Cestování bez jet lagu. Aplikace Timeshifter přináší řešení využívané astronauty NASA i piloty Formule 1

timeshifter2

Foto: Timeshifter

Více světla i kofeinu. I tak se dá bojovat s jet lagem

0Zobrazit komentáře

Únava a poruchy spánku způsobené rychlým překonáním několika časových pásem, které naruší biorytmy lidského organismu. Tak by se dala ve zkratce popsat desynchronóza, kterou však nejčastěji známe pod pojmem jet lag. Kdo jej někdy ve svém životě zažil, ví, o jak nepříjemnou záležitost se jedná.

Zmírnit dopady jet lagu chce proto nyní pomoci aplikace Timeshifter, která stojí na poznatcích od NASA i pilotů Formule 1. Pokud někdy na letišti za bílého dne uvidíte osobu, která neustále nosí nasazené sluneční brýle, může se jednat buď o slavnou celebritu, člověka s oční vadou, ale klidně i o vzorného uživatele aplikace Timeshifter. Ta totiž ordinuje svým uživatelům různé způsoby, jak se efektivně připravit na cestu a jet lag, který jí bude následovat.

Timeshifter je aplikace využívající algoritmus vyvinutý doktorem Stevem Lockleym, neurovědcem a docentem medicíny na Harvard Medical School. Tento renomovaný odborník na cirkadiánní rytmy, tedy biorytmy bdělosti a aktivity v denní, měsíční či roční periodě, byl dlouholetým konzultantem NASA a jeho znalosti využívaly i jednotlivé stáje F1. Mužům odívajících skafandry či závodní kombinézy byly za využití jeho poznatků sestavovány přesné plány pro co nejefektivnější eliminaci dopadů jet legu na jejich organismus.

timeshifter1

Foto: Timeshifter

Aplikace vytváří na míru šitý plán, jak se co nejlépe vyrovnat s jet lagem

K tomu, aby aplikace vytvořila uživateli na míru šitý plán, jak omezit dopad jet lagu, je zapotřebí vyplnit jen několik málo informací. První se týkají údajů o letu, včetně mezipřistání, dále je nutné zadat chronotyp, tedy zda je uživatel aktivnější spíše v ranních hodinách, nebo až k večeru, a jako poslední vyplnit spánkové vzorce. Ty se týkají obvyklých spánkových návyků dotyčného, tedy kdy chodí obvykle spát, kdy se probouzí nebo jak na něj působí například kofein.

Zadané informace jsou následně zpracovány na základě cirkadiánního algoritmu, který vytvoří na míru stavěný plán. V rámci něj aplikace odesílá svému majiteli upozornění, že by měl spát, měl by být bdělý, nebo mu doporučí v následujících hodinách nepřijímat kofein, či se po určitou dobu vystavit světlu. Plán je možné vytvořit dva týdny před odletem, ale klidně i v momentě, kdy do odletu zbývá již jen několik dní. Plán pak samozřejmě v závislosti na předstihu jednotlivá doporučení upraví tak, aby byly co nejefektivnější.

timeschifter40

Foto: Timeshifter

Mickey Beyer-Clausen, zakladatel Timeshifteru

Snahou vytvořeného plánu je již s předstihem přesunout biorytmus organismu do nového pásma. Pro každý organismus však platí trochu jiné postupy, a tak může být stejného cíle dosaženo u dvou různých jedinců zcela rozdílnou cestou. „Z toho důvodu to není něco, co se můžete naučit. Při každé cestě musíte mít personalizovaný plán,“ řekl pro magazín Fast Company Mickey Beyer-Clausen, zakladatel aplikace, který ji v její první generaci spustil v roce 2017.

Pokud je zájemce nahodilým cestovatelem a jet lag je pro něj spíše sváteční událostí, může využít možnosti vytvoření plánu jednorázově za poplatek 10 dolarů (přibližně 230 korun). Pokud však ve vzduchu tráví víc času než na zemi, je pro něj ideální možnost ročního předplatného za 25 dolarů (přibližně 570 korun).

Když se dostaví jet lag

Aplikace Timeshifter je v současné době nejvíce oblíbená u obchodních cestujících a také profesionálních sportovců. Pro ně je jet lag vždy velkou výzvou a může se značně podepsat na jejich výkonu. Například studie z roku 2017 zkoumala 40 tisíc odehraných zápasů baseballové Major League za posledních 20 let. Jejím výsledkem bylo zjištění, že pokud tým překročil dvě až tři časová pásma bez možnosti přivyknutí tamnímu času, jeho herní výkon se průměrně zhoršil.

timeshifter5

Foto: Timeshifter

Srovnat se jet lagem může zabrat dny i týdny

Dobré umístnění ve výsledkové tabulce ovšem není to jediné, co může jet lag ohrozit. Bylo prokázáno, že se toto „cestování časem“ může negativně odrazit i na zdraví. Osoby, které pracují v rámci střídajících se směn, jsou více náchylné na výskyt onemocnění, jako je cukrovka, mrtvice či některé druhy rakoviny, a přesně tyto nemoci postihují i osoby často prožívající jet lag. A budeme-li chtít jít do extrému, pokud unavená osoba usedne za volant, je mnohem nebezpečnější pro sebe a ostatní účastníky dopravního provozu než osoba odpočatá.

Služba zákazníkům

Mickey Beyer-Clausen by chtěl služby aplikace nabízet partnerským leteckým společnostem a také hotelům. U leteckých společností vidí největší problém v ne příliš velké snaze eliminovat jet lag pasažérů. Aerolinky se však chtějí na tento problém zaměřit i z toho důvodu, že budou v budoucnu nabízet cestujícím lety, při kterých budou překonávat stále větší počet časových pásem. Příkladem je letecká společnost Qantas, která nedávno uskutečnila druhý nejdelší let v historii, v rámci kterého bylo experimentováno i s osvětlením v kabině a s časem podávání jednotlivých jídel, právě za účelem zmírnění jet lagu.

Stejně tak by mohly hotely již dopředu připravovat své hosty na přicházející let, popřípadě jim pomáhat rychle srovnat jejich narušený rytmus. Podle Beyera-Clausena by takovéto služby navýšily atraktivitu hotelů a hosté by měli ještě silnější pocit, že je o ně skutečně pečováno. Timeshifter se proto již spojil s řetězcem hotelů Six Sences Resorts a další by měly do budoucna přibývat.

Podle Beyera-Clausena je velmi klíčové, že se v posledních letech začali lidé mnohem více zajímat o zdravý spánek. Sám kvituje řadu aplikací, monitorovacích zařízení a dalších novinek, které lidem pomáhají zkvalitňovat jejich spánkové návyky. A poznamenává, že lidé dnes ví o zdraví spánku mnohem více než před pěti lety, a to je podle něj jenom dobře.

timeshifter3

Foto: Timeshifter

Algoritmu vychází i z poznatků NASA

Diskuze (0)

Novinka

Anonym