionů korun) – byť vratných –, které bude investovat do vývoje a příprav na sériovou výrobu vozu, jehož cenovka startuje na 39 900 dolarech (přibližně 900 tisíc korun). K prvním zákazníkům by se měl vůz dostat v roce 2022.

Osudné bušení kladivem

To vše se Tesle podařilo díky jedinému večeru plnému rozpaků a momentů, kdy nebylo jasné, jestli se jedná o žert, nebo o vážně míněnou věc. Nejenže Tesla během večera představila takový vůz, jaký představila, ale ještě se jí podařilo rozbít obě boční okna vozu, která měla být původně nerozbitná.

cybertruck-window

GIF: The Verge

Okna Cybertrucku během představení nevydržela

O to se postaral Franz von Holzhausen, muž, který má v Tesle na starosti design vozů, když do oken vrhl dvě ocelové koule. Ty se měly v původním plánu od okna pouze odrazit a s těžkým žuchnutím dopadnout na zem. Nikoho by však nenapadlo, že v obou oknech udělají krátery a dopad na zem bude doprovázen sprškou střípků rozdrceného skla.

Výsledkem bylo několik trapných momentů, které si prožil Elon Musk přímo na podiu, a virální jízda, díky které oběhly záběry vozu s rozbitým sklem doslova celý internet a dostaly se i k lidem, které Tesla jinak vůbec nezajímá. Objevily se proto názory, že rozbití skla bylo plánovaným krokem. To ovšem Elon Musk na Twitteru vyvrátil s tím, že vůz skutečně je schopen odolat zásahu takovou koulí.

To vzápětí potvrdil videem, ve kterém si Holzhausen nacvičuje vrh koulí proti oknu těsně před premiérou a tehdy skutečně vydrželo. Důvodem, proč sklo nepředvedlo stejnou odolnost i na pódiu, byla podle Muska úderná demonstrace, při které bylo do dveří vozu během prezentace bušeno kladivem.

star-wars-rise-of-skywalker-poster

Přečtěte si takéScénář k novým Star Wars unikl na eBay. Jeden z herců ho zapomněl na pokoji, kde ho nalezla uklízečkaScénář k novým Star Wars unikl na eBay. Jeden z herců ho zapomněl na pokoji, kde ho nalezla uklízečka

Údery sice dokázaly, jak odolná je karoserie vozu, ale zároveň narušily skla v oknech, která následně nebyla schopna odolat zásahu ocelovou koulí. Jak tedy poznamenal Musk, příště bude lepší nejdříve testovat odolnost skel a poté mlátit do karoserie kladivem.

Kdo s koho

Rozbitá okénka však nejsou zdaleka tím jediným, o čem se v posledních dnech ve spojitosti se Cybertruckem mluvilo. Vášně vyvolalo i video z dílny Tesly, ve kterém je Ford F-150, nejoblíbenější pick-up na severoamerickém trhu a největší rival Cybertrucku, konfrontován s novým vozem od Tesly v přetahované.

V tomto testu jsou k sobě postaveny oba vozy zády a vzájemně přivázány lanem. Následně se oba rozjedou, přičemž ten silnější toho druhého přetlačí a začne jej za sebou vláčet. Ve videu zvítězil Cybertruck a jasně tak ukázal, že má v přetlačované nad F-150 navrch. Tento test je sice vizuálně atraktivní, v reálném využití však ne příliš relevantní, i přesto video zasáhlo Ford s podobným účinkem, jaký měly ocelové koule na boční okénka Cybertrucku.

Americký automobilka se okamžitě proti testu ohradila a upozornila na to, že Tesla v něm použila některou ze slabších motorových verzí F-150, která se nemůže s novým elektromobilem vůbec měřit. Navíc se objevily i názory, podle kterých Cybertruck ve videu zabírá dříve než Ford a tím snižuje jeho šance na úspěch. Proto Ford vyzval Teslu, aby mu zaslala jeden Cybertruck a Ford mohl sám zkusit poměřit síly Cybertrucku s F-150, kterou sám vybere.

Musk na Twitteru souhlasil a zároveň potvrdil, že nový souboj, který by se měl odehrát pravděpodobně již příští týden, by měl být i živě přenášen. Je jen velká škoda, že Ford stále nemá hotovou svou elektrickou verzi pick-upu F-150. Sledovat takové poměřování sil by totiž bylo ještě zajímavější.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym