Daniel Křetínský už je největším akcionářem Metra. Do obří německé skupiny poslal další miliardy korun

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

Miliardář Daniel Křetínský

0Zobrazit komentáře

Jeden z nejbohatších Čechů Daniel Křetínský pokračuje ve svém strategickém plánu na ovládnutí německé skupiny Metro. Jeho společnost EP Global Commerce (EPGC), v níž Křetínský figuruje spolu se svým partnerem Patrikem Tkáčem, oznámila, že v obří retailové skupině, která v Česku provozuje řetězec Makro, drží už téměř 30 procent.

Svůj dosavadní podíl ve výši 17,52 procenta se podařilo EPGC navýšit na 29,99 procenta díky využití opce na odkup dalšího podílu od společnosti Haniel. Výši transakce, k jejímuž vypořádání dojde 6. listopadu, ani jedna strana nekomentovala, nicméně pokud bychom počet nově nakoupených akcií vynásobili jejich současnou cenou na burze, dostaneme se k 17 miliardám korun.

„Po vypořádání této transakce bude EPGC vlastnit 29,99% kmenových akcií společnosti Metro AG a stane se tak největším akcionářem společnosti,“ uvedlo EPGC s tím, že „bude rovněž usilovat o odpovídající zastoupení v dozorčí radě firmy“. Zároveň si Křetínský a spol. ponechávají call opci na získání zbytku kmenových akcií Hanielu.

Retailová skupina Metro má dnes přes tisícovku obchodů celkem v pětadvaceti zemích a v Česku vystupuje prostřednictvím sítě Makro. Poprvé Daniel Křetínský do firmy vstoupil v loňském roce, kdy kvůli slabším hospodářským výsledkům i horšímu výhledu poklesla hodnota akcií Metra na rekordní minimum.

metro-ag

Foto: Metro AG

Velkoobchod Metro v rakouském Sankt Pöltenu

Od té doby začalo EPGC strategicky skupovat další podíly od jednotlivých akcionářů, vedle Hanielu zejména od Ceconomy, a letos v červnu pak Křetínský akcionářům Metra předložil konkrétní nabídku na převzetí kontroly. Šlo by o jeho životní obchod, který by se počítal v desítkách miliard korun, jenže akcionáři dali českému finančníkovi najevo, že si své podíly cení na víc.

Po několika měsících relativního ticha, kdy plán na převzetí kontroly nevyšel, se nyní EPGC opět vrací a lze očekávat, že nově jako největší akcionář celé skupiny Metro bude chtít svůj vliv dále rozšiřovat. V rukávu má navíc zmíněnou další opci na nákup zbývajícího podílu firmy Haniel, jíž zůstalo ještě 2,73 procenta.

Důvod, proč s jeho odkupem Křetínský vyčkává, je jednoduchý. Kdyby podíl EPGC (či kohokoliv jiného) překročil třicetiprocentní hranici, musí automaticky přijít nedobrovolná nabídka na odkup zbývajících akcií – a s tím zatím Křetínský vyčkává.

Jak podotkl magazín Forbes, je to i proto, že by by v takové situaci nemohl cenu určovat sám předkladatel, ale byla by počítána podle ceny akcií na burze. A jelikož by to aktuálně znamenalo ještě nižší nabídku, než kterou EPGC předložilo v létě (tehdy ocenila celou skupinu na 5,8 miliardy eur), akcionáři by ji téměř jistě znovu odmítli.

Je však jasné, že se Křetínský svého plánu na převzetí celé skupiny Metro nevzdává. „Jsme pevně přesvědčeni, že společnost Metro má všechny předpoklady, stát se dlouhodobě úspěšnou společností, která svým zákazníkům poskytuje vysoce kvalitní služby s přidanou hodnotou,“ hlásil pátý nejbohatší Čech v červnu a podle všeho je o tom nadále přesvědčen.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym